Eurovision 2026: Αποσύρεται η Σλοβενία λόγω Ισραήλ
Δε θα μεταδώσει τον διαγωνισμό.
Newsroom
22:55
24 Νοεμβρίου 2025
INSTAGRAM
Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σλοβενίας (RTVSLO), σύμφωνα με το προσχέδιο του Προγράμματος και Παραγωγικού Πλάνου (PPN), δεν σκοπεύει να λάβει μέρος στη Eurovision 2026, που θα διεξαχθεί στις 12, 14 και 16 Μαΐου 2026 στη Βιέννη, εξαιτίας της συμμετοχής του Ισραήλ.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Evrovizija, δεν προβλέπεται ούτε η τηλεοπτική μετάδοση του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού, γεγονός που σημαίνει ότι τόσο η Eurovision 2026 όσο και η Junior Eurovision 2025 θα απουσιάσουν από το πρόγραμμα του RTVSLO. Κατά συνέπεια, η Σλοβενία δεν θα συμμετάσχει ούτε το 2027, στην περίπτωση που νικήσει το Ισραήλ.
Πέρα από τη γνωστή θέση του RTVSLO, ότι δεν θα συμμετάσχει εάν το Ισραήλ παραμείνει στη λίστα των διαγωνιζόμενων χωρών, μια στάση που επαναλήφθηκε μετά την ανακοίνωση αλλαγών στους κανόνες από την EBU — το προσχέδιο προγράμματος αναφέρει ότι το 2026 θα δοθεί προτεραιότητα σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2026, αλλά και το Μουντιάλ 2026.
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) αναμένεται να συζητήσει την παρουσία του Ισραήλ στον διαγωνισμό της Eurovision 2026 κατά τη Γενική Συνέλευση της, που θα γίνει στις 4-5 Δεκεμβρίου και αναμένεται να εξεταστούν, επίσης, και οι νέοι κανονισμοί.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το προσχέδιο του τηλεοπτικού προγράμματος το οποίο θα συζητηθεί, την Τετάρτη (26/11), κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της RTVSLO, η Σλοβενία δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την EBU παρά μόνο από τη Eurovision 2026.
«Η RTVSLO θα συνεχίσει να συνεργάζεται ενεργά με την EBU στην ανταλλαγή ειδήσεων, συναυλιών, ειδικών εκδηλώσεων κ.ά.», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο και τονίζεται: «Το 2026, ειδικοί της EBU θα συμμετάσχουν στο έργο ενοποίησης των ενημερωτικών προγραμμάτων, ενώ ειδικοί της RTVSLO θα μοιραστούν και θα αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους σε διάφορα όργανα της EBU».
Ακόμα, οι Ναταλίγια Γκορστσάκ, Μίρκο Στούλαρ και Μάνικα Αμπρόζιτς θα συνεχίσουν τη θητεία τους στις επιτροπές τηλεόρασης, ραδιοφώνου και ειδήσεων της EBU, αντίστοιχα.
