Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξενεί σήμερα στο Παρίσι τη συνάντηση της «Συμμαχίας των Προθύμων», σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο Hôtel des Invalides, λίγο πριν από την Ημέρα της Βαστίλης, και αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 20 Ευρωπαίους ηγέτες -μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης -οι οποίοι θα συζητήσουν την περαιτέρω στρατιωτική και πολιτική στήριξη της Ουκρανίας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Ο Ουκρανός προέδρος Ζελένσκι με τους ηγέτες Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας / Φωτογραφία αρχείου: Stefan Rousseau, Pool Photo via AP

Το «παρών» στη σύνοδο θα δώσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και τουλάχιστον 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων

Πριν από τη σύνοδο, ο Μακρόν θα έχει συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Γάλλου προέδρου, του Ζελένσκι, του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς και του απερχόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κίρ Στάρμερ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η εκτίμηση ότι οι πρόσφατες επιτυχίες της Ουκρανίας σε επιθέσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν και να τον οδηγήσουν σε μια πιο συμβιβαστική στάση στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα με τη σύνοδο στο Παρίσι, η Γαλλία προχώρησε σε νέα προειδοποίηση προς τη Μόσχα. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ανακοίνωσε ότι το Παρίσι θα καλέσει τον Ρώσο πρέσβη τις επόμενες ημέρες, μετά τις κατηγορίες για εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων που φέρεται να πραγματοποίησε η Ρωσία εναντίον ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

«Θα καταδικάσουμε δημοσίως μια εκτεταμένη εκστρατεία στον κυβερνοχώρο που διεξήγαγε η Ρωσία εναντίον τουλάχιστον 10 ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο Μπαρό στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι το Παρίσι θα προχωρήσει και σε κυρώσεις κατά εννέα προσώπων και τεσσάρων οργανισμών που θεωρούνται υπεύθυνοι για την εκστρατεία αυτή, η οποία, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, συντονίστηκε από τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν για το νέο, 21ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι παραμένουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα και πως η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι οι υπουργοί θα καταλήξουν σε κοινή θέση μέσα στην ημέρα.

Η Ουκρανία εκμεταλλεύεται το momentum και χτυπά τη Ρωσία πριν τον χειμώνα

Σύμφωνα με ανάλυση του POLITICO, το Κίεβο επιχειρεί αυτή την περίοδο να προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στη Ρωσία, πριν από έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα, κατά τον οποίο αναμένεται νέα εκστρατεία ρωσικών επιθέσεων κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.

Η συνάντηση της «Συμμαχίας των Προθύμων» στο Παρίσι αποτελεί, όπως αναφέρει το POLITICO, μια προσπάθεια να μετατραπεί η πολιτική στήριξη προς το Κίεβο σε άμεσες παραδόσεις όπλων, συστημάτων αεράμυνας και στρατιωτικής βοήθειας, πριν κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας που δημιούργησαν οι πρόσφατες επιτυχίες της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει καταφέρει σημαντικά πλήγματα στη Ρωσία, κυρίως μέσω της χρήσης drones μεγάλης εμβέλειας, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο.

Τα πλήγματα αυτά έχουν προκαλέσει προβλήματα στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, ενώ έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις στρατιωτικές και οικονομικές δυνατότητες της Μόσχας.

«Βλέπουμε μια πιο αδύναμη Ρωσία», δήλωσε στο POLITICO ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Μάρκγους Τσάκνα.

«Ο λόγος είναι ότι η Ουκρανία κατάφερε να πολεμήσει και να αναπτύξει τις δικές της δυνατότητες για επιθέσεις σε βάθος».

Ωστόσο, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, το κρίσιμο στοιχείο είναι ο χρόνος. Το Κίεβο θέλει να εκμεταλλευτεί το σημερινό πλεονέκτημα πριν η Ρωσία προλάβει να αναπτύξει αντίστοιχες τεχνολογίες drones και να τις χρησιμοποιήσει για αντεπιθέσεις.

Ο χειμώνας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φόβους της Ουκρανίας. Τα προηγούμενα χρόνια η Ρωσία στόχευσε συστηματικά τα ενεργειακά δίκτυα και τα συστήματα θέρμανσης της χώρας, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με δύσκολες συνθήκες, όταν οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές έπεφταν στους -20 ή ακόμη και στους -30 βαθμούς Κελσίου.

Το Κίεβο θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καλύτερη θέση, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει και τις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την ηγεσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η θέση της Ουκρανίας είναι ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει από θέση ισχύος. «Περισσότερη πίεση, χωρίς συμβιβασμούς και [διαπραγματεύσεις] μόνο από θέση ισχύος», δήλωσε ο Τσάκνα, προσθέτοντας: «Ο Πούτιν εξακολουθεί να είναι λογικός».

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ένα πάγωμα της σύγκρουσης στις σημερινές γραμμές του μετώπου, όμως ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί η Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν πλήρως.

Ο φόβος του Κιέβου είναι ότι μια ειρηνευτική πρωτοβουλία θα μπορούσε τελικά να μετατραπεί σε πίεση προς την ίδια την Ουκρανία για παραχωρήσεις, αντί να πιεστεί η Μόσχα να σταματήσει τις επιχειρήσεις της.

Το πιο εμφανές σημάδι της ουκρανικής εκστρατείας είναι τα αυξανόμενα ενεργειακά προβλήματα στη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα, ουκρανικά drones έπληξαν το διυλιστήριο του Ομσκ, σε απόσταση μεγαλύτερη των 2.500 χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή. Η εγκατάσταση αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής διυλισμένου πετρελαίου της Ρωσίας.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε βασική μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου.

Παράλληλα, το Κίεβο πραγματοποίησε επιθέσεις σε διυλιστήρια στο Ταταρστάν, στις περιφέρειες Σαράτοφ και Βορονέζ, ενώ ένα ουκρανικό drone φέρεται να έπληξε δεξαμενόπλοιο που εισερχόταν στο κανάλι μεταξύ Αζοφικής Θάλασσας και Μαύρης Θάλασσας.

Από την άνοιξη, η Ουκρανία έχει αυξήσει σημαντικά τις επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων παραγωγής βενζίνης, ντίζελ και αεροπορικών καυσίμων, προκαλώντας προβλήματα εφοδιασμού σε πολλές ρωσικές περιοχές.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στην Κριμαία, όπου οι αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν περιορίσει την πώληση καυσίμων. Ο τουρισμός, βασικό στοιχείο της οικονομίας της περιοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει ήδη επηρεαστεί

Στόχος του Κιέβου είναι να κάνει τον πόλεμο πιο ακριβό για το Κρεμλίνο, πιο αισθητό στο εσωτερικό της Ρωσίας και πιο δύσκολο για τον Πούτιν να τον συνεχίσει χωρίς πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες.