Συγκλονίζουν οι γονείς του αδικοχαμένου Στέλιου Παπαδογιαννάκη, του 37χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή στο φαράγγι του Αμπά.
Ο 37χρονος τραυματίστηκε το απόγευμα της Κυριακής με τα σωστικά συνεργεία να περιμένουν το super puma για τη διάσωση του. Ωστόσο λόγο του δύσβατου σημείου παρουσιάστηκε αδυναμία προσέγγισης του ελικοπτέρου με αποτέλεσμα ο 37χρονος να παραδοθεί μετά από 24 ώρες, χωρίς τις αισθήσεις του, στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το μεσημέρι της Δευτέρας.
«Το Super Puma δεν μπορούσε να κατέβει για να σώσει το παιδί μου. Γιατί δεν με ενημέρωσαν να πάρω ιδιωτικό ελικόπτερο», δήλωσε στο patris.gr, ο πατέρας του 37χρονου Στέλιου, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, που ξεψύχησε στα χέρια των διασωστών.
Οι τραγικοί γονείς όπως αναφέρουν στο patris.gr, δεν γνώριζαν ότι το παιδί τους είχε τραυματιστεί. Κανένας δεν τους ειδοποίησε, ούτε ως προς τον τραυματισμό του ούτε ως προς τις συνθήκες διάσωσης του.
Αν το παιδί είχε μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο θα ζούσε. «Το παιδί μου δεν πέθανε από αιμορραγία πέθανε από κωλυσιεργία», τόνισε χαρακτηριστικά η μητέρα του 37χρονου Στέλιου, Ξανθίππη Μπαρμπαγαδάκη. «Τραυματίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής και το παιδί μου το βγάλανε από το φαράγγι την επόμενη ημέρα. Είχε σπάσει λεκάνη και πλευρά και είχε υποστεί αιμορραγία στον πνεύμονα».
Όπως αναφέρουν οι γονείς, ο Στέλιος επικοινώνησε μαζί τους το βράδυ της Κυριακής για να τους πει ότι είναι καλά. Δεν τους ενημέρωσε για τον τραυματισμό τους.
Ένα 24ωρο με σπασμένα πλευρά και αιμορραγία
«Δεν ήθελε να μας αναστατώσει. Οι υπεύθυνοι όμως θα έπρεπε να μας πάρουν τηλέφωνο να μας ενημερώσουν για το τι ακριβώς συμβαίνει. Μέχρι την άλλη μέρα είχε το παιδί τις αισθήσεις του. Γιατί χάθηκε. Πως είναι δυνατόν; Την μεγάλη ευθύνη την αποδίδω στο ελικόπτερο. Είναι δυνατόν να μην ξέρουν που πάνε και αν μπορούν να πάνε να επέμβουν; Αν από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε τα δεδομένα θα είχαμε ενεργήσει όπως πρέπει. Το παιδί μας τώρα θα ζούσε» ανέφερε στο Patris, ο πατέρας του 37χρονου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 37χρονος μιλούσε, πονούσε και ανέφερε στους διασώστες ότι οι πόνοι του είναι στα πλευρά, στα νεφρά, στα πόδια, ενώ κρύωνε. Το σωστικό συνεργείο άναψε φωτιά για να τον ζεστάνει, τον σκέπασαν με κουβέρτες και προσπαθούσαν να τον κρατήσουν στη ζωή καταβάλλοντας και οι ίδιοι υπεράνθρωπες προσπάθειες. Του έκαναν ΚΑΡΠΑ, προσπαθούσαν να τον εμψυχώσουν, όμως, δυστυχώς ο 37χρονος έλεγε διαρκώς ότι κρυώνει και πως πονάει.
Οι γονείς ζητούν να να ριχτεί άπλετο φως
Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες «χάθηκε» ο Στέλιος ζητούν να μάθουν οι γονείς. «Το παιδί μας έφυγε, όμως πρέπει να μάθουμε το γιατί; Γιατί δεν ήρθε αμέσως ελικόπτερο, γιατί δεν μας ενημέρωσαν αμέσως, γιατί έμεινε 24ωρες ώρες με αιμορραγία στο φαράγγι. Θέλουμε απαντήσεις».
Από την πλευρά του ο θείος του Στέλιου, Νίκος Βαρδάκης αναφέρει: «Δεν μπορώ να δεχτώ πως ένα νέο παιδί έχασε τη ζωή του αβοήθητο, 24ωρες μετά τον τραυματισμό του. Ούτε στην Ουγκάντα δε συμβαίνουν αυτά.»
Ανακοίνωση με αφορμή το δραματικό γεγονος εξέδωσε το Σωματείο Συνοδών Βουνού Κρήτης στην οποία αναφέρουν:
Με αφορμή τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στο φαράγγι του Αμπά δυστυχώς αποδείχθηκε για άλλη μια φορά με τον πιο τραγικό επίλογο η απουσία μηχανισμού εναέριας διάσωσης και προ νοσοκομειακής φροντίδας στο πεδίο στην χώρα μας. Ένα πάγιο αίτημα φορέων και πολιτών που μένει ακόμα ανυλοποίητο παρά την ψήφιση του νόμου 4989/2022 “Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος”.
Δυστυχώς αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά η δυσλειτουργία του μηχανισμού διάσωσης, τα κενά οι ελλείψεις, η προβληματική επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών και οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Προβλήματα τα οποία οδηγούν πάντα σε χάσιμο πολύτιμου χρόνου.
Σε μια σύγχρονη πολιτισμένη χώρα η φράση “Σηκώθηκε ελικόπτερο” θα πρέπει να πάψει να είναι είδηση, θέμα για είδηση θα έπρεπε να είναι το “γιατί δεν σηκώθηκε το ελικόπτερο;”, “γιατί δεν μπόρεσε να προσεγγίσει, μήπως δεν είναι κατάλληλο;”, γιατί χρειάστηκαν 20 ώρες;
Μια σύγχρονη πολιτισμένη χώρα οφείλει να έχει έναν οργανωμένο και σε επιφυλακή μηχανισμό διάσωσης γιατί οφείλει να συνδράμει όποιον βρίσκεται στην επικράτεια της, όπου αυτό χρειαστεί, είτε αυτό είναι ένα φαράγγι είτε ένας απομακρυσμένος οικισμός.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε να χαθεί άλλος άνθρωπος περιμένοντας…
Καλούμε την πολιτική ηγεσία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δράσουν τώρα!
● Να υλοποιηθεί ο νόμος αναβάθμισης και δημιουργίας ενιαίου μηχανισμού εναέριας διάσωσης.
● Μόνιμη στάθμευση ελικοπτέρου διάσωσης στο νησί της Κρήτης όλο τον χρόνο.
● Απλοποίηση των πρωτοκόλλων εμπλοκής των στρατιωτικών ελικοπτέρων σε περιπτώσεις διάσωσης από την πρώτη στιγμή έως ότου υλοποιηθεί ο μηχανισμός εναέριας διάσωσης.
● Εκπαίδευση και στελέχωση των μονάδων διάσωσης στην ορεινή διάσωση, όχι μόνο της ΕΜΑΚ
● Εκπαίδευση και στελέχωση των μονάδων διάσωσης με νοσηλευτικό προσωπικό για την παροχή προ νοσοκομειακής φροντίδας στο πεδίο.
Κλείνοντας, σύσσωμο το Σωματείο Συνοδών Βουνού Κρήτης εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην
οικογένεια και τους φίλους του Στέλιου.
