Φούρνος: Ο φυσικός και οικονομικός τρόπος για να εξαφανίσετε τη μυρωδιά καμένου
Η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού, αλλά συχνά μια απροσεξία –όπως λίγο τυρί που έσταξε ή μια κατσαρόλα που ξεχείλισε– αρκεί για να γεμίσει τον χώρο με μια ανυπόφορη μυρωδιά καμένου. Εάν θέλετε να αποφύγετε τις σκληρές χημικές αναθυμιάσεις και να χαρίσετε στον φούρνο σας μια αίσθηση πραγματικής καθαριότητας, η λύση βρίσκεται στο ψυγείο σας.
Φούρνος: Το απλό κόλπο για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά καμένου
Ο καθαρισμός του φούρνου μπορεί να γίνει εύκολα με μια φυσική μέθοδο, η οποία διώχνει τις μυρωδιές και μαλακώνει τα καμένα λίπη διευκολύνοντας την απομάκρυνσή τους. Το μυστικό για καθαρό φούρνο είναι το λεμόνι.
Το λεμόνι χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε δεκάδες λύσεις καθαριότητας, από το φρεσκάρισμα των κάδων απορριμμάτων έως τον καθαρισμό των πάγκων, χάρη στις φυσικές αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές και λευκαντικές του ιδιότητες.
Μπορεί να φαίνεται ότι για μια συσκευή όπως ο φούρνος χρειάζεστε κάτι πιο «δραστικό», όμως το κιτρικό οξύ του λεμονιού, σε συνδυασμό με τον υδρατμό:
Φυσικός καθαρισμός του φούρνου με λεμόνι και ατμό: Βήμα-βήμα η διαδικασία
Αυτή η μέθοδος απαιτεί λίγο χρόνο αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα πυρίμαχο σκεύος, δύο λεμόνια και λίγο νερό. Πριν ξεκινήσετε, φροντίστε να απομακρύνετε τυχόν ψίχουλα ή υπολείμματα φαγητού από τον πάτο του φούρνου, ώστε να μην καούν και δημιουργήσουν δυσάρεστες οσμές κατά τη διαδικασία.
Η διαδικασία καθαρισμού
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 230°C.
Κόψτε τα λεμόνια σε φέτες (όχι πολύ λεπτές).
Τοποθετήστε τις φέτες λεμονιού μαζί με δύο φλιτζάνια νερό στο πυρίμαχο σκεύος και βάλτε το στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Αφήστε το μείγμα να «ψηθεί» για περίπου 20 λεπτά.
Ελέγχετε περιοδικά για να βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν έχει εξατμιστεί τελείως, ώστε να μην καούν τα λεμόνια.
Πώς λειτουργεί ο ατμός και το λεμόνι
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα έλαια από τη φλούδα του λεμονιού απελευθερώνονται, εξουδετερώνοντας κάθε δυσάρεστη οσμή. Μόλις περάσει ο χρόνος, απενεργοποιήστε τον φούρνο, αλλά κρατήστε την πόρτα κλειστή. Ο εγκλωβισμένος ατμός θα συνεχίσει να μαλακώνει τα λίπη.
Αφήστε τον φούρνο να κρυώσει εντελώς πριν ανοίξετε την πόρτα. Στη συνέχεια, σκουπίστε το εσωτερικό με ένα σφουγγάρι ή ένα πανί. Θα διαπιστώσετε ότι τα υπολείμματα φαγητού και τα λίπη απομακρύνονται εύκολα, ενώ η μυρωδιά του καμένου αντικαθίσταται από ένα υπέροχο, φυσικό άρωμα εσπεριδοειδών.
Είναι ο ιδανικός τρόπος αν θέλετε να αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά του εμπορίου.
Χρησιμοποιείτε υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα σας.
Το λεμόνι είναι από τα καλύτερα φυσικά αποσμητικά για την κουζίνα.
