Και τελικά ο καλύτερος κινητήρας του 2026 είναι της Red Bull! Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις Ferrari και Honda, θα πάρει ADUO και η Mercedes. Και καλή τύχη στους υπόλοιπους…
Μετά το καναδικό GP, η FIA ολοκλήρωσε τις μετρήσεις για την απόδοση όλων των κινητήρων εσωτερικής καύσης V6 ώστε να προσδιορίσει τόσο την κινητήρια μονάδα αναφοράς όσο και το έλλειμμα των ανταγωνιστών της.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές η μονάδα ισχύος της RBPowertrains-Ford είναι η κορυφαία του πρωταθλήματος σε ότι αφορά, τουλάχιστον, την απόδοση του κινητήρα εσωτερικής καύσεως (ICE). Αυτό από μόνο του είναι κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Μία ομάδα η οποία κατασκεύασε για πρώτη φορά PU με την εξεζητημένη τεχνολογία της F1 κατάφερε να ξεπεράσει μεγαθήρια όπως η Mercedes, η Ferrari και η Honda.
Ωστόσο αυτό σημαίνει και κάτι ακόμη. Ότι η Red Bull δεν δικαιούται να εξελίξει την PU της περαιτέρω. Επιπλέον είναι προφανές (σύμφωνα με τα ευρήματα της FIA) ότι το σασί της RB22 πρέπει να είναι πολύ κακό. Κάτι που καθιστά την δεύτερη θέση του Φερστάπεν στις κατατακτήριες του Μονακό ακόμη πιο εντυπωσιακή.
Σήμερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της FIA σχετικά με το ποιες ομάδες θα πάρουν ADUO. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι στην Mercedes (υπολείπεται κατά 2% της Red Bull) θα δοθεί μία αναβάθμιση, στην Ferrari (έλλειμα 4%) θα δοθούν δύο και στις Audi και Honda ακόμη παραπάνω.
Το σύστημα Πρόσθετων Ευκαιριών Ανάπτυξης και Αναβάθμισης (ADUO) έχει δημιουργηθεί για τις μονάδες ισχύος του 2026, ώστε να καλύπτει και να παρακολουθεί την απόδοση των PU όλων των κατασκευαστών.
Οι κινητήρες της F1 για το 2026 εγκρίθηκαν νωρίτερα μέσα στη χρονιά, πράγμα που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές δεν μπορούν να προσθέσουν αναβαθμίσεις που βελτιώνουν την απόδοση παρά μόνον μέσω αυτού του συστήματος.
Για μονάδες ισχύος που διαπιστώνεται ότι παρουσιάζουν καθυστέρηση μεταξύ 2 και 4%, θα δοθεί μία ευκαιρία ADUO για το 2026 και μία ακόμη για το 2027. Για εκείνες που διαπιστώνεται ότι παρουσιάζουν υστέρηση μεγαλύτερη του 4%, θα επιτρέπονται δύο αναβαθμίσεις τόσο το 2026 όσο και το 2027.
Οι μετρήσεις της FIA θα συνεχιστούν με τη νέα σειρά ισχύος να ανακοινώνεται μετά την Ουγγαρία και το Μέξικο Σίτι φέτος. Ωστόσο οι αναβαθμίσεις που απονέμονται μέσω ADUO δεν μπορούν να αποθηκευτούν από τις ομάδες. Με άλλα λόγια η Mercedes εφόσον δεν αναβαθμίσει την PU της μέχρι την Ουγγαρία και διατηρηθεί το έλλειμα του 2% που έχει έναντι της Red Bull δεν θα πάρει μία ακόμη ευκαιρία αναβάθμισης. Θα κρατήσει αυτήν που θα της έχει απονεμηθεί ήδη.
Οι κατασκευαστές μπορούν να εφαρμόσουν τις αναβαθμίσεις ADUO σε μια ποικιλία περιοχών της μονάδας ισχύος, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE), της εξάτμισης του κινητήρα, του υπερσυμπιεστή, του ERS, του MGU-K ή των ηλεκτρονικών ελέγχου.
Με την απονομή αναβαθμίσεων ADUO κάθε κατασκευαστής λαμβάνει και αύξηση του ορίου μπάτζετ του για την εξέλιξη της PU. Η Mercedes HPP πρόκειται να λάβει ενίσχυση 3 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι Audi, Ferrari και Honda θα λάβουν έως και 4,65 εκατομμύρια δολάρια.
