Σφοδρή επίθεση κατά των Ευρωπαίων εταίρων εξαπέλυσε, μιλώντας στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ – ο Αμερικανός υπουργός Πολέμου, Πιτ Χέγκσεθ.

Στην δεκάλεπτη ομιλία του, με σκληρή γλώσσα, ο Χέγκσεθ αναφέρθηκε στα 2 «απογοητευτικά» ζητήματα για τις ΗΠΑ: την αύξηση των αμυντικών δαπανών και το πρότυπο του 5% του ΑΕΠ (με την οποία δεν «συμμορφώθηκαν» όλοι) και στην στάση των συμμάχων στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, που γύρισαν την πλάτη στις ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Πολέμου (Άμυνας) των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026. (AP Photo/Virginia Mayo)

Ως εκ τούτου, ο Αμερικανός υπουργός Πολέμου ανακοίνωσε οι ΗΠΑ ξεκινούν μία 6μηνη αναθεώρηση – την οποία χαρακτήρισε «Αναθεώρηση ΝΑΤΟ 3.0» – η οποία θα εξετάσει τη διάταξη των αμερικανικών δυνάμεων και τις βάσεις στην Ευρώπη.

Επίσης τόνισε ότι στο εξής οι ετήσιες συνεισφορές των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ θα εξαρτώνται από το κατά πόσο οι άλλες χώρες τηρούν τους στόχους τους για τις αμυντικές δαπάνες.

«Όπου οι σύμμαχοι δεν δαπανούν με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, οι δικές μας συνεισφορές θα μειώνονται. Το ΝΑΤΟ θα είναι μια αμφίδρομη σχέση», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η Αμερική δεν μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο ή να πληρώνει περισσότερα για την άμυνα της Ευρώπης απ’ ό,τι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι «αυτή η αναθεώρηση θα εξετάσει και μη συμβατικές επιλογές».

Τέλος, όπως επισήμανε, «θα παρακολουθούμε στενά όσους συμμάχους δεν το κάνουν».

Για τις αμυντικές δαπάνες και την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη

Αναφερόμενος στην αύξηση των αμυντικών δαπανών και το πρότυπο του 5% του ΑΕΠ που αποφασίστηκε στη Χάγη, ο Χέγκσεθ δήλωσε: «ορισμένοι από τους συμμάχους μας έλαβαν το μήνυμα και ανέλαβαν δράση. Ξέρουμε ποιοι είστε και το εκτιμούμε ιδιαίτερα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αύξηση των αμερικανικών αμυντικών δαπανών, λέγοντας ότι «θα ηγηθούμε και θα υπερβούμε τα δικά μας πρότυπα δαπανών του ΝΑΤΟ, και προσωπικά βρίσκομαι στο Καπιτώλιο για να διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί».

Ο κ. Χέγκσεθ αναφέρθηκε στην απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη, τονίζοντας πως τον Μάιο το Υπουργείο Πολέμου ενημέρωσε τους συμμάχους για τη μείωση της αμερικανικής συνεισφοράς στο μοντέλο δυνάμεων του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι «εξηγήσαμε επίσης πώς οι σύμμαχοι μπορούν και πρέπει να καλύψουν αυτά τα κενά».

Όπως τόνισε, από διάφορα μέλη της Συμμαχίας υπήρξαν βήματα «προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά «υπήρξαν και πραγματικές οπισθοδρομήσεις που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», ενώ ανέφερε ότι «πολλές συμμαχικές πρωτεύουσες φαίνεται ακόμη να χάνουν κάτι στη μετάφραση».

«Ντροπιαστικό που δεν ανταποκριθήκατε στο αίτημά μας για τη Μέση Ανατολή»

Ο Χέγκσεθ μίλησε επίσης με σκληρά λόγια για τη στάση των συμμάχων στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής και στο αίτημα των ΗΠΑ, το οποίο, με διάφορες δικαιολογίες, δεν εισακούστηκε, γεγονός που χαρακτήρισε «ντροπιαστικό».

Όπως τόνισε, «ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε στους συμμάχους μας μια δοκιμασία, να στηρίξουν την Αμερική όταν ζητήσαμε τη βοήθειά τους. Και πάρα πολλοί απέτυχαν. Αυτό που είπε ο Πρόεδρος ήταν ότι τα αεροπλάνα μας θα έπρεπε να μπορούν να απογειώνονται από βάσεις στην Ευρώπη ή τα πλοία μας να αναχωρούν από ευρωπαϊκά λιμάνια για να πλήξουν ιρανικούς στόχους που απειλούσαν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα ακόμη πιο άμεσα απ’ ό,τι απειλούν τα δικά μας. Όμως πάρα πολλοί από τους συμμάχους μας είπαν “όχι”, ή προσπάθησαν να μας πνίξουν σε περίπλοκες νομικές συζητήσεις ή μας επέκριναν δημόσια επειδή κάναμε αυτό που οι ίδιοι δεν ήταν διατεθειμένοι ή ικανοί να κάνουν. Αυτό ήταν ντροπιαστικό», τόνισε.

Όπως επισήμανε, «σε ορισμένες περιπτώσεις, αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε στρατιωτικές δυνατότητες από μία χώρα σε άλλη ή ακόμη και εκτός χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό».