Μειώσεις στο πάρκινγκ της Δευκαλίωνος ( Πύλη της Άμμου) για τη χειμερινή περίοδο του 2026 αποφάσισε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, όπως ανέφερε στο ZARPA RADIO 89,6 και την Ελένη Φουντουλάκη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Μανώλης Κοτσιφάκης.
Παράλληκα ο κ. Κοτσιφάκης αναφέρθηκε στο πως θα κυμανθούν τα τέλη στους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους που είναι στην δικαιοδοσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Αναλυτικότερα:
• στο πάρκινγκ της Δευκαλίωνος για τους χειμερινούς μήνες, από τον 11ο μέχρι και τον 4ο του 2026, μειώνεται από 2 ευρώ στα 0,50 λεπτά για κάθε επόµενη ώρα (πέραν της πρώτης)
• Οι παραχωρήσεις κοινόχρηστων χώρων μένουν στα ίδια πλαίσια με τα περυσινά: μια μικρή αύξηση της τάξεως των 100 ευρώ θα ισχύσει στα ζωήλατα οχήματα ( άμαξες), στο υπαίθριο εμπόριο (μικροπωλητές με πάγκους πέριξ ενετικού λιμανιού) και στα τουριστικά ημερόπλοια που δένουν στην ακτή Κουντουριώτη και πραγματοποιούν 4ωρες θαλάσσιες εκδρομές το καλοκαίρι (100 – 200 ευρώ αύξηση το μήνα). Συγκεκριμένα:
το αντάλλαγμά για την έκδοση της άδειας για τη στάθµευση και διέλευση ζωήλατων οχηµάτων στη χερσαία λιµενική ζώνη του Ενετικού Λιµένα Χανίων καθορίζεται σε 1000 ευρώ κατ’ έτος (από 900 ευρώ) ενώ στο υπαίθριο εµπόριο το αντάλλαγµα χρήσης για τις θέσεις στη χερσαία λιµενική ζώνη διαχείρισης ορίζεται στα 800 ευρώ από (700 ευρώ).
• Για τα κρουαζιερόπλοια που ”δένουν” στα ανοικτά του ενετικού λιμανιού, εφαρμόζεται ένα ανταποδοτικό τέλος του ISPS για τους επιβάτες κρουαζιέρας, που ανέρχεται 2,98 λεπτά ανά επιβάτη. Τα χρήματα αυτά εισπράττει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ως ανταποδοτικά έσοδα. Επίσης υπάρχει ένα τέλος προσάραξης περίπου στα 500 ευρώ ανάλογα με την χωρητικότητα του κρουαζιερόπλοιου. “Φέτος είχαμε μια αύξηση σε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που έδεσαν ανοικτά του ενετικού λιμένα, από 14 πέρυσι σε 28 το 2025. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το Ενετικό λιμάνι των Χανίων” σημείωσε.
Πότε θα γίνει η ενοικίαση καταστημάτων εντός του κτηρίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου
Εντός του 2026 θα προχωρήσει και ο σχεδιασμός για την ενοικίαση καταστημάτων εντός του κτηρίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπως ανέφερε ο κ. Κοτσιφάκης. Πρόκειται για την ενοικίαση ενός καταστήματος στο ισόγειο ( στα δυτικά), για το οποίο έχει παρθεί απόφαση η χρήση του να μην είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος επιχείρηση αλλά εμπορικό ή τουριστικό. Η δημοπράτηση θα γίνει εντός του 2026, πιθανότατα μετά τον Μάιο, όπως και για τα τέσσερα γραφεία στον δεύτερο όροφο του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου που θα διατεθούν για επιχειρηματική δραστηριότητα σε όποιον ενδιαφέρεται.
Η φωταγώγηση των σκαφών του ενετικού λιμανιού
Τέλος ο κ. Κοτσιφάκης αναφέρθηκε στην φωταγώγηση των σκαφών στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων που ξεκίνησε το 2020 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο σκηνικό για ντόπιους και επισκέπτες, επισημαίνοντας πως προέκυψε ως ιδέα λόγω της ενασχόλησης του με τον ναυτικό τομέα (οικονομικός αξιωματικός στο εμπορικό ναυτικό), μια ιδέα που αγκαλιάστηκε από όλη την δημοτική ομάδα και το Δ.Σ του Λιμενικού ταμείου.
« Είναι μια ιδέα που συνδέεται με το ναυτικό μου παρελθόν. Η αλήθεια είναι πως ήθελα να δώσω ένα στοιχείο μέσα από όσα είχα ζήσει και είχα περάσει (στα πλοία). Μου αρέσουν πολύ και η θάλασσα και τα σκάφη και οι βάρκες. Η φωταγώγηση τους ήταν η καλύτερη ιδέα για να τα αναδείξουμε και να μην μένουν σκοτεινά, σαν κάτι το οποίο δεν έχει αξία και ζωή μες τον λιμάνι τον Χειμώνα» επεσήμανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
