website analysis Ινδία – Πακιστάν / Οι επιθέσεις στο Κασμίρ, οι αντιδράσεις και η παγκόσμια ανησυχία – Epikairo.gr

Η Ινδία επιτέθηκε στο πακιστανικό Κασμίρ αλλά και στο ίδιο το Πακιστάν την Τετάρτη, με το ίδιο να δηλώνει από την πλευρά του ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη, σε μια από τις μεγαλύτερες μάχες των τελευταίων δεκαετιών μεταξύ των δύο πυρηνικά εξοπλισμένων χωρών, αυξάνοντας την ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα. Ads Η Ινδία δήλωσε ότι έπληξε εννέα πακιστανικές «τρομοκρατικές υποδομές», ορισμένες από τις οποίες συνδέονται με την επίθεση σε ινδουιστές τουρίστες άφησε πίσω της 26 νεκρούς στο ινδικό Κασμίρ τον περασμένο μήνα.
Εκπρόσωπος της ινδικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον δήλωσε στο Reuters ότι τα στοιχεία δείχνουν «την ξεκάθαρη εμπλοκή τρομοκρατών με έδρα το Πακιστάν σε αυτή την επίθεση», αναφερόμενος στις δολοφονίες.
Η Ινδία δήλωσε ότι οι δύο από τους τρεις υπόπτους για εκείνη την επίθεση ήταν Πακιστανοί υπήκοοι, αλλά δεν είχε περιγράψει λεπτομερώς τα στοιχεία τους. Το Πακιστάν αρνήθηκε ωστόσο ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τις δολοφονίες του Απριλίου.

Ινδία – Πακιστάν: Νεκροί, τραυματίες και αντίδραση
Το Ισλαμαμπάντ δήλωσε ότι στοχοποιήθηκαν έξι πακιστανικές τοποθεσίες και ότι καμία από αυτές δεν ήταν στρατόπεδο μαχητών, ενώ οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ads Οι ινδικοί πύραυλοι που έπληξαν στόχους σε έξι πόλεις στο Κασμίρ και στο Πακιστάν σκότωσαν τουλάχιστον 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους κοριτσάκι τριών ετών, και τραυμάτισαν άλλους 46, σύμφωνα τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η Ινδία από την πλευρά της έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και 29 τραυματίες στο χωριό Πουντς, στο βορειοδυτικό τμήμα του τομέα του Κασμίρ υπό ινδικό έλεγχο, εξαιτίας πυρών πυροβολικού του Πακιστάν που κατά τον ινδικό στρατό βάλλονταν αδιακρίτως.
Ο Imran Shaheen, αξιωματούχος στο πακιστανικό Κασμίρ, δήλωσε ότι δύο όλμοι έπεσαν σε ένα σπίτι στην πόλη Forward Kahuta, σκοτώνοντας δύο άνδρες και τραυματίζοντας αρκετές γυναίκες και παιδιά. Σε ένα άλλο χωριό, ένας κάτοικος σκοτώθηκε από πυρά, δήλωσε ο Shaheen.
Οι ινδικές δυνάμεις επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία των ισλαμιστικών μαχητικών ομάδων Jaish-e-Mohammed και Lashkar-e-Taiba, δήλωσε στο Reuters μια ινδική πηγή.
«Η Ινδία επέδειξε σημαντική αυτοσυγκράτηση στην επιλογή των στόχων και στη μέθοδο εκτέλεσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ινδικό υπουργείο Άμυνας.
Το Πακιστάν δήλωσε ότι οι ινδικοί πύραυλοι έπληξαν τρεις τοποθεσίες και ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στο Reuters ότι πέντε ινδικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώθηκε από την Ινδία.
Ωστόσο, τέσσερις τοπικές κυβερνητικές πηγές στο ινδικό Κασμίρ δήλωσαν στο Reuters ότι τρία μαχητικά αεροσκάφη είχαν συντριβεί σε διαφορετικές περιοχές της περιοχής των Ιμαλαΐων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Όλες αυτές οι εμπλοκές έγιναν ως αμυντικό μέτρο», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Πακιστάν Ahmed Sharif Chaudhry. «Το Πακιστάν παραμένει ένα πολύ υπεύθυνο κράτος. Ωστόσο, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση της τιμής, της ακεραιότητας και της κυριαρχίας του Πακιστάν, με κάθε κόστος».

