Με αιχμηρή ανακοίνωση αντέδρασε η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Ιράν στα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι οι Ιρανοί διεθνείς δεν θα ήταν «ασφαλείς» αν ταξίδευαν στις ΗΠΑ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, και πως θα «κινδύνευε η ζωή τους» επί αμερικανικού εδάφους. Ads Η λεγόμενη Team Melli απάντησε μέσω ανάρτησης στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram, υπογραμμίζοντας ότι καμία χώρα ή πολιτικός ηγέτης δεν έχει την εξουσία να αποκλείσει μια εθνική ομάδα από τη διοργάνωση.
Στην ανακοίνωσή της τονίζεται ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί διεθνή αθλητικό θεσμό που διοργανώνεται από τη FIFA και όχι από κυβερνήσεις ή μεμονωμένα πρόσωπα.
«Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια παγκόσμια διοργάνωση με ιστορία δεκαετιών και διοργανώνεται από τη FIFA, όχι από μια χώρα ή έναν πολιτικό. Η εθνική ομάδα του Ιράν εξασφάλισε την πρόκριση με καθαρές νίκες και ήταν από τις πρώτες ομάδες που προκρίθηκαν στο τουρνουά. Κανείς δεν μπορεί να την αποκλείσει», ανέφερε η ανάρτηση. Ads Στο ίδιο μήνυμα διατυπώνεται και έμμεση αιχμή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την επισήμανση ότι αν κάποιος θα μπορούσε να βρεθεί εκτός διοργάνωσης, θα ήταν μια χώρα που φιλοξενεί το τουρνουά χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμετεχουσών ομάδων.
Η αντίδραση μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Το μήνυμα της ιρανικής ομάδας κοινοποίησε και ο ομοσπονδιακός προπονητής Αμίρ Γκαλενοεΐ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.
Η αντίδραση ήρθε λίγες ώρες μετά από ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο δίκτυο Truth Social, όπου υποστήριξε ότι η παρουσία της ιρανικής ομάδας στο Μουντιάλ δεν θα ήταν κατάλληλη για λόγους ασφάλειας.
«Η εθνική ομάδα του Ιράν είναι καλοδεχούμενη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά ειλικρινά δεν νομίζω ότι είναι σωστό να έρθουν, για τη δική τους ζωή και ασφάλεια», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βρισκόταν ήδη στην 13η ημέρα, μετά την ευρείας κλίμακας αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, πλήγμα που προκάλεσε σοβαρά πλήγματα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Το πρόγραμμα του Ιράν στο Μουντιάλ
Η εθνική ομάδα του Ιράν έχει ήδη προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026, το οποίο θα διεξαχθεί από 11 Ιουνίου έως 19 Ιουλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και τον Καναδά.
Στη φάση των ομίλων έχει προγραμματιστεί να αντιμετωπίσει τη Νέα Ζηλανδία, το Βέλγιο στο Λος Άντζελες και την Αίγυπτο στο Σιάτλ.
Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, η βάση της ιρανικής αποστολής θα βρίσκεται στο Τούσον της Αριζόνα.
Η θέση της FIFA
Παρά τη δημόσια αντιπαράθεση, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τον διαβεβαίωσε πως η ιρανική ομάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει κανονικά στο τουρνουά.
Ο Ινφαντίνο αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι το Ιράν είναι ευπρόσδεκτο στη διοργάνωση.
«Ο πρόεδρος Τραμπ μου επιβεβαίωσε ότι η εθνική ομάδα του Ιράν θα είναι φυσικά καλοδεχούμενη να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε.
Τη συγκεκριμένη διαβεβαίωση επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες για πιθανό αποκλεισμό της ιρανικής ομάδας από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του κόσμου.
