website analysis Ισραήλ / Νέες φονικές επιθέσεις σε Γάζα και Λίβανο – Αντιδράσεις για την γη της Δυτικής Όχθης – Epikairo.gr

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση πρότασης για την καταγραφή εκτεταμένων εκτάσεων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ως «κρατική γη», την ώρα που οι φονικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται, ενώ το Ισραήλ επιτέθηκε και στον Λίβανο.

Ειδικότερα, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Αίγυπτος και το Κατάρ κατήγγειλαν την Κυριακή, την υιοθέτηση από την κυβέρνηση του Ισραήλ των νέων μέτρων. Όπως υποστηρίζουν, τα μέτρα αυτά ενισχύουν τον ισραηλινό έλεγχο στην περιοχή και προκαλούν έντονους φόβους για ενδεχόμενη προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ισραηλινά μέσα, μία εβδομάδα μετά την έγκριση ρυθμίσεων που διευκολύνουν τις αγορές γης από ισραηλινούς εποίκους, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη διαδικασίας καταγραφής έγγειων ιδιοκτησιών στη Δυτική Όχθη. Πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη διαδικασία από το 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τα συγκεκριμένα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι «καταδικάζει κατηγορηματικά» την απόφαση και απορρίπτει κάθε απόπειρα να χαρακτηριστούν εδάφη της Δυτικής Όχθης ως «δημόσια γη» υπό τον έλεγχο της δύναμης κατοχής. Χαρακτήρισε τα μέτρα «νομικά άκυρα», τονίζοντας ότι ισοδυναμούν με ντε φάκτο έναρξη διαδικασίας προσάρτησης.

Στο ίδιο πνεύμα, η Αίγυπτος καταδίκασε τις ισραηλινές ανακοινώσεις, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση» που στοχεύει στην ενίσχυση του ισραηλινού ελέγχου στη Δυτική Όχθη και συνιστά παραβίαση διεθνών συμφωνιών, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της μέσω του X.

Αντίστοιχα, η διπλωματία του Κατάρ κατήγγειλε τα μέτρα ως επέκταση των σχεδίων του Ισραήλ να στερήσει τον παλαιστινιακό λαό από τα δικαιώματά του, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα το Ισραήλ είχε ήδη προκαλέσει κύμα διεθνών αντιδράσεων, εγκρίνοντας σειρά μέτρων που διευκολύνουν την αγορά γης από ισραηλινούς εποίκους, μεταξύ άλλων με την κατάργηση παλαιού νόμου που απαγόρευε στους Εβραίους την απευθείας αγορά γης στη Δυτική Όχθη.

Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους σε όλο τον θύλακο, ενώ ο στρατός του Ισραήλ υποστηρίζει ότι αντέδρασε σε «κατάφωρη παραβίαση» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, μερικές ώρες προτού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαιτήσει τον «πλήρη και άμεσο» αφοπλισμό της Χαμάς.

Η πολιτική προστασία, οργάνωση άμεσης βοήθειας που αναφέρεται στις αρχές της Χαμάς, ανέφερε πως βομβαρδισμός έπληξε σκηνή εκτοπισμένων στον τομέα όπου βρίσκεται η Τζαμπάλια (βόρεια), σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους.

Άλλο πλήγμα σκότωσε επίσης πέντε ανθρώπους στη Χαν Γιούνις (νότια). Άλλοι δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας και στη Μπέιτ Λάχια (βόρεια), πάντα κατά την πολιτική προστασία.

Τα νοσοκομεία Σίφα στην πόλη της Γάζας και Νάσερ στη Χαν Γιούνις επιβεβαίωσαν πως παρέλαβαν επτά πτώματα.

«Το Ισραήλ δεν καταλαβαίνει τι είναι κατάπαυση του πυρός, ή ανακωχή. Έχει κηρυχθεί ανακωχή εδώ και μήνες, αλλά μας βομβαρδίζουν, λένε το ένα και κάνουν το άλλο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Οσάμα Αμπού Άσκαρ, ανιψιός του οποίου σκοτώθηκε χθες.

Κατά τον ίδιο, τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων στη Τζαμπάλια «ενώ κοιμούνταν έξω, στον δρόμο».

Στη Χαν Γιούνις, δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ για να θρηνήσουν συγγενείς τους, τα πτώματα των οποίων ήταν τυλιγμένα σε λευκά νεκρικά σάβανα, σύμφωνα με πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες του AFP.

Γάζα: Τι υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός για τις νέες επιθέσεις

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι διεξήγαγε πλήγματα αφού εντόπισε «οπλισμένους τρομοκράτες που καλύπτονταν» αφού «πιθανόν είχαν βγει από υπόγειες εγκαταστάσεις» στην Μπέιτ Χανούν (βόρεια).

Κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, πρόσθεσε πως οι άνδρες αυτοί είχαν περάσει τη λεγόμενη κίτρινη γραμμή, που χωρίζει τις περιοχές που κατέχει ακόμη από τον υπόλοιπο θύλακο.

