Η είδηση είναι σημαντική, αν και φαινόταν αναμενόμενη. Η ZF ανακοίνωσε επίσημα την κατάργηση πολλών σχεδίων της για την ηλεκτροκίνηση.
Όπως είναι γνωστό, η ZF Friedrichshafen AG είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της παγκόσμιας Αυτοκινητοβιομηχανίας. Όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου συνεργάζονται μαζί της για την παροχή βασικών και απαραίτητων εξαρτημάτων και συστημάτων για τα αυτοκίνητά τους.
Αυτό αφορά και στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Η μεταστροφή των αυτοκινητοβιομηχανιών προς αυτή επέβαλε την προσαρμογή και της ZF στη νέα κατάσταση και την εκπόνηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων και επενδύσεων για να ικανοποιήσει τη σχετική ζήτηση.
Ωστόσο, το γεγονός ότι το αγοραστικό κοινό δεν ανταποκρίθηκε όπως ανέμεναν οι εταιρείες και δεν είχαν τις πωλήσεις που υπολόγιζαν, τις ανάγκασε να μεταβάλλουν ή να ακυρώσουν τα αρχικά σχέδιά του.
Κατά συνέπεια το ίδιο αναγκάστηκαν να κάνουν και οι άνθρωποι της ZF. Όπως ανακοινώθηκε, ο κορυφαίος προμηθευτής -αποδυναμωμένος από δύο χρόνια οικονομικών αναταράξεών- σταματά πρόωρα αρκετά προγράμματα εξέλιξης που αφορούν στην ηλεκτροκίνηση.
Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στο να χαλαρώσει η οικονομική πίεση που υφίσταται η εταιρεία και να βελτιωθεί η κερδοφορία της σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται, μεταξύ άλλων, ως συνέχεια της αρνητικής πρόβλεψης της εταιρείας για κατάργηση έως και 14.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία, έως το 2028. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του συνολικού της προσωπικού της ZF στη χώρα.
Θυμίζουμε ότι στο τέλος της περασμένης χρονιάς (2025) η εταιρεία είχε ανακοινώσει σχέδιο αναδιάρθρωσής της με την πώληση του τμήματός της το οποίο εξελίσσει και παράγει τα συστήματα «ADAS» στη Harman, έναντι 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της ZF και τη μείωση του χρέους της κατά περίπου 10%. Επίσης, την επιστροφή της στην παραγωγή πιο παραδοσιακών εξαρτημάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται ότι 3.750 εργαζόμενοί της θα προσληφθούν στη Harman από το δεύτερο εξάμηνο του 2026.
Ο Μίχαελ Φρικ, Οικονομικός Διευθυντής της ZF, δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση αυτή μας απαλλάσσει από ένα βάρος και αποτελεί τη βάση για νέα περιθώρια (επιχειρηματικών) ελιγμών και για να διατηρήσουμε βελτιωμένη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια».
Τέλος, η ZF ιδρύθηκε το 1915 και απασχολεί συνολικά περίπου 157.000 εργαζομένους παγκοσμίως.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Όλα όσα γνωρίζουμε για το ευρωπαϊκό Ford Bronco
Video: Η Κυβέρνηση φέρνει και τα ναρκοτέστ
Ελαττωματικοί αερόσακοι από την Κίνα στοίχισαν οκτώ θανάτους
