website analysis Γάζα / Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις, «μπλόκο» και από ΕΕ σε συμφωνία με το Ισραήλ – Αμετανόητος ο Νετανιάχου – Epikairo.gr

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ με φόντο την γενοκτονία στη Γάζα, καθώς μετά την ανακοίνωση της Βρετανίας για «πάγωμα» της εμπορικής συμφωνίας με το Τελ Αβίβ, σε ανάλογη κίνηση προχωρά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ολλανδικό πρακτορείο ANP, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Κάσπαρ Φέλνταμπ, μετέδωσε ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, αποφάσισε να διατάξει την αναθεώρηση της Ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και του Κράτους του Ισραήλ, αφετέρου, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών, λόγω της απόφασης του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ίδια η Κάλας επιβεβαίωσε την απόφαση αυτή, σχολιάζοντας ότι είναι «αναστρέψιμη» και εξαρτάται από την «πρόοδο» που θα επιτευχθεί. «Επαφίεται στο Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Γάζα: «Παγώνει» την εμπορική συμφωνία με το Τελ Αβίβ η Βρετανία

Νωρίτερα, την άμεση αναστολή των συνομιλιών για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ είχε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Κιρ Στάρμερ δήλωσε σοκαρισμένος από τη κλιμάκωση στη Γάζα, λίγες ώρες μετά την κοινή δήλωση (με τους ηγέτες Γαλλίας και Καναδά) με την οποία απειλούσαν με «συγκεκριμένα μέτρα» την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε την Ισραηλινή πρέσβειρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζίπι Χοτοβέλι, για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Η άποψή μας / Γάζα: Ο Μητσοτάκης συνένοχος της γενοκτονίας

«Η σύγκρουση στη Γάζα επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λάμι.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Λονδίνου, «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για μια εκσυγχρονισμένη εμπορική συμφωνία με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, η οποία υιοθετεί ακραίες πολιτικές τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα».

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά Ισραηλινών εποίκων που φέρονται να εμπλέκονται σε περιστατικά βίας εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Γάζα: «Αδικαιολόγητη η απόφαση της Βρετανίας» λέει το Ισραήλ

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει τις συνομιλίες για μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.

«Ακόμα και πριν τη σημερινή ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δεν είχαν προωθηθεί καθόλου από την τρέχουσα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο χαρακτήρισε τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου «αδικαιολόγητες και λυπηρές».

Following the UK’s announcement that it will suspend free trade agreement negotiations with Israel and impose sanctions on settlers:
Even prior to today’s announcement, the free trade agreement negotiations were not being advanced at all by the current UK government. More than…
— Israel Foreign Ministry (@IsraelMFA) May 20, 2025

Γάζα: «Κίνημα» αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους από Γαλλία, Βρετανία, Καναδα

Το κίνημα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, όπως το οραματίζονται η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς, «δεν θα σταματήσει» ανέφερε από τη μεριά του την Τρίτη (20/5) ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού.

«Για πρώτη φορά, τρεις μεγάλες χώρες (…) η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία και ο Καναδάς αποφάσισαν από κοινού να αντιταχθούν σε αυτό που συμβαίνει» στη Λωρίδα της Γάζας «και ότι θα αναγνωρίσουν μαζί το κράτος της Παλαιστίνης. Και αυτό το κίνημα δεν θα σταματήσει» είπε ο Μπαϊρού μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Καναδά προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» απέναντι στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της ισραηλινής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας και απείλησαν να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα» εάν δεν σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση και δεν επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την ίδια στιγμή, παρά τις διεθνείς πιέσεις για να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική της.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, την Τρίτη (20/5) ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αποφάσισε να αποσύρει την αντιπροσωπεία του από τις συζητήσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, οι οποίες διεξάγονται στο Κατάρ.

Στο εμιράτο του Κόλπου, το οποίο πρόσφατα επισκέφθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα παραμείνει μόνο μία μικρή ομάδα χαμηλόβαθμων διπλωματών, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στην Ουάσιγκτον, ότι το Τελ Αβίβ είναι διατεθειμένο να συζητήσει μία κατάπαυση πυρός στην περιοχή –μόνο υπό προϋποθέσεις.