Το να «στοχοποιούνται εκτοπισμένοι μέσα στις σκηνές τους είναι σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», αντέτεινε από την άλλη εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Χαζέμ Κάσεμ.

Παρότι συνεχίζουν να καταγράφονται σχεδόν καθημερινά ανταλλαγές πυρών στη Λωρίδα της Γάζας, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε στα μέσα Φεβρουαρίου πως ξεκινά η λεγόμενη δεύτερη φάση του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που υποτίθεται ότι θα βάλει οριστικό τέλος στον πόλεμο.

Προβλέπει προοδευτική απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, τον αφοπλισμό της Χαμάς –το κίνημα απορρίπτει το ενδεχόμενο–, την ανάπτυξη Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης (ΔΔΣ) και ανοικοδόμηση.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να κατέχει πάνω από τον μισό θύλακο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απαίτησε χθες την «πλήρη και άμεση» αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του σχεδίου του.

«Είναι πολύ σημαντικό η Χαμάς να τηρήσει τη δέσμευσή της να προχωρήσει σε πλήρη και άμεση αποστρατιωτικοποίηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ρεπουμπλικάνος μέσω Truth Social, διαβεβαιώνοντας ακόμη ότι τα μέλη του «συμβουλίου ειρήνης» του θα ανακοινώσουν, την ερχόμενη Πέμπτη 19η Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον, πως κατανέμουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του θυλάκου, ο οποίος υπέστη πελώρια καταστροφή στον πόλεμο.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η οργάνωση αναστέλλει δραστηριότερες σε νοσοκομείο

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) έκανε γνωστό πως αποφάσισε στα τέλη Ιανουαρίου να αναστείλει δραστηριότητές της που δεν κρίνει απόλυτα απαραίτητες στο νοσοκομείο Νάσερ, από τα μεγαλύτερα του θυλάκου, αφού ασθενείς και μέλη του προσωπικού της διαπίστωσαν την παρουσία «ενόπλων, ενίοτε μασκοφόρων».

Η MSF ανέφερε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι ήταν οι ένοπλοι, ενώ από την πλευρά του το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς, για νιοστή φορά, ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Έπειτα από υπερβολικά πολύ καιρό, η MSF επιτέλους παραδέχθηκε αυτό που το Ισραήλ έλεγε εξαρχής: η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομείο Νάσερ ως βάση τρομοκρατών», ανέφερε ο COGAT, οργανισμός του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ αρμόδιος για τις παλαιστινιακές πολιτικές υποθέσεις. Η Χαμάς απορρίπτει τις κατηγορίες αυτής της φύσης.

Συνολικά, 601 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο, σύμφωνα με αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ. Στην άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει υποστεί τέσσερις απώλειες.

Έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες ανακωχής, η Λωρίδα της Γάζας παραμένει βυθισμένη σε μείζονα ανθρωπιστική κρίση.

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους στον ανατολικό Λίβανο, μετέδωσε χθες Κυριακή το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε το κίνημα Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ.

Παρά την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2024 και στη θεωρία τουλάχιστον θα έβαζε τέλος στις εχθροπραξίες ενός και πλέον χρόνου, συμπεριλαμβανομένων δυο μηνών ανοικτού πολέμου, ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ συνεχίζει να εξαπολύει πρακτικά καθημερινά βομβαρδισμούς στον Λίβανο, κυρίως στον νότο, και διατηρεί στρατεύματά του σε πέντε περιοχές στο λιβανικό έδαφος που θεωρεί στρατηγικής σημασίας.

Εκτός από τη Χεζμπολάχ, ο στρατός του Ισραήλ λέει πως στοχοποιεί επίσης παλαιστινιακές οργανώσεις παρούσες στον Λίβανο, ιδίως τη Χαμάς.

Το χθεσινό πλήγμα ήταν το πρώτο εναντίον του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων ANI, ισραηλινό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα «στοχοποίησε όχημα στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας», σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Το υπουργείο Υγείας της χώρας επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτό.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του ότι «έπληξε τρομοκράτες του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ στην περιοχή Ματζντάλ Αντζάρ».

Αρκετά μέλη του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολά, που ξέσπασαν την επομένη της έναρξης του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ και η Χαμάς είχαν αναλάβει εκείνη την περίοδο την ευθύνη για επιθέσεις και απόπειρες εισβολής στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα των αρχών του Λιβάνου, πάνω από 370 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην επικράτεια αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως 100 και πλέον εξ αυτών ήταν άμαχοι.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωνε ότι, όπως προέβλεπε η συμφωνία, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του σχεδίου του για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, που αφορούσε τον τομέα νότια του ποταμού Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Αν και κάποιες παλαιστινιακές παρατάξεις παρέδωσαν το 2025 τον οπλισμό τους στις λιβανικές αρχές, που είναι αποφασισμένες να επιταχύνουν τον αφοπλισμό, ούτε η Χαμάς, ούτε ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ έχουν ανακοινώσει πως έχουν την πρόθεση να αφοπλιστούν.