Τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα (26/5) από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα, οι 33 από τους οποίους σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους, στο οποίο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε «τρομοκράτες».
Οι νέοι αυτοί φονικοί βομβαρδισμοί σημειώνονται καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και βρίσκεται αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή παρά τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις.
Ο απολογισμός της «σφαγής στο σχολείο Φάχμι Αλτζαρτζάουι» της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, ανέρχεται σε «τουλάχιστον 33 νεκρούς, με δεκάδες τραυματίες, κυρίως παιδιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Λωρίδας της Γάζας Μαχμούντ Μπάσαλ.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε στόχο «κορυφαία στελέχη τρομοκρατών, που επιχειρούσαν σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου (…) σε ζώνη, η οποία λειτουργούσε προηγουμένως ως σχολείο».
Διαβάστε επίσης: Skynews Arabia / Ο Τραμπ θα ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εντός των ημερών
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγορούν συχνά τη Χαμάς ότι επιχειρεί από σχολεία ή νοσοκομεία –τα οποία αυτές έχουν βάλει στο στόχαστρο επανειλημμένως— πράγμα το οποίο αρνείται το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Στη συνέχεια η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε ότι 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε σπίτι στην Τζαμπάλια, επίσης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη ρίψη τριών «βλημάτων» από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προσθέτοντας ότι αναχαίτισε το ένα και ότι τα άλλα δύο έπεσαν εντός του παλαιστινιακού εδάφους.
Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων, νερού, καυσίμου και φαρμάκων, ύστερα από πάνω από δύο μήνες απόλυτου αποκλεισμού από το Ισραήλ της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας, ο οποίος ήρθη μόνον εν μέρει την περασμένη Δευτέρα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι η λίγη βοήθεια που επιτρέπει το Ισραήλ να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα απέχει παρασάγγας από αυτή που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες.
Η στρατιωτική κλιμάκωση και η ανθρωπιστική αυτή καταστροφή τροφοδοτούν ολοένα και περισσότερες αγανακτισμένες αντιδράσεις διεθνώς, ακόμη και μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων του Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα επανεξέταση της συμφωνίας της σύνδεσης με τη χώρα.
«Βραχυπρόθεσμα, για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, που δεν έχει πια σκοπό, και για να εξασφαλίσουμε την επιστροφή της ανθρωπιστικής βοήθειας με τρόπο μαζικό, ανεμπόδιστα, ουδέτερα, χωρίς να είναι το Ισραήλ αυτό που αποφασίζει ποιος μπορεί να φάει και ποιος όχι (…) οφείλουμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κυρώσεων», δήλωσε την Κυριακή (25/5), ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες.
Η Μαδρίτη, σημείωσε, θα ζητήσει την «άμεση αναστολή» της συμφωνίας σύνδεσης ανάμεσα στην ΕΕ και το Ισραήλ, όπως και εμπάργκο όπλων και ατομικές κυρώσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου είναι ο βασικός υποστηρικτής της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε χθες ότι ελπίζει «να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση το συντομότερο δυνατό».
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), οργάνωση που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για να διανείμει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την παραίτησή του.
Ο Τζέικ Γουντ δήλωσε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή του «σεβόμενος παράλληλα αυστηρά τις ανθρωπιστικές αρχές της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας».
Η οργάνωση αυτή με έδρα τη Γενεύη είχε ανακοινώσει στις 14 Μαΐου ότι θέλει να διανείμει σχεδόν 300 εκατομμύρια γεύματα για αρχική περίοδο 90 ημερών.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, το διοικητικό της συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η βοήθεια θα αρχίσει να διανέμεται: «τα φορτηγά μας είναι φορτωμένα και έτοιμα να αναχωρήσουν. Από τη Δευτέρα 26 Μαΐου, η GHF θα αρχίσει να παραδίδει άμεσα βοήθεια στη Γάζα, κάτι το οποίο θα επιτρέψει να φτάσει σε πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίους ως το τέλος της εβδομάδας».
Ωστόσο δεν υπάρχει άμεση επιβεβαίωση ότι η GHF θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις της σήμερα, ούτε διευκρινίσεις σχετικά με το πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια στον θύλακα που έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τον πόλεμο.
Ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν δηλώσει ότι δεν θα μετάσχουν στη διανομή βοήθειας από την οργάνωση αυτή, η οποία επικρίνεται ότι συνεργάζεται με το Ισραήλ.