website analysis «Κάθε παιδί στη Γάζα είναι εχθρός μας» / Η εξάπλωση της ρητορικής υπέρ της γενοκτονίας στο Ισραήλ – Epikairo.gr

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ακροδεξιός Ισραηλινός πολιτικός Moshe Feiglin, δηλώνει πως απειλή για το Ισραήλ δεν είναι μόνο η Χαμάς αλλά γενικά η Παλαιστινιακή κοινότητα. Ωστόσο ο τρόπος που το διατύπωσε αυτή τη φορά ήταν ο πιο αποκρουστικός με αποτέλεσμα να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα social media.

«Εχθρός μας δεν είναι μόνο η Χαμάς, κάθε παιδί κάθε μωρό στη Γάζα είναι εχθρός μας». Επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τη φράση σε τηλεοπτική του συνέντευξη ώστε να γίνει ξεκάθαρο πως το εννοεί. «To πρόβλημα δεν είναι μόνο ο συγκεκριμένος πολιτικός, αλλά το ότι οι απόψεις αυτές είναι κυρίαρχες πλέον στο Ισραήλ. Οι μισοί ισραηλινοί το πιστεύουν» λέει στο tvxs ο καλλιτέχνης, διανοούμενος της Αριστεράς και ακτιβιστής Udi Aloni.

Ο Moshe Feiglin είναι πρώην μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου. Ήταν επικεφαλής του κόμματος Manhigut Yehudit (Εβραϊκή Ηγεσία), το οποίο προωθεί εθνικιστικές και θρησκευτικές αξίες και προέρχεται από τον χώρο των επιχειρήσεων. Υποστηρίζει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Είναι κριτικός απέναντι σε πολλές από τις ειρηνιστικές διαδικασίες που έχουν προταθεί και έχει γράψει άρθρα και βιβλία σχετικά με την πολιτική και τη φιλοσοφία του σιωνισμού.

Οι απόψεις του αυτές ταυτίζονται με την πολιτική Νετανιάχου γι’αυτό άλλωστε ο Moshe Feiglin έχει εκφράσει την υποστήριξη του για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, θεωρώντας ότι είναι αναγκαίες για την προστασία της ασφάλειας του Ισραήλ.

Ισραήλ: Από το βρέφος έως τον ηλικιωμένο – η εξάπλωση της ρητορικής υπέρ της γενοκτονίας

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην εκδίκηση και στην καταστροφή της Γάζας, από το βρέφος μέχρι τον ηλικιωμένο» η φράση αυτή που προκάλεσε ανατριχίλα όταν έγινε γνωστή μέσω της εφημερίδας Haaretz, ανήκει στην Rivka Lafair, παράνομη έποικο στην περιοχή Σιλόχ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η γυναίκα που κάλεσε ανοιχτά την Τρίτη για την πλήρη εξάλειψη των Παλαιστινίων στη Γάζα, είναι γιόγκι και υποστηρίζει τη γενοκτονία ως μέρος της «μεταμόρφωσης συνείδησης» στη Γάζα.

Η Lafair είναι ένα άτομο που πιστεύει ότι «η μουσική έχει τη δύναμη να μεταβάλει τη συνείδησή μας», αλλά και ότι η εκδίωξη και η εξόντωση δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας αρχίζει με την «συνειδησιακή μεταβολή». Για να πετύχουμε αυτή τη σημαντική γνωστική στροφή, πρέπει να καταλάβουμε ότι «εδώ έχουμε έναν εχθρό –τον οποίο κοιτάμε στα μάτια και τον εξοντώνουμε». Ναι, κοιτάξτε τους στα μάτια –μην το κάνετε πίσω από την πλάτη τους, γιατί πρέπει να είμαστε σε απευθείας και αδιαμεσολάβητη επαφή με αυτούς τους οποίους εξολοθρεύουμε.

Και για να ξεκαθαρίσει ότι με τον όρο «εχθρός» δεν εννοεί μόνο τους τρομοκράτες της Χαμάς, διευκρινίζει: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε εκδίκηση και να καταστρέψουμε τη Γάζα. Από βρέφη μέχρι γριές». Και το τερματίζει με ένα κατάλληλο χωρίο από τη Βίβλο: «ἐξαλείψεις τὸ ὄνομα Αμαλήκ ἐκ τῆς ὑπὸ τὸν οὐρανὸν καὶ οὐ μὴ ἐπιλάθῃ».

Από  τον Οκτώβριο του 2023, σειρά δηλώσεων Ισραηλινών αξιωματούχων έχουν συμβάλλει ώστε να κανονικοποιηθεί αυτός ο εγκληματικά ρατσιστικός λόγος της  ρητορικής υπέρ γενοκτονίας. Ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, ακροδεξιοί πολιτικοί και σχολιαστές έχουν χρησιμοποιήσει γλώσσα που απανθρωποποιεί τους Παλαιστινίους, τους καθιστά συλλογικά υπεύθυνους για τις ενέργειες της Χαμάς και υπονοεί ή προτείνει μαζική εξόντωση ή εκτοπισμό.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ χαρακτήρισε τους Παλαιστινίους της Γάζας «ανθρώπινα ζώα» και ανακοίνωσε πλήρη πολιορκία, στερώντας βασικά αγαθά από τον άμαχο πληθυσμό. Ο πρόεδρος  Ιτσάκ Χερτζόγκ δήλωσε πως «όλος ο λαός της Γάζας είναι υπεύθυνος», ενώ ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έχει υποστηρίξει την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Παρόμοιες απόψεις έχει εκφράσει και ο Μπέζαλελ Σμότριτς, υπουργός Οικονομικών.

Ο ΟΗΕ, αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει πως η γλώσσα αυτή, ο θεσμικός ρατσιστικός λόγες  ενδέχεται να συνιστά πρόθεση γενοκτονίας κατά τη Σύμβαση του 1948. Η Νότια Αφρική κατέθεσε σχετικό φάκελο στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), παρουσιάζοντας τις δηλώσεις ως αδιάψευστα στοιχεία.

Παράλληλα, πολλοί Ισραηλινοί πολίτες, ακτιβιστές  και οργανώσεις ανθίστανται στη βία και ζητούν ειρηνική επίλυση. Η ρητορική αυτή, όμως, δυστυχώς «έχει βγάλει ρίζες στην κοινωνία» όπως συνομολογεί και ο ισραηλινός διανοούμενος Udi Aloni μιλώντας στο tvxs.

«Η Ισραηλινή τηλεόραση  προβάλλει εδώ και καιρό, πριν την επίθεση της Χαμάς, δικαιώματα για τους εβραίους μόνο. Και ο λόγος αυτός έβγαινε κι από επίσημα χείλη».