Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τον βαθμό ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού στο νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς.
«Η κακοκαιρία δεν προσφέρεται για φωτογραφίες και “δηλώσεις ετοιμότητας”. Είναι προβλεπόμενος κίνδυνος που απαιτεί πολιτική επιλογή υπέρ της πρόληψης: έργα, συντήρηση, καθαρές αρμοδιότητες, χρηματοδότηση με προτεραιότητα στις ευάλωτες περιοχές, διαφάνεια και πραγματικό συντονισμό. Η κακοκαιρία δεν είναι “έκπληξη”, έκπληξη είναι που η πρόληψη μένει πίσω», ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Τομέα Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Πουλάς και ο τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Ανθεκτικότητας, Μιχάλης Χάλαρης, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «η πραγματική πρόκληση δεν είναι η έκδοση περισσότερων SMS, αλλά η αντιμετώπιση της τρωτότητας της κοινωνίας μας. Προτείνουμε:
1. Ενιαίο Masterplan Αντιπλημμυρικής Προστασίας για την Αττική, σε επίπεδο υδατικού διαμερίσματος. Τα έργα να μελετώνται ανά λεκάνη απορροής, να “δένουν” με τα πολεοδομικά σχέδια και να χρηματοδοτούνται με εργαλεία που στηρίζουν την πρόληψη, όχι μόνο την αποκατάσταση.
2. Εθνικό Μητρώο Ρεμάτων & Λεκανών Απορροής, πλήρως ψηφιοποιημένο, ώστε να ξέρουμε επιτέλους τι προστατεύουμε και πού.
3. Έργα ορεινής υδρονομίας (ανασχέσεως/επιβράδυνσης) στις πηγές των ρεμάτων (Πεντέλη, Υμηττός, Πάρνηθα): να «κρατάμε» το νερό ψηλά και να μειώνουμε την ορμή προς τις αστικές περιοχές.
4. Ολοκλήρωση κρίσιμων αντιπλημμυρικών υποδομών στον Κηφισό και στα “στενά σημεία” που πνίγονται ξανά και ξανά. Στο Μοσχάτο, τα έργα στις οδούς Θεσσαλονίκης και Χρυσοστόμου Σμύρνης περιγράφονται ως αναγκαία για την αντιμετώπιση των τοπικών πλημμυρικών φαινομένων και καθυστερούν σε ένα περιβάλλον πυκνό σε υποδομές και γραφειοκρατία μελετών, που απαιτεί κεντρικό συντονισμό και καθαρές ευθύνες. Τα 388 απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για την θωράκιση της Αττικής βρίσκονται ακόμα στο δρόμο, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και της βαρύγδουπες ανακοινώσεις.
5. Ιλισσός: καθαρισμός/εκβάθυνση κοίτης και αποκατάσταση/συντήρηση γεφυρών & πεζογεφυρών, μαζί με σαφή νομοθετική αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων συντήρησης μεταξύ περιφέρειας και δήμων – γιατί χωρίς καθαρές ευθύνες, τα έργα σέρνονται. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί με νομοθετική διάταξη η αρμοδιότητα συντήρησης των γεφυρών και πεζογεφυρών μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων, με συνέπεια καθυστερήσεις στην προκήρυξη των απαραίτητων έργων.
6. Ψηφιακό Σύστημα Πολυ-Κινδύνου (Multi-HazardMapping) με GIS/τηλεπισκόπηση/AI, και υποχρεωτική ενσωμάτωση χαρτών κινδύνου στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και στις αδειοδοτήσεις.
7. Risk-AwarePlanning (κόκκινη/πορτοκαλί/πράσινη ζώνη), συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας στις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αισθητήρες στάθμης υδάτων, “damageassessment” χάρτες και συστηματική ενημέρωση/εκπαίδευση των πολιτών.
8. Αξιοκρατία και λογοδοσία στην ανθεκτικότητα».
