website analysis Γαλλία: Σε εξέλιξη η συνάντηση Μακρόν με αρχηγούς κομμάτων -Φήμες ότι θα διορίσει πρωθυπουργό ξανά τον Λεκορνί – Epikairo.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τους αρχηγούς των κομμάτων της Εθνοσυνέλευσης -πλην Λεπέν και Μελανσόν-, και οι φήμες οργιάζουν σχετικά με το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού της Γαλλίας.

Στις 3:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας οι επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Εθνοσυνέλευση έφτασαν στο μέγαρο Ελιζέ.

Συγκεκριμένα, την πόρτα του Ελιζέ πέρασαν οι Μαρκ Φεσνό (MoDem, κέντρο), Ερβέ Μαρσέγ (Ένωση Δημοκρατών και ανεξάρτητων, κεντροδεξιά), Γκαμπριέλ Ατάλ (Αναγέννηση, το κόμμα Μακρόν, κέντρο), Ολιβιέ Φορ (Σοσιαλιστές, αριστερά), Φαμπιάν Ρουσέλ (Κομμουνιστικό Κόμμα, αριστερά), Εντουάρ Φιλίπ (Ορίζοντες, κέντρο), Μπρουνό Ρεταγιό (Ρεπουμπλικανοί, δεξιά), Μαρίν Τοντελιέ (Οικολόγοι).

Αντίθετα, δεν προσκλήθηκαν ο Ζορντάν Μπαρντελά από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν από την Ανυπότακτη Γαλλία.

Ακροδεξιά και ακροαριστερά όχι μόνο αποκλείουν τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό την υπάρχουσα σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης αλλά καλούν τον Εμανουέλ Μακρόν να παραιτηθεί και να προκηρύξει προεδρική εκλογή.

Πάντως, η συνάντηση στο Ελιζέ συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα στη Γαλλία αλλά και την Ευρώπη, καθώς ο Μακρόν έχει δεσμευτεί πως εντός της ημέρας θα ανακοινώσει το πρόσωπο που θα διορίσει στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Κι ενώ διάφορα ονόματα κυκλοφορούν από χθες, Πέμπτη (Καζνέβ, Μπορλό, Μοσκοβισί, μεταξύ άλλων), τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, κερδίζει έδαφος ο εκ νέου διορισμός του Σεμπαστιάν Λεκορνί, παρά το γεγονός ότι εκείνος παραιτήθηκε στην αρχή της εβδομάδας και την Τετάρτη δήλωσε πως η αποστολή του «έχει ολοκληρωθεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως μετέδωσε το BFMTV, οι πολιτικοί αρχηγοί παρέδωσαν τα κινητά τους πριν μπουν στην αίθουσα της συνάντησης, προκειμένου να διασφαλιστεί πως καμία πληροφορία δεν θα διαρρεύσει.

Από το Ελιζέ δόθηκε η δήλωση πως η συνάντηση αυτή είναι μια στιγμή «συλλογικής ευθύνης». Το περιβάλλον του Μακρόν εξήγησε πως καλεσμένοι στην συνάντηση είναι οι επικεφαλής των κομμάτων που τίθενται κατά της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης και τα οποία κόμματα συνιστούν δυνάμει μία πλειοψηφία.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Λίγο πριν από τις 6, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών και απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Μπρουνό Ρεταγιό, εξήλθε του μεγάρου Ελιζέ χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.

Λίγο αργότερα, εξερχόμενος ο επικεφαλής του σχήματος LIOT, Λοράν Πανιφού, είπε πως στη συζήτηση δεν τέθηκε θέμα επαναδιορισμού του Σεμπαστιάν Λεκορνί αλλά ούτε και διάλυσης της Βουλής.

Η επικεφαλής των Οικολόγων ανέφερε, εξερχόμενη, πως με τα όσα είπε στη συνάντηση ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μπόρεσε να πείσει κανέναν, καθώς πρότεινε την αναβολή εφαρμογής μόνο του μέτρου για την αύξηση του ηλικιακού ορίου που περιλαμβανόταν στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Η Μαρίν Λεπέν, που δεν ήταν καλεσμένη στη συνάντηση καθώς απορρίπτει τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης χωρίς να προηγηθούν εκλογές, σε δηλώσεις της καταλόγισε στον Μακρόν αντιθεσμική και αντισυνταγματική συμπεριφορά. «Θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τις εκλογές», είπε.

Από τη γενική συνέλευση των Πυροσβεστών, όπου βρέθηκε την ώρα της συνάντησης, η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς τόνισε πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν συμπεριφέρεται σαν πρωθυπουργός.

«Τίποτα καλό δεν μπορεί να βγει» από τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων στο μέγαρο Ελιζέ, δήλωσε η Λεπέν.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Ανυπότακτης Γαλλίας σχολίασε τη συνάντηση ως «μια άρρωστη προσπάθεια να συνδυαστούν τα αντίθετα».