Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε για πρώτη φορά την Ελλάδα λόγω σοβαρών παραλείψεων στην ενημέρωση και διαχείριση των σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων πλημμύρας στα 14 υδατικά διαμερίσματα της επικράτειας, όπως γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή (6/6). Ads Η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κατατέθηκε στις 17 Μαΐου 2024, επικεντρώθηκε στη συστηματική αποτυχία της Ελλάδας να τηρήσει τις προβλεπόμενες προθεσμίες για την επανεξέταση και επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης. Τα 14 υδατικά διαμερίσματα που επηρεάζονται περιλαμβάνουν κρίσιμες περιοχές από τη Δυτική Πελοπόννησο έως τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα προσδίδει στην υπόθεση το γεγονός ότι πέντε από τα υδατικά διαμερίσματα αποτελούν διεθνείς περιοχές λεκάνης απορροής ποταμού, γεγονός που καθιστά την παράλειψη ακόμη πιο σημαντική από διπλωματική και περιβαλλοντική άποψη.
Η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου εστιάζει σε δύο βασικές παραβάσεις: την αποτυχία επανεξέτασης και επικαιροποίησης των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής, καθώς και την παράλειψη επικαιροποίησης των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας. Ads Οι συνέπειες της μη συμμόρφωσης είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή επιβολής σημαντικών χρηματικών κυρώσεων εάν δεν προχωρήσει άμεσα σε συμμόρφωση με την απόφαση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα νέας προσφυγής με αίτημα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
Το νομικό πλαίσιο της υπόθεσης βασίζεται στην Οδηγία 2000/60/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θεσπίζει το πλαίσιο κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων. Η οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη τακτική επανεξέταση και επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης, με υποχρέωση ενημέρωσης της Επιτροπής εντός τριμήνου.
Παράλληλα, η Οδηγία 2007/60/ΕΚ θέτει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης εξαετούς επανεξέτασης και επικαιροποίησης των σχετικών σχεδίων.
Τι απαντά το ΥΠΕΝ
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) απάντησε στην καταδίκη επικαλούμενο τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, συγκεκριμένα τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2020 (Ιανός) και του Σεπτεμβρίου 2023 (Daniel), ως αιτίες που κατέστησαν αναγκαία την επανεξέταση των δεδομένων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η εκκρεμότητα έχει πλέον διευθετηθεί με την ολοκλήρωση της 1ης Αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για όλες τις Λεκάνες Απορροής Ποταμών της χώρας, η οποία επικυρώθηκε με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των τελευταίων ΣΔΚΠ. * κάνοντας εγγραφή στο newsletter συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας Moosend Το υπουργείο τονίζει ότι η ολοκλήρωση της αναθεώρησης αποτελεί καθοριστικό βήμα τόσο για τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσο και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των περιοχών που πλήττονται από πλημμύρες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται «στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.»
