website analysis Γιατί ο σεισμός 6,1 Ρίχτερ της Κρήτης θεωρείται «μοναχικός» – Epikairo.gr

Τον λόγο που η πρωινή ισχυρή δόνηση των 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη έγινε αισθητή σε μεγάλο εύρος περιοχών σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και μέχρι την Βόρεια Αφρική, εξηγεί ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του νησιού, Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «ήταν ένας παρόμοιος σεισμός με αυτόν που έγινε πριν μερικές εβδομάδες στη θάλασσα της Σητείας. Είναι ένας ενδιαμέσου βάθους σεισμός πάνω στη βυθιζόμενη, κάτω απο την Κρήτη, Αφρικανική πλάκα (κίτρινο αστέρι), γι’ αυτό και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές, από ό,τι φαίνεται ακόμα και στη βόρεια Αφρική.

«Επειδή η πλάκα αυτή καθώς βυθίζεται έχει σκαφοειδή μορφή, πιέζεται πλευρικά και έτσι σπάνε κομμάτια της και γλιστρά το ένα δίπλα στο άλλο. Είναι σεισμοί που δεν δίνουν συνήθως πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς, αν και έχουν παρατηρηθεί μερικοί μέχρι τώρα. Συνήθως αυτοί οι σεισμοί είναι «μοναχικοί» και δεν έχουν άλλες συνέπειες στον ανώτερο φλοιό».

«Είναι σεισμοί με τους οποίους τόσο εμείς όσο και τα κτήρια μας πρέπει να μάθουμε να ζούμε» επισημαίνει ο καθηγητής και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης.

Δείτε την ανάρτηση: