Ανεξέλεγκτη μαίνεται σε τρία μέτωπα η φωτιά στην Ιεράπετρα της Κρήτης με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν όλη τη νύχτα μάχη σε τρία μέτωπα και συγκεκριμένα σε Αχλία, Φέρμα και Σχονοκάψαλα ενώ έχει δοθεί εντολή για ρίψεις νερού από 10 εναέρια με το πρώτο φως της ημέρας.
Μετά από νέο μήνυμα του 112 το βράδυ της Τετάρτης, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Αγία Φωτιά, Αχλιά, Γαλήνη, Φέρμα και Κουτσουνάρι, ενώ οι καπνοί από τη φωτιά έχουν σκεπάσει και την θάλασσα κοντά στον Μακρύ Γυαλό. Αρκετός κόσμος που βρισκόταν στην παραλία απομακρύνθηκε από το σημείο με βάρκες και σκάφη.
Στην Αγία Φωτιά και στα Φέρμα οι φλόγες ξέφυγαν κι έκαψαν σπίτια, καταλύματα και θερμοκήπια, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα συνολική εκτίμηση των καταστροφών.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Φέρμα Ιεράπετρας, οι αρχές έδωσαν εντολή για μαζική εκκένωση ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και κατοικιών, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το sitiaonline.
Νωρίτερα, κόσμος απομακρύνθηκε από παραλίες με τη βοήθεια σκαφών.
«Το βράδυ λόγω της απουσίας των εναέριων μέσων επικεντρωθήκαμε στο να σώσουμε ό,τι μπορούσαμε από τα σπίτια. Έγινε εκκένωση ξενοδοχείων και οι ένοικοί τους μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Ιεράπετρας. Με τις ριπές που έφτασαν και τα 11 μποφόρ, η φωτιά έχει σπάσει σε τρία μέτωπα» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης
Δείτε βίντεο από το κανάλι KρήτηTV
Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλη Παραβολιδάκη, υπάρχουν αναφορές για άτομα που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ
Το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα στο νομό Λασιθίου και σε απόλυτη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Επιχειρούν 8 ασθενοφόρα, τα οποία και έχουν διακομίσει μέχρι στιγμής 3 πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα, 2 πολίτες με ελαφρά τραύματα και 1 πολίτης με κινητικά προβλήματα, στο ΓΝ Ιεράπετρας.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κρήτης Γιώργο Τσαπάκο το έργο της κατάσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω και της έντασης των ανέμων, όσο και της αλλαγής της διεύθυνσης τους.
Στη βόρεια πλευρά τα μέτωπα είναι τεράστια. Οι άνεμοι έφτασαν και τα 9 μποφόρ με τους πυροσβέστες και τους διασώστες να λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο αέρα! “Στροβιλίζεται διαρκώς, αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και δυστυχώς η φωτιά μετατοπίζεται. Είναι τραγικό!”
Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι παρά την υπεράνθρωπη αυτή προσπάθεια που καταβάλλεται, η φωτιά τελικά θα σταματήσει στη… θάλασσα καθώς είναι τέτοιος ο αέρας και η ένταση της φωτιάς που υπάρχει τεράστιος κίνδυνος εγκλωβισμού!
⚠️Αποκλειστικό βίντεο από την 🔥#Πυρκαγιά στην #Ιεράπετρα Βίντεο ομάδα εθελοντών έκτακτων αναγκών Αποκορώνου Σηφης Μαρκουλακης
Posted by Πυρκαγιά Ενημέρωση on Wednesday, July 2, 2025
⚠️Αποκλειστικό βίντεο από την 🔥#Πυρκαγιά στην #Ιεράπετρα
Βίντεο ομάδα εθελοντών έκτακτων αναγκών Αποκορώνου
Σηφης ΜαρκουλακηςPosted by Πυρκαγιά Ενημέρωση on Wednesday, July 2, 2025
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν το βράδυ της Τετάρτης και συνολικά επιχειρούν 155 πυροσβέστες, με 8 ομάδες πεζοπόρων και 38 οχήματα. Συνδρομή είχαμε και από μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
Επίσης, μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά συνολικά 17 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου της 1ης Ε.ΜΟ.ΔΕ. και 5 οχήματα, ενώ αεροπορικώς από την Ελευσίνα θα συνδράμουν και 33 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων της 1ης ΕΜΟΔΕ.
Ενισχυθήκαν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά στα #Aχλιά Λασιθίου Κρήτης και επιχειρούν 155 #πυροσβέστες, με 8 ομάδες πεζοπόρων και 38 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 4 Ε/Π. Συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.Επίσης, μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά, 17 #πυροσβέστες με μια ομάδα…— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 2, 2025 Στις 20:28 ήχησε το 112 για εκκένωση οικισμών. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε πως «αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγία Φωτιά Αχλιά, Γαλήνη, Φέρμα & Κουτσουνάρι απομακρυνθείτε προς Ιεράπετρα».