Διαβάστε επίσης: Επιτελικό κράτος / Η Ελλάδα στο έλεος των φυσικών καταστροφών και η πολιτική της ατομικής ευθύνης
«Το 2026, με 6,5 χρόνια -πάμε για 7-, διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θα περίμενε ο κόσμος να έχουν γίνει πολύ περισσότερα πράγματα γιατί πράγματι υπήρξαν πάρα πολλοί πόροι που ήρθαν στη χώρα όλο αυτό το διάστημα, στον τομέα του να έχουμε μία ανθεκτική πολιτεία. Βλέπουμε το ακριβώς αντίθετο. Δύο νεκροί, τεράστιες καταστροφές. Ζούμε μία από τα ίδια» σημειώνει από την πλευρά του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός και προσθέτει:
«Θα έπρεπε να υπάρχει μία μέριμνα ώστε πόροι και προσωπικό να υπάρχει στην Πολιτική Προστασία, έργα να έχουν γίνει, και όχι μόνο δεν γίνονται αλλά ξέρουμε ότι απεντάσσονται αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το τρίπτυχο είναι πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση. Δυστυχώς η κυβέρνηση και σε αυτόν τον τομέα έχει αποτύχει».
Διαβάστε επίσης: Η άποψή μας / Αθήνα, ανοχύρωτη πόλη
Από τη μεριά του, το γραφείο τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Δύο νεκροί άνθρωποι, πλημμυρισμένα σπίτια, αυτοκίνητα, σχολεία και σταθμοί Μέσων Μεταφοράς, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους, υπερχείλιση ρεμάτων, ήταν, για μια ακόμη φορά, τα αποτελέσματα, όχι ενός αναμενόμενου για την εποχή καιρικού φαινομένου, αλλά της κρατικής και κυβερνητικής πολιτικής που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού ως “κόστος” και περιορίζεται στο κλείσιμο των σχολείων, σε μηνύματα 112 και συστάσεις “ατομικής ευθύνης”.
Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην Ανατολική Αττική, τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν αποτέλεσμα και των πρόσφατων πυρκαγιών και της ανυπαρξίας των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.
Ειδικά οι καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο, στην περιβόητη “Αθηναϊκή Ριβιέρα”, και τα νότια προάστια της Αττικής είναι απολύτως ενδεικτικές των προτεραιοτήτων του αστικού κράτους και του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, που έχει στο επίκεντρό του τα κέρδη. Δίπλα στο “μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης”, την εμβληματική επένδυση και την υπερσύγχρονη πόλη των πλουσίων στο Ελληνικό, ολόκληρες συνοικίες θάβονται κάτω από τόνους λάσπης και άνθρωποι κινδυνεύουν και χάνουν τη ζωή τους.
Αντίστοιχα στο Θριάσιο (Μάνδρα, Ασπρόπυργος κλπ) οι κάτοικοι ζουν με το μόνιμο άγχος της πλημμύρας, την ώρα που όλη η περιοχή παραδίδεται στα αμερικανικά μονοπώλια για τις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις τους.
Ο λαός δεν πρέπει να παραπλανηθεί από το γνωστό “πινγκ-πονγκ” των ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης, ούτε, πολύ περισσότερο, να συμβιβαστεί με την άποψη ότι όλα αυτά είναι περίπου μοιραίο να συμβαίνουν “εξαιτίας της κλιματικής κρίσης”, τη στιγμή, μάλιστα, που ήταν από πριν γνωστό ότι τα ποτάμια της Αττικής ήταν ήδη σε οριακή κατάσταση υπερχείλισης, εξαιτίας της ανεπάρκειας των υποδομών. Τέτοιες απόψεις στόχο έχουν να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες και τους υπευθύνους και κυρίως να συσκοτίσουν ότι σήμερα είναι απολύτως εφικτό να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές προκειμένου να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή και η λαϊκή περιουσία.
Εδώ και τώρα να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».