Ινδία – Πακιστάν: Οι εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών, το Κασμίρ και η ανησυχία
Το Ισλαμαμπάντ χαρακτήρισε την επίθεση «κατάφωρη πράξη πολέμου» και δήλωσε ότι ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το Πακιστάν επιφυλάσσεται να απαντήσει κατάλληλα στην ινδική επίθεση.
Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Καουάτζα Ασίφ, επιβεβαίωσε ότι πύραυλοι από τον ινδικό εναέριο χώρο έπληξαν τουλάχιστον επτά τοποθεσίες στο Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν.
Οι δύο χώρες της Νότιας Ασίας αντάλλαξαν επίσης πυρά σε μεγάλο μέρος των de facto συνόρων τους στην περιοχή των Ιμαλαΐων του Κασμίρ, δήλωσαν στο Reuters αστυνομικοί και μάρτυρες.
Η ινδουιστικής πλειοψηφίας Ινδία και το ισλαμικό Πακιστάν έχουν διεξάγει τους δύο από τους τρεις πολέμους τους από την ανεξαρτησία τους το 1947 για το Κασμίρ, το οποίο και οι δύο πλευρές διεκδικούν πλήρως και ελέγχουν εν μέρει.
Μετά την κατάπαυση του πυρός το 2003, για την οποία και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν εκ νέου το 2021, τα στοχευμένα χτυπήματα είναι εξαιρετικά σπάνια, ιδίως τα ινδικά χτυπήματα σε πακιστανικές περιοχές εκτός του πακιστανικού Κασμίρ.
Όμως αναλυτές δήλωσαν ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υψηλότερος από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν λόγω της σοβαρότητας της επίθεσης της Ινδίας, την οποία το Νέο Δελχί ονόμασε «Επιχείρηση Σιντούρ». Η Sindoor είναι η λέξη της γλώσσας των Χίντι για το βερμίλιο, μια κόκκινη σκόνη που οι ινδουιστές γυναίκες βάζουν στο μέτωπο ή στη χωρίστρα των μαλλιών τους ως ένδειξη ότι βρίσκονται σε γάμο.

Πακιστάν: Πιο ισχυρή η επίθεση της Ινδίας σε σχέση με το παρελθόν
Όπως αναφέρει το Reuters, το ινδικό χτύπημα υπερβαίνει κατά πολύ την απάντηση του Νέου Δελχί σε προηγούμενες επιθέσεις στο Κασμίρ που αποδόθηκαν στο Πακιστάν. Αυτές περιλαμβάνουν την αεροπορική επιδρομή της Ινδίας το 2019 στο Πακιστάν μετά τη δολοφονία 40 Ινδών παραστρατιωτικών αστυνομικών στο Κασμίρ και τα αντίποινα της Ινδίας για το θάνατο 18 στρατιωτών το 2016.
«Δεδομένης της κλίμακας της ινδικής επίθεσης, η οποία ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είδαμε το 2019, μπορούμε να περιμένουμε μια σημαντική πακιστανική απάντηση», δήλωσε ο Μάικλ Κούγκελμαν, αναλυτής της Νότιας Ασίας με έδρα την Ουάσινγκτον και συγγραφέας του περιοδικού Foreign Policy.
«Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στην επόμενη κίνηση της Ινδίας. Είχαμε ένα χτύπημα και ένα αντεπίθεση και αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι η ισχυρότερη ένδειξη για το πόσο σοβαρή κρίση μπορεί να γίνει», είπε.

