«Κόλαση επί της γης» χαρακτήρισε η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Μιριάνα Σπόλιαριτς την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποίησε ότι στο νοσοκομείο εκστρατείας του οργανισμού τα υλικά θα εξαντληθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση που θα πρέπει να την περιγράψω ως κόλαση επί της γης (…) Ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό, τρόφιμα, σε πολλές περιοχές» του θύλακα, είπε η Μιριάνα Σπόλιαριτς μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Από τις 2 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ μπλόκαρε την είσοδο των φορτηγών, δεν έχουν περάσει ανθρωπιστικά εφόδια στη Γάζα. Το Ισραήλ ξανάρχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς στις 18 Μαρτίου.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισράηλ λέει ότι 25.000 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας και ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε αυτή τη βοήθεια για να ξαναφτιάξει την πολεμική μηχανή της, κάτι που η οργάνωση διαψεύδει. Η Σπόλιαριτς είπε ότι τα εφόδια εξαντλούνται.
«Εδώ και έξι εβδομάδες δεν μπήκε τίποτα και επομένως, σε δύο εβδομάδες, θα μείνουμε χωρίς τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσει το νοσοκομείο τη λειτουργία του», πρόσθεσε.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα αντιβιοτικά και το αίμα για μεταγγίσεις εξαντλούνται γρήγορα. Τα 22 από τα 36 νοσοκομεία του θύλακα είναι μόλις και μετά βίας λειτουργικά, είπε ο Δρ Ρικ Πίπερκορν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ.
Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού ανησυχεί επίσης για την ασφάλεια των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.
«Είναι πολύ επικίνδυνες οι μετακινήσεις για τον πληθυσμό, αλλά είναι και επικίνδυνο για εμάς», σχολίασε.
Τον Μάρτιο, τα πτώματα 15 διασωστών –μεταξύ των οποίων ήταν και οκτώ μέλη της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου– βρέθηκαν θαμμένα σε έναν ομαδικό τάφο στη νότια Γάζα. Ο ΟΗΕ και η Ερυθρά Ημισέληνος κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι τους σκότωσε. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε τη Δευτέρα ότι από τις πρώτες έρευνες του διαπίστωσε ότι οι στρατιώτες «αισθάνθηκαν απειλή» επειδή στην περιοχή βρίσκονταν μαχητές της Χαμάς.
Η Σπόλιαριτς ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός ώστε να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι που κρατά η Χαμάς και να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ανθρωπιστικά θέματα στη Γάζα.
ΟΗΕ: «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» όσα κάνει το Ισραήλ στη Γάζα
«Ο θάνατος, η καταστροφή, οι εκτοπισμοί, η άρνηση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας για ανταπόκριση στις βασικές ανάγκες στη Γάζα και η επαναλαμβανόμενη ιδέα πως οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να εγκαταλείψουν πλήρως την περιοχή εγείρουν πραγματικές ανησυχίες όσον αφορά τη δυνατότητα των Παλαιστινίων στο μέλλον να ζήσουν ως ομάδα στη Γάζα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ραβίνα Σαμντασάνι, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας απειλούν τη «δυνατότητα των Παλαιστινίων στο μέλλον να ζήσουν στην περιοχή αυτή, και η δήλωσή μας σήμερα αφορά ως εκ τούτου τις ανησυχίες μας σε ανώτερο βαθμό λόγω του σωρευτικού αποτελέσματος αυτού που συμβαίνει στη Γάζα», είπε.
Η Ύπατη Αρμοστεία αποδοκίμασε ιδιαίτερα τον αντίκτυπο στους αμάχους των ισραηλινών βομβαρδισμών τις τελευταίες εβδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, διαπιστώνοντας πως ένα «μεγάλο ποσοστό θυμάτων είναι παιδιά και γυναίκες».
«Από τις 18 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου 2025, υπήρξαν περίπου 224 ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε κτήρια κατοικιών και αντίσκηνα για εκτοπισμένους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ύπατη Αρμοστεία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, προσθέτοντας πως για «36 βομβαρδισμούς που κατέγραψε και επαλήθευσε η Ύπατη Αρμοστεία, τα θύματα ήταν αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά».
«Συνολικά, ένα μεγάλο ποσοστό των θυμάτων είναι παιδιά και γυναίκες», σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της υπηρεσίας του ΟΗΕ, παρά τις ισραηλινές διαταγές που απαιτούν από τους αμάχους να μετακινηθούν προς την περιοχή Αλ Μαουάσι, «οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στα αντίσκηνα των εκτοπισμένων στην περιοχή αυτή — με τουλάχιστον 23 τέτοια συμβάντα να έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία από τις 18 Μαρτίου».
Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ο οριστικός εκτοπισμός άμαχου πληθυσμού
Η Σαμντασάνι επέκρινε επίσης τον πολλαπλασιασμό των εντολών εκκένωσης που δόθηκαν από τον ισραηλινό στρατό «που είναι, στην πραγματικότητα, εντολές εκτοπισμού».
Το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, μπορεί επίσης να διατάξει την προσωρινή απομάκρυνση αμάχων από ορισμένες περιοχές, όμως «η φύση και η έκταση των εντολών εκκένωσης εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πρόθεση του Ισραήλ να αποκλείσει οριστικά τον άμαχο πληθυσμό από αυτές τις ζώνες και να δημιουργήσει μια “ουδέτερη ζώνη”».
Η Ύπατη Αρμοστεία υπενθυμίζει πως «ο οριστικός εκτοπισμός του άμαχου πληθυσμού σε μια κατεχόμενη περιοχή ισοδυναμεί με αναγκαστική μεταφορά που είναι «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης».
Σε αυτό προστίθενται «οι επιθέσεις κατά και η δολοφονία Παλαιστίνιων δημοσιογράφων» και η Ύπατη Αρμοστεία υπενθυμίζει πως το να κατευθύνονται από πρόθεση οι επιθέσεις κατά αμάχων που δεν συμμετέχουν απευθείας στις εχθροπραξίες συνιστά έγκλημα πολέμου.
Ο αποκλεισμός τον οποίο υφίσταται η Γάζα εδώ και έξι εβδομάδες και οι δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων που θέτουν ως όρο για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς μπορεί αφενός να συνιστούν συλλογική τιμωρία, αφετέρου βούληση να εξαντληθεί από την πείνα ο πληθυσμός, δύο «εγκλήματα από την άποψη του διεθνούς δικαίου».
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως τα αποθέματα φαρμάκων είναι σε κρίσιμα χαμηλό επίπεδο λόγω του αποκλεισμού της βοήθειας στη Γάζα, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να δυσκολεύονται να συνεχίσουν ακόμη και τη μερική λειτουργία τους.
«Είμαστε σε κρίσιμα χαμηλό σημείο στις τρεις αποθήκες μας, σε αντιβιοτικά, υγρά για ενδοφλέβια θεραπεία και διατηρούμενο αίμα», δήλωσε ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρικ Πίπερκορν στους δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Ιερουσαλήμ.