Η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα του Ιράν έχασε τον τελευταίο αγώνα της στον όμιλο του Ασιατικού Κυπέλλου Γυναικών την Κυριακή κι έτσι τώρα αναγκάστηκε να σκεφτεί το ενδεχόμενο επιστροφής της σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο.

Η ιρανική ομάδα γυναικών έφτασε στην Αυστραλία για το ηπειρωτικό πρωτάθλημα τον περασμένο μήνα, πριν από τον πόλεμο που ξεκίνησε με τις αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι ομάδες που αποκλείονται κατά τη φάση των ομίλων συνήθως αναχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει λεπτομέρειες για την αναχώρηση της ιρανικής αποστολής.

Εθνική γυναικών Ιράν: Η στάση των ποδοσφαιριστριών και η συλλογή υπογραφών

Η σιωπή τους κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου πριν από την ήττα στην πρεμιέρα από τη Νότια Κορέα τη Δευτέρα θεωρήθηκε από ορισμένους ως πράξη αντίστασης και από άλλους ως ένδειξη πένθους, ενώ η ομάδα δεν έχει δώσει σαφείς διευκρινίσεις. Ωστόσο, οι παίκτριες τραγούδησαν τον ύμνο και προχώρησαν και σε χαιρετισμό κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου πριν από την ήττα με 4-0 από την Αυστραλία την Πέμπτη και την ήττα με 2-0 από τις Φιλιππίνες την Κυριακή.

Εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια των παικτριών μετά από κριτική για τις ίδιες που δημοσιεύτηκε σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το Αυστραλο-Ιρανικό Συμβούλιο έστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών της Αυστραλίας Tony Burke, προτρέποντας την κυβέρνηση να προστατεύσει τα μέλη της ομάδας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην χώρα.

Μάλιστα, ξεκίνησε και μια ηλεκτρονική εκστρατεία συλλογής υπογραφών, η οποία συγκέντρωσε περισσότερες από 50.000 υπογραφές πριν από την έναρξη του αγώνα την Κυριακή, προτρέποντας τις αυστραλιανές αρχές να «διασφαλίσουν ότι κανένα μέλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών του Ιράν δεν θα αναχωρήσει από την Αυστραλία, όσο εξακολουθούν να υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για την ασφάλειά τους», καθώς και να παρέχουν ανεξάρτητη νομική συμβουλή, υποστήριξη και διερμηνείς.

Η διοίκηση και οι παίκτριες της ιρανικής ομάδας αρνήθηκαν ως επί το πλείστον να σχολιάσουν την κατάσταση στην πατρίδα τους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και των αγώνων που διεξήχθησαν στην Gold Coast της Αυστραλίας για περισσότερο από μία εβδομάδα, αν και η ιρανή επιθετική Sara Didar προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυά της σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη, καθώς μοιράστηκε τις ανησυχίες της για τις οικογένειες, τους φίλους και όλους τους Ιρανούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Αυστραλία: Μυστήριο με την αναχώρηση της εθνικής γυναικών του Ιράν

Το Associated Press της Αυστραλίας ανέφερε αργά την Κυριακή ότι διαδηλωτές που φώναζαν «αφήστε τους να φύγουν» καθυστέρησαν ελαφρώς την αναχώρηση της ιρανικής ομάδας από το γήπεδο.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Αυστραλίας μετέδωσε τα λόγια της προπονήτριας της ιρανικής ομάδας Marziyeh Jafari, η οποία δήλωσε ότι η ομάδα «θέλει να επιστρέψει στο Ιράν το συντομότερο δυνατό».

«Θέλω να είμαι με τη χώρα μου και το σπίτι μου… Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε», ανέφερε η Jafari, σύμφωνα με το AAP.

Η ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών του Αυστραλιανού Ιρανικού Συμβουλίου ζήτησε από τις τοπικές αρχές να διασφαλίσουν ότι κάθε παίκτρια που ζητά προστασία «μπορεί να το κάνει με ασφάλεια, ιδιωτικότητα και χωρίς παρεμβάσεις» και να «καθιστούν σαφές ότι η Αυστραλία θα τηρήσει τις… ανθρωπιστικές υποχρεώσεις προστασίας της σε σχέση με κάθε παίκτη που διατρέχει κίνδυνο δίωξης ή σοβαρής βλάβης.

«Όταν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ότι οι αθλητές που επισκέπτονται τη χώρα ενδέχεται να υποστούν δίωξη, φυλάκιση, εξαναγκασμό ή και χειρότερα κατά την επιστροφή τους, η σιωπή δεν αποτελεί ουδέτερη στάση», ανέφερε. «Το τρέχον πολεμικό περιβάλλον έχει εντείνει την καταστολή, τον φόβο και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε θεωρείται δημοσίως από την Ισλαμική Δημοκρατία ως προδότης».

«Οι ιρανές παίκτριες χρειάζονται ένα ασφαλές περιβάλλον για να εκφράσουν τις απαιτήσεις τους»

Η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ αρνήθηκε να σχολιάσει αν η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε έρθει σε επαφή με συγκεκριμένα άτομα, αλλά δήλωσε στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης ότι η Αυστραλία στέκεται αλληλέγγυα στην ιρανική γυναικεία ομάδα.

«Ήταν πραγματικά συγκινητικό για τους Αυστραλούς να τις δουν στην Αυστραλία, και η ανταλλαγή φανελών με την αυστραλιανή γυναικεία ομάδα. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή», δήλωσε η Γουόνγκ στην Australian Broadcasting Corp. την Κυριακή. «Γνωρίζουμε ότι αυτό το καθεστώς έχει καταπιέσει βάναυσα πολλές ιρανές γυναίκες».

Η ιρανοαυστραλή ακτιβίστρια Τίνα Κορντροστάμι και μέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Σίδνεϊ, δήλωσε στην εφημερίδα The Australian ότι οι ιρανοί παίκτες «χρειάζονται μια ευκαιρία, ένα ασφαλές περιβάλλον, μια ευκαιρία να εκφράσουν πραγματικά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους».

«Δεν μπορούμε να τους δώσουμε αυτόν τον χώρο χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης», είπε.

Η ιρανική γυναικεία ομάδα έπρεπε να νικήσει τις Φιλιππίνες για να διατηρήσει οποιαδήποτε πιθανότητα να προκριθεί στους προημιτελικούς του Ασιατικού Κυπέλλου, κάτι που θα είχε παρατείνει τη διαμονή της στην Αυστραλία για περισσότερο από μια εβδομάδα.