Ισχυρή κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από Τρίτη βράδυ, με κορύφωση την Τετάρτη, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού.

Χάρτης βροχοπτώσεων Πρωταπριλιάς από τα δύο βασικά μοντέλα (ECMWF και GFS)

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία συγκλίνουν στην εκδήλωση κακοκαιρίας από το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, με κύρια ημέρα την Τετάρτη, καθώς ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί από την Κεντρική Μεσόγειο προς την Αδριατική και στη συνέχεια προς την Ελλάδα.

Το σύστημα αναμένεται να συνοδεύεται από πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους που ενδέχεται να φτάσουν τα 9–10 μποφόρ, αυξημένο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Τα προγνωστικά μοντέλα εξακολουθούν να παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις ως προς την ακριβή τροχιά του χαμηλού.

Σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο, τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα (και Αττική), Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Εύβοια, Σποράδες και νοτιοδυτική Κρήτη.

Ένα δεύτερο σενάριο μετατοπίζει τον πυρήνα της κακοκαιρίας προς το Ανατολικό, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επηρεαστεί και η Θεσσαλία.

Υπάρχει μικρή, αλλά υπαρκτή πιθανότητα (περίπου 25%) το σύστημα να παρουσιάσει ραγδαία πτώση της βαρομετρικής πίεσης, φαινόμενο που χαρακτηρίζεται ως «μετεωρολογική βόμβα».

Ωστόσο, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το χαμηλό θα είναι ισχυρό, χωρίς να φτάσει σε τέτοια ένταση.

Η πρόγνωση τέτοιων συστημάτων παραμένει δύσκολη, καθώς ακόμη και μικρές μεταβολές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την τροχιά, την ένταση και τις περιοχές που θα δεχθούν τα πιο έντονα φαινόμενα.

Το βέβαιο είναι ότι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει τη χώρα από το βράδυ της Τρίτης, μεταφέροντας μεγάλα ποσά υγρασίας και δίνοντας έντονα φαινόμενα, με αυξημένο κίνδυνο τοπικών πλημμυρών. Η Τετάρτη αναμένεται να είναι η πιο κρίσιμη ημέρα.

Συμπέρασμα: Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, την Τετάρτη αναμένουμε μια σημαντική κακοκαιρία στη χώρα μας, η ένταση της οποίας θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες.