website analysis F4C70F62-A322-4DBE-B505-2B8DD46D6AEF – Epikairo.gr

Απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή ρύθμιση του σακχάρου σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη είναι οι συχνές επισκέψεις στον γιατρό, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές. Αυτό επισήμανε το πρωί μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, η διαβητολόγος και συνεργάτης του Νοσοκομείου Χανίων Λουκία Καλογεράκη.

Όπως είπε οι περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν με διαβήτη τύπου 2 που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παχυσαρκία.

«Κάθε μέρα θα πρέπει να σκεφτόμαστε τον διαβήτη και τι τελικά επιπτώσεις έχει στην υγεία. Τόσο εμείς όσο και οι ασθενείς θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι, να δίνουν βάση στην πρόληψη, την θεραπεία και την καλή συνεργασία με τον γιατρό, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στο κομμάτι αυτό. Συνήθως εξειδίκευση έχουμε οι παθολόγοι και οι παιδίατροι και έχουμε μια άλλη προσέγγιση για το κομμάτι αυτό. Στον διαβήτη δεν ενδιαφέρει μόνο να δώσουμε τη θεραπευτική αγωγή, αλλά ενδιαφέρει και όλες τις συννοσηρότητες είτε από τον διαβήτη ή από άλλα νοσήματα παθολογικά.

Πολλές φορές οι διαβητικοί μας δεν ρυθμίζονται καλά και δεν βρίσκουμε αιτία που δεν ρυθμίζονται, οπότε πρέπει να κάνουμε μια διερεύνηση της μη καλής ρύθμισης. Η καλή ρύθμιση δεν έχει να κάνει μόνο με την καλή ρύθμιση και μόνο με τον καλό γιατρό, αλλά έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες, γι’ αυτό και πρέπει να διερευνούμε και την ύπαρξη τυχόν άλλων νοσημάτων όπως ο καρκίνος.  Δυστυχώς ο καρκίνος αγαπάει τον διαβήτη. Περίπου το 90-95% του συνόλου των περιστατικών που έχουμε στον γενικό πληθυσμό είναι διαβήτης τύπου 2 και δυστυχώς συνοδεύεται από μια παχυσαρκία. Άρα και η παχυσαρκία από μόνη της αγαπάει τον καρκίνο, οπότε και ο διαβήτης φτάνει στο ίδιο επίπεδο».

Η κ. Καλογεράκη εξήγησε την διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν οι ασθενείς προκειμένου να αποφύγουν τυχόν επιπλοκές της νόσου:

«Μια μέτρηση σακχάρου, μια γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη δεν φτάνει για να πούμε ότι ο ασθενής μας πάει καλά. Ελέγχουμε έναν έναν τους παράγοντες κινδύνου που ξέρουμε.  Ο ασθενής στην πρώτη του επίσκεψη στο ιατρείο πρέπει να είναι υπομονετικός, ως προς την εκπαίδευση και μετά να ενημερώνεται για την φαρμακευτική αγωγή. Θα τον δούμε τον ασθενή τέσσερις φορές μέσα στον χρόνο. Στην Ελλάδα το χάνουμε. Πάμε 1,2 φορές στον γιατρό και μετά εγκαταλείπουμε μόλις αρχίσει να στρώνει. Εμείς κοιτάζουμε επιπλοκές που έχουν να κάνουν με τα αγγεία, δηλαδή προβλήματα στην καρδιά, προβλήματα  στον εγκέφαλο».

Παράλληλα, η κ. Καλογεράκη μίλησε για τα ενθαρρυντικά στοιχεία που υπάρχουν για την θεραπεία της νόσου μέσω της φαρμακευτικής αγωγής:

«Σίγουρα βρισκόμαστε σε έναν νέο κόσμο του διαβήτη, γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε νέα αντιδιαβητικά δισκία, που στοχεύουν όχι μόνο να ρυθμίσουμε το σάκχαρο του αίματος, αλλά να προστατεύσουμε και τα όργανα στόχος και να βοηθήσουμε ούτως ώστε οι επιπλοκές να καθυστερήσουν. Βοηθάει πάρα πολύ και η τεχνολογία με όλα τα εργαλεία που δουλεύουν με τεχνικούς αλγόριθμους. Επίσης, οι ασθενείς εκτός από τα φάρμακα, θα πρέπει να ακολουθούν έναν υγεινό τρόπο ζωής. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε μια μείωση αυτής της πανδημίας».

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 460 εκατομμύρια διαβητολογικοί ασθενείς, από τους οποίους τα 9,5 εκατομμύρια νοσούν με διαβήτη τύπου 1 που είναι αυτοάνοσο νόσημα και προσβάλλει συνήθως μικρές ηλικίες. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ο τύπου 2 που συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία.

Συνήθης είναι στις μέρες μας και ο διαβήτης κύησης, όπως είπε η κ. Καλογεράκη και τόνισε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ο διαβήτης εμφανίζεται και σε ασθενείς με ανοσολογικές παθήσεις (ρευματικές παθήσεις).

Η ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι απαραίτητη για την ποιότητα ζωής των ασθενών και με άλλα νοσήματα.

Το μήνυμα φέτος για την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη αφορά στο εργασιακό περιβάλλον:

«Το εργασιακό περιβάλλον θα πρέπει να σέβεται έναν τέτοιο ασθενή, διότι αλλιώς δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Δυστυχώς πολλές φορές οι ασθενείς αυτοί έχουν χαμηλή παραγωγικότητα έχουν μια πρόωρη συνταξιοδότηση πιθανώς να τους συμβεί ένα εργατικό ατύχημα, Απουσιάζουν από την εργασία τους γιατί μπορεί να έχουν μια επιπλοκή, μια νοσηλεία, μια  εμπύρετη κατάσταση. Οι ασθενείς πολλές φορές δουλεύουν με βάρδιες, κάτι που απορυθμίζει τη ρύθμιση, η νύχτα για τους διαβητικούς είναι πάρα πολύ δύσκολο, όπως επίσης και για τους εργαζόμενους σε ύψη ή να δουλεύουν σε ακραίες θερμοκρασίες. Δυστυχώς αυτούς τους ανθρώπους οι εργοδότες δεν τους θέλουν, γιατί μπορεί το άτομο να απουσιάζει».

Η αναφορά της κ. Λουκίας Καλογεράκη στην αείμνηστη γιατρό Χαρούλα Μυλωνάκη

Η κ. Καλογεράκη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ίδρυση του διαβητολογικού ιατρείου του Νοσοκομείου Χανίων και στη συνεργασία της με την αείμνηστη γιατρό Χαρούλα Μυλωνάκη:

«Μαζί με την αείμνηστη Χαρούλα Μυλωνάκη ξεκινήσαμε μαζί από το μηδέν αυτό το ιατρείο. Για μένα ήταν μια υποχρέωση στον εαυτό μου να μην αφήσω αυτό το ιατρείο, το οποίο πραγματικά το έχω πονέσει και έχω δουλέψει πάρα πολύ με την αείμνηστη Χαρά. Με μεγάλη μου χαρά επέστρεψα και είδα ασθενείς που έβλεπα και πριν 20 χρόνια!»