ΗΠΑ: Αναστέλλουν τις παραδόσεις ορισμένων τύπων πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία – Τι σημαίνει αυτό για τον ουκρανικό στρατό
Η προεδρία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε χθες Τρίτη πως αποφασίστηκε αναστολή στις παραδόσεις ορισμένων τύπων πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές της στην ουκρανική επικράτεια. Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τη μείωση των διαθεσίμων αποθεμάτων για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
«Η απόφαση ελήφθη για να υπηρετηθούν πρώτα τα συμφέροντα της Αμερικής», εξήγησε σε ανακοίνωσή της που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο η Άννα Κέλι, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του Τύπου. Η Άννα Κέλι δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η απόφαση αφορά ιδίως τους πυραύλους που χρησιμοποιούνται από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, οβίδες ακριβείας για το πυροβολικό, πυραύλους Hellfire και άλλα είδη όπλων που χρησιμοποιούν τα ουκρανικά F-16 και drones.
Η απόφαση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, για παράδειγμα ρεπορτάζ του NBC News, στην ανησυχία για τα αποθέματα πυρομαχικών του αμερικανικού στρατού, από τα οποία αντλείται απευθείας μεγάλο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που διαθέτουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
«Η μείωση της αμερικανικής βοήθειας θα βλάψει σοβαρά την άμυνα της Ουκρανίας»
Η κυβέρνηση Τραμπ, παρά την τεταμένη σχέση της με το Κίεβο, συνέχιζε κανονικά έως τώρα τις παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας που είχαν ξεκινήσει από τον Τζο Μπάιντεν. Ακόμη και «αν αυτή η μείωση της αμερικανικής βοήθειας δεν προκαλέσει κατάρρευση των ουκρανικών γραμμών, θα βλάψει σοβαρά την άμυνα της Ουκρανίας, ιδιαίτερα τις δυνατότητές της ως προς τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους και τα πλήγματα ακριβείας», εκτίμησε ο Τζον Χάρντι, ειδικός για τη Ρωσία στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (Foundation for Defense of Democracies, FDD) της Ουάσιγκτον.
«Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στον θάνατο μεγαλύτερου αριθμού ουκρανών στρατιωτών και πολιτών, την απώλεια περισσότερων εδαφών και την καταστροφή ακόμα περισσότερων βασικών υποδομών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα σήμερα το πρωί αναφέρθηκαν από τις ουκρανικές αρχές νέες ρωσικές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένης μιας σε αγρόκτημα, στο χωριό Μποριφσκέ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, με έναν νεκρό και έναν τραυματία. Στην ίδια περιφέρεια έγιναν άλλες δυο παρόμοιες επιθέσεις, που προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές.
Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση εναντίον διυλιστηρίου πετρελαίου στη ρωσική περιφέρεια Σαράταφ, που χρησιμοποιείτο κατ’ αυτόν για να «προμηθεύονται καύσιμα και λιπαντικά σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εμπλεκόμενες στην επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου που δόθηκε στη δημοσιότητα επίσης μέσω Telegram.