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣📍#Κρήτη🆘 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας‼️ Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Αγία_Φωτιά #Αχλιά #Γαλήνη #Φέρμα & #Κουτσουνάρι απομακρυνθείτε προς #Ιεράπετρα‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχώνℹ️ https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice— 112 Greece (@112Greece) July 2, 2025 Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στα Άχλια Ιεράπετρας και έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.
Πολύ καλή η εικόνα της φωτιάς στη Χαλκιδική
Σε αντίθεση με την Ιεράπετρα της Κρήτης, η φωτιά στην Χαλκιδική έχει πολύ καλύτερη εικόνα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο διάσπαρτες εστίες καίνε ακόμη μέσα στο πευκοδάσος της Σιθωνίας, πάνω από τη Βουρβουρού, εκεί όπου το μεσημέρι της Τετάρτης ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά κινητοποιώντας ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.
Οι φλόγες απείλησαν σπίτια και εκκενώθηκε ένα κάμπινγκ. Σύμφωνα με την πυροσβεστική λίγο μετά τα μεσάνυχτα η φωτιά δεν είχε δυναμική και ήταν στάσιμη κάτι που βοηθούσε τις δυνάμεις να περιορίσουν το μέτωπο.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης και επιχειρούν 160 πυροσβέστες, με 7 ομάδες πεζοπόρων και 49 οχήματα, ενώ από αέρος 14 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερο έκαναν ρίψεις νερού μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας. Στην κατάσβεση συνδράμουν και εθελοντές πυροσβέστες.
Ενισχυθήκαν οι δυνάμεις στην δασική πυρκαγιά στην περιοχή #Βουρβουρού Χαλκιδικής και επιχειρούν 160 #πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων της 2ης ΕΜΟΔΕ, 49 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α. και εθελοντές. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 14 Α/Φ και 5 Ε/Π.…
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 2, 2025
Το πύρινο μέτωπο, είχε φτάσει σε μήκος μέχρι και τα 2 χιλιόμετρα. Η φωτιά ξέσπασε κοντά στην περιοχή Λιβάρι και οι βόρειοι άνεμοι δυσχαίρεναν το έργο της κατάσβεσης.
Νωρίτερα, το 112 είχε στείλει μήνυμα στους κατοίκους στο Λιβάρι: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή απομακρυνθείτε προς Νικήτη, ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», έγραφε το μήνυμα.
Σημειώνεται, επίσης, πως η φωτιά ξέσπασε κοντά στο κάμπινγκ «Ρέα» που βρίσκεται στην περιοχή.
Μιλώντας στη Voria, ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Μαλλίνης είπε πως «η μεγάλη πυρκαγιά περιορίστηκε αρκετά και υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες μέσα στο πευκοδάσος της Σιθωνίας».
Η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λιβάρι, στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο χάρη στην άμεση επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εθελοντών, αστυνομίας, περιφέρειας, Υπουργείου Πολιτικής Προστασιας και την υποστήριξη εναέριων μέσων.
“Καταφέραμε όλοι μαζί μια πρωτόγνωρη μαζική κινητοποίηση”, δήλωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Μαλλίνης.
Όπως διαβεβαιώνει ο ίδιος, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τουριστικά καταλύματα ή κατοικίες στην περιοχή. Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι μπορούν να παραμείνουν ήρεμοι, καθώς η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.
Άνοιξε ο δρόμος από Όρμο Παναγιάς έως Βουρβουρού
Αργά το βράδυ άνοιξε και η επαρχιακή οδό Ν. Μουδανιών – Σάρτης, από το ύψος του Όρμου Παναγίας έως την Βουρβουρού. Το τμήμα αυτό παρέμενε κλειστό από νωρίς λόγω της πυρκαγιάς.
Ερευνάται το σενάριο του εμπρησμού
Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής στο σημείο έχει μεταβεί κλιμάκιο αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς.
Ειδήσεις σήμερα:
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Ιεράπετρα: Εντολή για μαζική εκκένωση ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και κατοικιών στα Φέρμα – Κάηκαν σπίτια
«Αποκάλυψη, Τώρα!»: Το πιο καταραμένο φιλμ στην ιστορία του σινεμά – Ναρκωτικά, ατυχίες, αντικαταστάσεις, μία καρδιακή προσβολή και απόλυτη παράνοια
Μέρκελ: Εντυπωσιάστηκα πως άντεξαν οι Έλληνες με τα 60 ευρώ, οι Γερμανοί δεν θα άντεχαν
Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν 6 πολίτες – Απομακρύνθηκαν τουρίστες από ξενοδοχεία και παραλίες με σκάφη – Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Χαλκιδική
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ
Αποδοχή