Το βίντεο από τη στιγμή του βανδαλισμού έργων τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη από τον βουλευτή του κόμματος «Νίκη» Νίκο Παπαδόπουλο βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής μπήκε την Δευτέρα στον εσωτερικό χώρο της Πινακοθήκης και σε αίθουσες με έργα τέχνης, άρχισε να σπάει την προστατευτική τζαμαρία και να προκαλεί φθορές στον χώρο και σε έργα, φωνάζοντας πως «προσβάλλουν τη θρησκεία», ενώ στη συνέχεια τα πέταξε στο πάτωμα.

Η έκθεση που προκάλεσε την σκοταδιστική αντίδραση του βουλευτή ήταν «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», εμπνευσμένη από τα έργα του Γκόγια, που φιλοξενείται στον Ενδιάμεσο Χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης. Ο βουλευτής της «Νίκης» ενοχλήθηκε από εκθέματα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη και πιο συγκεκριμένα από έργο που απεικόνιζε την Παναγία.

O βουλευτής κρατήθηκε για κάποιες ώρες στο υπόγειο της Εθνικής Πινακοθήκης, κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος.

Σε δηλώσεις του έξω από το κτίριο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξεκρέμασα τέσσερις βέβηλες εικόνες και δύο από αυτές έσπασε το τζαμάκι τους. Εδώ και 1,5 μήνα έχω κάνει επίκαιρη ερώτηση στη Μενδώνη γιατί φιλοξενείται μια βέβηλη έκθεση που καταπροσβάλλει το πρόσωπο της Παναγίας, του Αγίου Γεωργίου των Αγγέλων και των Αρχαγγέλων, που εμείς στα σπίτια μας μάθαμε να προσκυνούμε και να σεβόμαστε.

Με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων συντηρούνται αυτά τα κτίρια και πληρώνονται μισθοί και έρχονται σχολεία να βλέπουν την Παναγία σαν βαμπίρ που μέχρι και οι μουσουλμάνοι τα σέβονται. Αν γινόταν αυτή η προσβολή σε μια άλλη πίστη. Αν γινόταν στους Μουσουλμάνους τι θα έκαναν; Όταν βρίζεται ο Χριστός και η Παναγία. Θα σας πω τα λόγια του Μακρυγιάννη “Εμένα αν με βρίσουν δεν θα κάνω τίποτα, αλλά αν μου βρίσουν το Χριστό και την πατρίδα μου θα αντιδράσω”».

«H έκθεση δεν προσβάλλει τα θρησκευτικά δικαιώματα των ανθρώπων», τονίζει ένας από τους καλλιτέχνες που εκθέτουν στην έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη, που βανδάλισε Βουλευτής της «Νίκης», υποστηρίζοντας ότι «προσβάλλουν τη θρησκεία».

Διαβάστε επίσης: Επίθεση στην Εθνική Πινακοθήκη / Αρχαιολόγοι: «Μας γυρνά σε εποχές Μεσαίωνα και σκοταδισμού»

«Η Σαγήνη του Αλλόκοτου» φιλοξενείται στον Ενδιάμεσο Χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης και εμπνευσμένη από τα έργα του Γκόγια.

Πρόκειται για δύο πρωτοποριακά έργα του γνωστού Έλληνα χαράκτη Χριστόφορου Κατσαδιώτη.

Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Για 15 χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, την τηλεόραση και στον περιοδικό τύπο. Το 2009 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης και στην Ακαδημία Τεχνών Eugeniusz Geppert, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, μέσω προγράμματος Εrasmus.

Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων, στο Μουσείο Χαρτιού Duszniki Zdrόj της Πολωνίας και στο Μουσείο Brut Art, Halle Saint Pierre, στο Παρίσι. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διεθνείς ομαδικές εκθέσεις και βραβευτεί δύο φορές για το χαρακτικό του έργο. Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου και της Ένωσης Χαρακτών Ελλάδος. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι και στην Αθήνα.

Όπως φαίνεται τα εκθέματα που προκάλεσαν την μεσαιωνική αντίδραση του βουλευτή της «Νίκης» ήταν κάποια τα οποία περιείχαν απεικονίσεις της Παναγίας.

Εθνική Πινακοθήκη: Βίντεο ανάλυσης της έκθεσης από την Συραγώ Τσιάρα

Εθνική Πινακοθήκη: Τι έγραφε για την έκθεση ο βουλευτής της Νίκης

Τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Νικόλαο Παπαδόπουλο ενόχλησαν όπως φαίνεται κυρίως δύο έργα, σύμφωνα με τα όσα έγραψε στην επίσημη ιστοσελίδα του:

«Σε περιοδική έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου που θα διαρκέσει από 22.1.2025 έως 30.09.2025, έχει επιλεγεί και παρουσιάζεται μεταξύ των άλλων και ένα έργο Έλληνα καλλιτέχνη το οποίο προδήλως θίγει την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, προσβάλλοντας ευθέως τα ιερά πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού, τα οποία απεικονίζονται παραμορφωμένα.

Την ώρα λοιπόν που ακόμη και άθεοι άνθρωποι, μπροστά σε αξεπέραστες ανθρώπινες δυσκολίες εκλιπαρούν τη βοήθεια της Μητέρας Παναγιάς μας, στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται παραμορφωμένο “εικόνισμα η Παναγία με τον Χριστό αγκαλιά (άτιτλο)” ενώ σε άλλο έργο του ίδιου καλλιτέχνη ο Άγιος Γεώργιος εμφανίζεται ως “O Χασάπης της Λεωφόρου”».