Συνθήκες που οδηγούν στο ξεκλήρισμά τους, καταγγέλουν παραγωγοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του νομού Χανίων που ετοιμάζουν απόβαση στην Αθήνα για το διήμερο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στο Σύνταγμα την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου. Οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με δομικά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, ακρίβεια και αυξημένο κόστος παραγωγής, αθρόες εισαγωγές – ελληνοποίησεις, έλλειψη εργατικών χεριών, στα οποία έχει προστεθεί το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και το πετσόκομμα των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.
Ο πρόεδρος και μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΕΝΟΑΣ) του νομού Χανίων, απηύθυναν το μεσημέρι κάλεσμα σε όλους τους παραγωγούς να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση την Πέμπτη στις 7 στο Λιμάνι της Σούδας και από εκεί να μεταβούν στην Αθήνα να ενώσουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Κώστας Λιλικάκης, «Τα αιτήματά μας δεν ικανοποίηθηκαν, αποχωρήσαμε από τα μπλόκα αλλά ο αγώνας συνεχίζεται» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΣ, Κώστας Λιλικάκης: «Παράνομες ελληνοποιήσεις, κατώτες εγγημένες τιμές, προσαρμογή του ΕΛΓΑ, βασικά ζητήματα η Κυβέρνηση δεν τα έχει λύσει» σημείωσε:
Κάλεσμα για συμμετοχή απηύθυνε ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου, Μιχάλης Μπεμπλιδάκης, σημειώνοντας ότι οι μελισσοκόμοι για πρώτη φορά έγιναν δεκτοί ως κτηνοτρόφοι στις επαφές με του Υπουργείο. Μεταφέροντας τα αιτήματα του κλάδου, ο κ. Μπεμπλιδάκης εξήγησε πως δεν έχουν κάποιο δημοσιονομικό κόστος αλλά αφορούν πολιτικές που θα οφελήσουν τη μελισσοκομία. «Το ότι πληρώθηκαν κάποιες επιδοτήσεις δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματά μας» σημείωσε το μέλος της διοίκησης, Γιώργος Βενετάκης. Αυτή τη στιγμή μας έχουν δεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος του νομού με τα δασικά. Πρέπει να ανοίξουν οι δασικοί χάρτες να μας αφήσουν τα να δηλώνουμε ως βοσκοτόπια, – ήδη τα χρησιμοποιούμε ως βοσκοτόπια – και να μην έχουμε την ανάγκη της τεχνικής λύσης. Η βόσκηση στα δασικά έπρεπε να επιβάλλεται όχι να απαγορεύεται. Διότι αν σταματήσει η βόσκηση, τότε θα καούν.» τόνισε.
Στα όρια της απόγνωσης βρίσκονται οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών, καθώς με την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σπόρων, έρχονται ασθένειες που καταστρέφουν τα προϊόντα.
Ο Θοδωρης Ραϊσάκης πρόερδος αγροτικού συλλόγου Έλους , σημείωσε ότι φέτος εξαιτίας αυτού, «έχουν ξεπατωθει τα μισά θερμοκήπια.»
Αναφέρθηκε ακόμα στα αναγκαία έργα υποδομής (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αρδευτικά δίκτυα):
«Φέτος που λίγο έχει κάνει χειμώνα, δεν υπάρχουν έργα υποδομής για να μαζέψουμε το νερό που θα χρειαστούμε το καλοκαίρι.
Όσο για τους εργάτες γης, τόνισε πως είναι ένα μέτρο που δεν προχωρά καθώς απαιτεί μια τεράστια γραφειοκράτια: «Εμπλέκονται πέντε υπουργεία για εναν εργάτη και επιπλέον για έναν χρόνο πρέπει να τον ασφλίζεις στο ΙΚΑ» σημείωσε ζητώντας απλούστευση της διαδικασίας:
Αναλυτικά τα αιτήματα:
Να σταματήσει η κρατική καταστολή, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία δικογραφιών για τις κινητοποιήσεις στους αγωνιστές αγρότες με απόφαση της Βουλής. παραγραφή όλων των
Απαιτούμε εδώ και τώρα την καταβολή όλων των χρωστούμενων από την Κυβέρνηση, να δοθούν οι ενισχύσεις στους πραγματικούς παραγωγούς, που θα έπρεπε να είχαν ήδη δοθεί
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας
Μείωση, του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητα πετρέλαιο στην αντλία και επαναπροσδιορισμός των λίτρων ανά καλλιέργεια, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Κωή και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση στα μέσα και εφόδια και κατάργηση του ΦΠΑ. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για το 2025 σε όλα τα προϊόντα που έχουν καταρρεύσει οι τιμές τους κάτω από το κόστος παραγωγής.
Να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής που το αγροτικό κίνημα διεκδικεί σε κάθε περιοχή. Στον Νομό Χανίων να γίνουν με ευθύνη του κράτους, η κατασκευή του φράγματος του Ταυρωνίτη, να επιδιορθωθεί το φράγμα Βαλσαμιώτη, οι λιμνοδεξαμενές Χρυσοσκαλίτισας, Αγίων Θεοδώρων και Έλους. Να κατασεκυαστεί η δεύτερη λιμνοδεξαμενή της Κουντούρας. Να πραγματοποιηθούν τα αδρευτικά έργα της υψηλής ζώνης Αγυιάς-Κολυμπάρι. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για ύδρευση και άδρευση στον Αποκόρωνα. Μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους στην Κρήτη! Να δοθεί το μεταφορικό ισοδύναμο στους βιοπαλαιστές παραγωγούς και όχι στους επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλέμπορους όπου δίνεται μέχρι τώρα!
Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις και να είναι ακατάσχετες.
Κατάργηση ΑΤΑΚ-ΚΑΕΚ σε χωράφια κάτω των 20 στρεμμάτων λόγω πολυτεμαχισμού και πολυιδιοκτησίας. Νομοθετική θέσπιση της ανταλλαγής αγροτεμαχίων λόγω έλλειψης αναδασμών και πολυτεμαχισμού. Άμεσοι έλεγχοι και πληρωμή όλων των δεσμευμένων ΑΦΜ. Πληρωμή του Μέτρου 23. Να δουλέψει σωστά το Monitoring
Να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές και οι «Ελληνοποιήσεις» ομοειδών προϊόντων χωρίς δασμούς π.χ. Mercosur και άλλες συμφωνίες της Ε.Ε.
Να υπάρξει πάγωμα των οφειλών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς. ΚΕΑΟ, ΔΟΥ, τράπεζες, ΔΕΗ και ρύθμιση των χρεών με άτοκες δόσεις χωρίς προκαταβολή,
Να μην υπάρξει μείωση των πόρων της ΚΑΠ για την πολεμική προετοιμασία όπως ήδη ετοιμάζουν να προχωρήσουν σε περικοπή. Να καταργηθεί το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής που στέλνει ο παραγωγός από το χωράφι. Άμεσα διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων.
Ξεχωρίζουμε δυο φλέγοντα ζητήματα:
Ευλογιά στην κτηνοτροφία με εμβολιασμό των ζώων, πλήρη αποζημίωση για τα θανατωμένα ζώα, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, δωρεάν ανασύσταση των κοπαδιών. Να υπάρχει αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό,
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να επιστραφούν και να μοιραστούν τα χρήματα που κλάπηκαν στους πραγματικούς δικαιούχους, δεν θα πληρώσουμε εμείς τα πρόστιμα, να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες και να δοθούν τα ονόματα στην δημοσιότητα. Εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ελεγκτικός μηχανισμός και να μην ενταχθεί στην ΑΑΔΕ.
