website analysis F4C70F62-A322-4DBE-B505-2B8DD46D6AEF – Epikairo.gr

Την επανεκκίνηση των εργασιών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΧ) στο αντλιοστάσιο στον Σταυρό Ακρωτηρίου, ανακοίνωσαν σήμερα  ο Δήμαρχος Χανίων και Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., Παναγιώτης Σημανδηράκης, η Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., Νίκη Αποστολάκη, η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., Ελευθερία Λουπασάκη, καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Επιχείρησης, Γεώργιος Βροντάκης.

«Κάποιοι ελάχιστοι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να δώσουν την περιβαλλοντική μητέρα των Μαχών στον Σταυρό. Πρέπει να αναζητήσει κάποιος τα κίνητρα τους. Προσέφυγαν στην δικαιοσύνη όπως είχαν δικαίωμα, τους καλώ όμως τώρα να σεβαστούν τις πέντε δικαστικές αποφάσεις» τόνισε ο κ. Σημανδηράκης κάνοντας λόγο για συμφέροντα που αντιπαλεύουν αυτό που είναι αυτονόητο για κάθε περιοχή».

Από τη μεριά της η κα Αποστολάκη εκτίμησε πως «υπήρξε μια τοξικότητα και μία αμετροέπεια στον δημόσιο διάλογο» , σημειώνοντας ότι η τελευταία απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου, είναι εικοσασέλιδη, είναι αναλυτική και απορρίπτει όλες τις αιτιάσεις που έχουν αναπτυχθεί. Κληθείσα να διευκρινίσει σε τι είδους συμφέροντα αναφέρεται, σημείωσε πως υπάρχουν αυθαίρετα στον Σταυρό και ίσως κάποιοι σκέφτονται οτι τους συμφέρει να μείνουν με τον βόθρο.  Και δεύτερον, γιατί κάποιοι δεν θέλουν την παρουσία μιας δημόσιας υπηρεσίας όπως είναι η ΔΕΥΑΧ στην Παχεά Άμμο;«.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων: «Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια έντονη συζήτηση σχετικά με την κατασκευή του αντλιοστασίου του Σταυρού, που με την ολοκλήρωση του θα μπορέσει να συνδέσει ολόκληρη την περιοχή με το δίκτυο του βιολογικού και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή για δεκαετίες, που δεν είναι άλλη από την απόρριψη όλων των λυμάτων στο περιβάλλον». Όπως τόνισε, οι τεχνικές προδιαγραφές, οι μελέτες και οι διαδικασίες χρηματοδότησης έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια και το έργο βρίσκεται πλέον στην τελική φάση υλοποίησής του, σημείωσε εξηγώντας πως το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση των εργασιών εντός του 2026.

«Έχουμε αναζητήσει κάθε πιθανή εναλλακτική όμως δεν υπήρξε καμία τέτοια δυνατότητα.  Η ολοκλήρωση του έργου δεν θα φέρει καμία όχληση, ούτε αισθητική, ούτε ακουστική, ούτε περιβαλλοντική, ούτε οσμών. Προς τι όλη αυτή η κατασυκοφάντηση; Ποιοι είναι αυτοί και για ποιους λόγους επιμένουν να πείσουν την κοινή γνώμη; Ποια είναι τα συμφέροντα που αντιπαλεύουν κάτι που είναι αυτονόητο για κάθε περιοχή;» διερωτήθηκε και κάλεσε τους πολίτες « να υπερασπιστούν τη δουλειά μας και να βάλουν φρένο σε αυτούς που έχουν ρίξει πολλή περισσότερη λάσπη από αυτή που αφαιρέθηκε για να γίνει το αντλιοστάσιο»

Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., Νίκη Αποστολάκη, τόνισε ότι οι επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί περί παρανομίας του έργου και περί καταστροφής του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα δεν ευσταθούν: Πώς καταστρέφει την καρέτα – καρέτα κάτι το οποίο δεν υπάρχει στον αιγιαλό, είναι υπόγειο και είναι κάτω από δρόμο; Πώς καταστρέφει κάτι που δεν έχει αγωγό να εκβάλει στη θάλασσα. Οι δε αιτιάσεις που ακούσαμε ότι το απλό χώμα που αναμίχθηκε με το νερό και έφτασε στη θάλασσα κατά την άντληση των υδάτων, ήταν μόλυνση, αποτελεί πρόκληση στην κοινή λογική».

Μάλιστα όπως ανέφερε η κα. Αποστολάκη αν το έργο ήταν παράνομο ή περιβαλλοντικά επιβλαβές, δεν θα είχε ενταχθεί ούτε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία χρηματοδοτούν το έργο.

«Η οικολογική πρωτοβουλία Σταυρός προσπάθησε να ακυρώσει το σύνολο των αποφάσεων με τις οποίες λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός!»  αναφέρθηκε ο νομικός σύμβουλος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., κ. Γεώργιος Βροντάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι από τα τέλη του 2022 η Επιχείρηση έχει δικαιωθεί σε πέντε δικαστικές υποθέσεις από πρωτοβάθμια δικαστήρια της χώρας μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως σημείωσε, όλες οι αποφάσεις επιβεβαιώνουν τη νομιμότητα του συνόλου των διοικητικών ενεργειών της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. από την έναρξη του έργου έως σήμερα, αναδεικνύοντας τον διαφανή και νόμιμο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η επιχείρηση.

Τέλος, η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.,  πολιτικός μηχανικός, εξήγησε πως η χωροθέτηση ενός αντλιοστασίου δεν γίνεται ούτε πρόχειρα ούτε ελαφρά τη καρδία, σημειώνοντας ότι η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης, ήταν μονόδρομος.

«Τα αντλιοστάσια μπαίνουν υποχρεωτικά στο χαμηλότερο σημείο» τόνισε ενώ  αναφέρθηκε και στην περίοδο, τον περασμένο Μάιο κατά την οποία οι εργασίες απαιτούσαν την άντληση υφάλμυρων υδάτων από τον πυθμένα του αντλιοστασίου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να φαίνεται καφέ η παραλία Παχιά Άμμος στον Σταυρό Ακρωτηρίου: «Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει όταν ανακατεύεται το χώμα με το νερό, ήταν ένα αργιλικό στρώμα, έγινε καφέ το νερό. Ήταν μια εξαιρετικά άτυχη στιγμή, αλλά δεν ήταν ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος, δεν υπήρχαν, ούτε υπάρχουν λύματα αφού δεν υπάρχουν καν δίκτυα».