Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν αφήνει εκατοντάδες νεκρούς, ενώ οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν το χάος και την οργή των πολιτών.
Μαζικές διαδηλώσεις και αναταραχές στο Ιράν -Φωτογραφία: Iranian state TV via AP
Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν ως αντίδραση στην οικονομική κρίση και γρήγορα επεκτάθηκαν απαιτώντας την πτώση του καθεστώτος.
Σύμφωνα με ανώνυμο γιατρό στην Τεχεράνη που μίλησε στο TIME, έξι νοσοκομεία στην πρωτεύουσα κατέγραψαν τουλάχιστον 217 θανάτους, οι περισσότεροι από πυρά πραγματικών όπλων.
Η κυβέρνηση είχε κλείσει σχεδόν πλήρως το ίντερνετ και τις τηλεπικοινωνίες, εμποδίζοντας την επικοινωνία και την ενημέρωση.
Οι δυνάμεις ασφαλείας εμφανίζονται αποδιοργανωμένες. Ανώτεροι αξιωματικοί ανέφεραν στο TIME ότι δεν γνωρίζουν τις εντολές της ηγεσίας και φοβούνται τις επερχόμενες διαταγές, ενώ η χρήση βίας κλιμακώνεται σε πολλές περιοχές.
Οι διαδηλωτές που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, με μεσαία και εργατικά στρώματα να συμμετέχουν ενεργά, φώναζαν συνθήματα όπως «Ελευθερία» και «Θάνατος στον Δικτάτορα». Η κυβέρνηση φαίνεται πιο προσεκτική απέναντι σε αυτά τα στρώματα, αν και η βία παραμένει υπαρκτή, αναφέρει το TIME.
Οι ηγέτες του καθεστώτος, όπως ο Αγιουλάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα υποχωρήσει έναντι «ταραχοποιών», ενώ εισαγγελείς προειδοποίησαν ότι οι διαδηλωτές μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμα και τη θανατική ποινή.
Ορισμένα κυβερνητικά κτίρια βανδαλίστηκαν, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πολυβόλα, σκοτώνοντας διαδηλωτές επιτόπου, όπως ανέφερε ο γιατρός. Ορισμένα θύματα ήταν νέοι και αρκετοί σκοτώθηκαν έξω από αστυνομικά τμήματα, σύμφωνα με αναφορές ακτιβιστών.
Ο αριθμός των νεκρών που καταγράφουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μικρότερος, με το Human Rights Activist News Agency στην Ουάσινγκτον να αναφέρει τουλάχιστον 63 θανάτους, εκ των οποίων 49 ήταν πολίτες. Η διαφορά στα νούμερα πιθανόν να οφείλεται σε διαφορετικά πρότυπα καταγραφής.
Μια ηλικιωμένη Ιρανή γυναίκα φωνάζει αφού χτυπήθηκε στο πρόσωπο με βλήμα που εκτοξεύτηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος: «Δεν φοβάμαι! Δεν φοβάμαι! Είμαι νεκρή εδώ και 47 χρόνια!»
Το καθεστώς προσπαθεί να αγοράσει χρόνο με οικονομικές ενισχύσεις, επαναλαμβάνει διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα και ελπίζει να διατηρήσει τον έλεγχο, ενώ η δομή της εξουσίας περιορίζει την επιρροή του εκλεγμένου Προέδρου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το TIME.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η πολιτική δομή του Ιράν περιορίζει τη δύναμη του εκλεγμένου Προέδρου Masoud Pezeshkian, ενώ η εξουσία παραμένει συγκεντρωμένη στον Χαμενεΐ και τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Ορισμένοι ακτιβιστές ελπίζουν σε διεθνή παρέμβαση, με αναφορές ότι ο πρώην Σάχης Reza Pahlavi και ο Πρόεδρος Τραμπ θεωρούνται «μοχλοί αλλαγής» από τους ίδιους. Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι διαδηλωτές δηλώνουν ότι η αδυναμία του καθεστώτος ενισχύει τη τόλμη τους.
Οι ειδικοί, όπως ο πολιτικός επιστήμονας Hossein Hafezian από το New Jersey που μίλησε στο TIME, προειδοποιούν για περαιτέρω αύξηση των θυμάτων, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμα περισσότερη βία για να καταστείλει τις διαδηλώσεις.
