website analysis Γάζα / Δεκάδες νεκροί και σήμερα από ισραηλινές επιθέσεις – Epikairo.gr

Ισραηλινές επιθέσεις και αεροπορικά πλήγματα στοίχισαν σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές υγείας, καθώς οι διαπραγματευτές απευθύνονται στο Ισραήλ και στην Χαμάς ζητώντας από τις δύο πλευρές να επιδιώξουν την επανέναρξη των συνομιλιών για μια συμφωνία εκεχειρίας. Ads Οπως είπαν οι τοπικές αρχές υγείας, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων που βρίσκονταν σε σχολικό κτίριο το οποίο στέγαζε οικογένειες εκτοπισμένων στη συνοικία Σέιχ Ραντουάν στην Πόλη της Γάζας, ενώ από άλλο αεροπορικό πλήγμα σκοτώθηκαν επίσης 9 άνθρωποι κοντά σε καταυλισμό στην Χαν Γιούνις, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα.
Τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και δεκάδες τραυματίστηκαν ενώ πλήθη ανθρώπων περίμεναν την έλευση των φορτηγών των Ηνωμένων Εθνών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια κατά μήκος κεντρικού δρόμου στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με γιατρούς, στο τελευταίο από μια σειρά περιστατικών με πολυάριθμες απώλειες σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό για τα σημερινά περιστατικά. Ads Οι νέες απώλειες σημειώνονται καθώς Άραβες διαμεσολαβητές και συγκεκριμένα η Αίγυπτος και το Κατάρ, υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ, επιχειρούν να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να πραγματοποιήσουν νέες διαπραγματεύσεις με στόχο την εκεχειρία, αλλά δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για έναν νέο κύκλο, σύμφωνα με πηγές της Χαμάς.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ηγείται συμμαχίας με ακροδεξιά κόμματα, επιμένει ότι η Χαμάς, η οποία διοικεί την Γάζα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, να παραιτηθεί από κάθε ρόλο και να παραδώσει τα όπλα για τον τερματισμό του πολέμου.
Από την πλευρά της η Χαμάς έχει ξεκαθαρίσει ότι θα απελευθερώσει τους ομήρους αν το Ισραήλ συμφωνήσει σε μόνιμη εκεχειρία και αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Γάζα.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ ζητά και πάλι να διακοπεί κάθε βοήθεια προς τη Γάζα
Ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκιβίρ, δήλωσε ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια που αυτή τη στιγμή εισέρχεται στη Γάζα είναι απόλυτη ντροπή», προσθέτοντας επίσης ότι «αυτό που χρειάζεται στη Γάζα δεν είναι προσωρινή διακοπή της ‘ανθρωπιστικής’ βοήθειας, αλλά πλήρης παύση».
«Όταν προειδοποιούσα επανειλημμένα, και δυστυχώς ήμουν ο μόνος που πριν ενάμιση μήνα ψήφισε κατά της εισόδου βοήθειας, ήμουν βέβαιος ότι αυτό θα έδινε ζωή στη Χαμάς», είπε ο ακροδεξιός και συχνά προκλητικός υπουργός σε ανάρτησή του στο X.
Συνέχισε λέγοντας: «Τότε κάποιοι με χλεύαζαν, υποστηρίζοντας ότι ‘η βοήθεια θα εισέλθει μόνο στον βόρειο τομέα και για 10 ημέρες’, και σήμερα είναι ξεκάθαρο αυτό που ήταν ήδη γνωστό: η Χαμάς ελέγχει τις ποσότητες φαγητού και αγαθών, γεγονός που συμβάλλει στην επιβίωσή της».
«Η διακοπή της βοήθειας θα επιταχύνει την επίτευξη της νίκης. Θα απαιτήσω από τον πρωθυπουργό να θέσει ξανά το θέμα της εισαγωγής βοήθειας στον τομέα σε ψηφοφορία στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου».

הסיוע ההומניטרי שנכנס לעזה כרגע הוא ביזיון מוחלט. מה שנדרש בעזה הוא לא עצירה זמנית של הסיוע ה”הומניטרי”, אלא עצירה מוחלטת שלו.
כשהזהרתי והתרעתי, והיחיד לצערי שהצביע לפני חודש וחצי נגד הכנסת הסיוע שהיה ברור לי כי הוא יתן חמצן לחמאס. היה מי שלעג לי וטען ש”הסיוע יכנס לצפון הרצועה… pic.twitter.com/lDOncD6rSV * κάνοντας εγγραφή στο newsletter συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας Moosend — איתמר בן גביר (@itamarbengvir) June 26, 2025