Ποιες είναι οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ινδίας και του Πακιστάν;
Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τις στρατιωτικές τους δυνατότητες από τη σύγκρουση μεταξύ των δύο πυρηνικά εξοπλισμένων γειτόνων το 2019, αυξάνοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης ακόμη και σε μια περιορισμένη σύγκρουση, σύμφωνα με πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες.
Οι δύο γείτονες έχουν πολεμήσει τρεις φορές – το 1948, το 1965 και το 1971 – και έχουν συγκρουστεί αμέτρητες φορές από την ανεξαρτησία τους, κυρίως για την περιοχή του Κασμίρ, την οποία διεκδικούν και οι δύο.
Και οι δύο χώρες απέκτησαν πυρηνικά όπλα τη δεκαετία του 1990 και το Κασμίρ θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία ανάφλεξης στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, η Ινδία πιστεύει ότι βρισκόταν σε μειονεκτική θέση το 2019, επειδή έπρεπε να βασιστεί κυρίως σε παλιά ρωσικά αεροσκάφη. Έκτοτε, έχει εντάξει στο στόλο της 36 μαχητικά αεροσκάφη Rafale γαλλικής κατασκευής, ένα από τα κορυφαία αεροσκάφη της Δύσης, ενώ έχει παραγγείλει περισσότερα για το ναυτικό της.
Για να αντισταθμίσει, το Πακιστάν απέκτησε ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη της Κίνας, το J-10, που είναι περίπου ισοδύναμο με το Rafale, σε πολλαπλές παρτίδες από το 2022. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών με έδρα το Λονδίνο, διαθέτει τουλάχιστον 20 από αυτά τα αεροσκάφη.
Τα αεροσκάφη διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες, με τα Rafale να είναι εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος Meteor που λειτουργούν πέρα από την οπτική εμβέλεια, ενώ το J-10 είναι εξοπλισμένο με τον αντίστοιχο πύραυλο PL-15.
Για να καλύψει τα κενά στην αεροπορική άμυνα που αποκαλύφθηκαν και από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση του 2019, η Ινδία εξασφάλισε το δοκιμασμένο σε μάχη S-400 της Ρωσίας, ένα κινητό σύστημα πυραύλων κατά αεροσκαφών.
Το δε Πακιστάν απέκτησε το HQ-9 από την Κίνα, το οποίο βασίζεται στο S-300 της Ρωσίας, αλλά ένα επίπεδο ισχύος χαμηλότερο.

ΟΗΕ: «Ο κόσμος δεν θα άντεχε στρατιωτική σύγκρουση» ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν
«Ο κόσμος δεν θα άντεχε στρατιωτική σύγκρουση» ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν, δήλωσε χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, μετά τους βομβαρδισμούς που διεξήγαγαν οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον του Πακιστάν, το οποίο διεμήνυσε πως θα ανταποδώσει.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες «καλεί τις δυο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.
ΗΠΑ: Καλούν την Ινδία και το Πακιστάν σε αποκλιμάκωση
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη πως ελπίζει ότι οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν «θα τελειώσουν πολύ γρήγορα».
«Είναι κρίμα, άκουσα γι’ αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Οβάλ Γραφείο.
«Ξέρετε, πολεμάνε εδώ και δεκαετίες και αιώνες εκεί πέρα, αν το σκεφτείτε», συνέχισε και πρόσθεσε «απλά ελπίζω πως αυτό θα τελειώσει πολύ γρήγορα».
Ο δε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο συνομίλησε την Τρίτη με τους ομολόγους του τόσο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν για να τους παροτρύνει να αρχίσουν διάλογο προκειμένου να «εξουδετερωθεί» η κρίση και να αποκλιμακωθεί η ένταση, εν μέσω ανταλλαγής βομβαρδισμών και πυρών, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Ο υπουργός Εξωτερικών «ενθαρρύνει την Ινδία και στο Πακιστάν να ανοίξουν δίαυλο συνομιλιών για να εξουδετερωθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», ανέφερε ο Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, του οποίου το τρέχον διάστημα ο κ. Ρούμπιο είναι υπηρεσιακός επικεφαλής. * κάνοντας εγγραφή στο newsletter συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας Moosend Νωρίτερα, ο ίδιος ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μέσω X ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση, συμμερίζεται την ευχή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ η κρίση ανάμεσα στα δυο κράτη -που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια- να «τελειώσει γρήγορα» και ότι θα συνεχίσει να «συνομιλεί» με τις ηγεσίες στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ προκειμένου να υπάρξει «ειρηνική» επίλυσή της.