Τα αναπάντητα ερωτήματα για την τρομοκρατική οργάνωση και οι θεωρίες συνωμοσίας για τα ασύλληπτα μέλη και αν θα είχε εξαρθρωθεί, αν δεν είχε σκάσει η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού – Η προκήρυξη στη γιάφκα της Πάτμου που οδήγησε στην οριστική ταυτοποίηση του Γιωτόπουλου ως αρχηγού

Ο Σάββας Ξηρός ήταν εκείνος που έδωσε δύο κρίσιμες λεπτομέρειες για τον εντοπισμό του: Θυμήθηκε ότι είχε σπίτι σε ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων και είχε ακούσει να τον αποκαλούν κ. Μιχάλη -το όνομά του στην οργάνωση ήταν Λάμπρος. Η έρευνα οδήγησε στους Λειψούς, όπου ο αστυνομικός με τον οποίο μίλησε ο Φώτης Νασιάκος, ο Σωκράτης Σιάσος, ανέσυρε το φάκελο της αντιπαράθεσης που είχε για το χρώμα του σπιτιού της η Μαρί Τερέζ Πεϊνό, η γυναίκα του «Μιχάλη Οικονόμου». Αστυνομικοί από τη Λέρο έσπευσαν να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στους Λειψούς, ενώ ο Γιωτόπουλος ήταν έτοιμος να φύγει από το νησί με προορισμό τη Σάμο και προφανή σκοπό να περάσει από εκεί στην Τουρκία και να διαφύγει. Η διαπίστωση ότι τα στοιχεία της (πλαστής) ταυτότητας του «Μιχάλη Οικονόμου» αντιστοιχούσαν σε γυναίκα, ήταν η τελευταία ψηφίδα για τις Αρχές που έδειξε ότι «είχαν τον Αρχηγό».
Ο Φώτης Παπαγεωργίου ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής που πήγε για τον Γιωτόπουλο στους Λειψούς. Οι αστυνομικοί εκεί τον κρατούσαν δεμένο σε μια καρέκλα καφενείου. Ο Γιωτόπουλος, έδειχνε φοβισμένος, δεν απάντησε στην προσφώνηση «Λάμπρος», ούτε στο «Αλέξανδρος».  «Είσαι νενέκος» είπε απευθυνόμενος στον Παπαγεωργίου, αποκαλώντας τον ουσιαστικά προδότη από το όνομα του προδότη της επανάστασης του -21 Δημήτριο Νενέκο. «Είμαι Έλληνας αξιωματικός», αντέτεινε ο Παπαγεωργίου. «Εσύ μπορεί όχι, αλλά οι πιο πάνω θα με στείλουν σε λίγες ώρες στο Γκουαντάναμο». «Δεν θα είσαι» απάντησε ο Παπαγεωργίου.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή