Ακόμη μία συνάντηση–φάρσα ολοκληρώθηκε στο ΥΠΑΑΤ, αφήνοντας τους κτηνοτρόφους της Κρήτης στο ίδιο σημείο: μόνοι, εξαντλημένοι και προδομένοι από μια κυβέρνηση που παρακολουθεί αδρανής την οικονομική τους ασφυξία.
Οι παραγωγοί μιλούν πλέον με όρους οργής και απόγνωσης. Και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η περίοδος της αναμονής τελείωσε.
«Εγκαταλελειμμένοι από το κράτος» – Η οργή ξεχειλίζει
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, δεν μάσησε τα λόγια του. Η εικόνα που μεταφέρει είναι αυτή ενός ολόκληρου κλάδου που έχει χτυπήσει τοίχο: «Μετά από τόσες συναντήσεις χωρίς καμία ανταπόκριση, ο κόσμος έφτασε στα όριά του. Μας αντιμετωπίζουν σαν να μην υπάρχουμε. Σαν να μην είμαστε Ελλάδα».
Και η φράση που αντικατοπτρίζει το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς ήταν κόλαφος: «Πιο εύκολο είναι να κερδίσουμε το ευρωπαϊκό τζόκερ»
Για τους κτηνοτρόφους, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν είναι πλέον απλώς ανεπαρκείς – είναι προσβλητικές.
Αιτήματα που θάβονται εδώ και μήνες
Παρά το γεγονός ότι τα βασικά αιτήματα του κλάδου είναι γνωστά, ξεκάθαρα και επαναλαμβανόμενα, το υπουργείο εξακολουθεί να τα “μελετάει”:
λύση στο τεχνικό αδιέξοδο,
μείωση του εκρηκτικού κόστους παραγωγής,
άμεση διάθεση εμβολίων για την ευλογιά,
και πραγματική στήριξη της παραγωγής.
Οι παραγωγοί βλέπουν την αδράνεια αυτή ως πολιτική επιλογή, όχι ως ανικανότητα.
Ο Περιφερειάρχης προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, που λειτούργησε ως μεσολαβητής, άφησε ένα χλωμό «παράθυρο λύσης», παρότι όλα δείχνουν πως το υπουργείο δεν έχει να φέρει τίποτα χειροπιαστό στο τραπέζι.«Μπορεί να βρεθεί λύση για να εκτονωθεί η κατάσταση. Οι κτηνοτρόφοι έχουν δίκιο», δήλωσε.
Όμως οι ίδιοι οι παραγωγοί ξέρουν πως έχουν ακούσει πολλές φορές παρόμοιες φράσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Η Κρήτη δεν θα μείνει σιωπηλή
Η σημερινή τεχνική συνάντηση στις 11:30 είναι η τελευταία κλωστή πριν σπάσει οριστικά το σχοινί.
Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να παίζει καθυστερήσεις, οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι για σκληρές, μαζικές και παρατεταμένες κινητοποιήσεις, που – όπως λένε – «δεν θα θυμίζουν τίποτα από όσα έγιναν μέχρι σήμερα».
Και η κυβέρνηση μοιάζει να μην έχει καταλάβει πόσο κοντά βρίσκεται στην πιο εκρηκτική κοινωνική σύγκρουση των τελευταίων ετών.
