Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στη μπισκοτοβιομηχανία «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, με τις Αρχές να συνεχίζουν τη συλλογή στοιχείων προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο τεχνικός βάρδιας και ο υπεύθυνος ασφαλείας αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς η ποινική τους μεταχείριση θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση της δικογραφίας και την αξιολόγηση όλων των στοιχείων από την εισαγγελέα.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της Πυροσβεστικής, στο εργοστάσιο διαπιστώθηκε εκτεταμένη και πολύμηνη διαρροή προπανίου από δύο μεγάλες δεξαμενές, η οποία φαίνεται να προερχόταν από υπόγειες σωληνώσεις.
Διαβάστε επίσης: «Βιολάντα» / Η εξαφάνιση της Κεραμέως και το τηλεφώνημα από το Μαξίμου
Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Τα σενάρια που εξετάζονται για το εργατικό δυστύχημα
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν εργασίες ασφαλτόστρωσης στον χώρο και ενδεχομένως η διέλευση βαρέων οχημάτων πάνω από το έδαφος όπου βρίσκονταν οι σωληνώσεις να προκάλεσε φθορά ή θραύση, με αποτέλεσμα τη διαρροή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Αυτό που εξετάζεται είναι αν οι σωλήνες που υπογειοποιήθηκαν είχαν αδειοδότηση, αν υπήρχε διάβρωση ή αν έσπασε ο σωλήνας στα δύο από ένα κομμάτι που αποκολλήθηκε. Επίσης, θα εξεταστεί αν υπήρχε άδεια εγκατάστασης των δύο υπέργειων δεξαμενών των 9.000 και 5000 λίτρων προπανίου αντίστοιχα, αν ήταν καταγεγραμμένες, αν είχαν σκοπό να τις υπογειοποιήσουν ή αν θα έμεναν εκεί.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνουν όλες οι άδειες της επιχείρησης, τόσο οι οικοδομικές όσο και εκείνες που αφορούν την πυρασφάλεια. Εξετάζεται αν είχαν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, με ιδιαίτερη έμφαση στους ανιχνευτές αερίων. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί, η επιχείρηση διέθετε ανιχνευτές. Ωστόσο, όπως μετέδωσε η ρεπόρτερ του ΕΡΤnews Λία Χριστάρα, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί στον χώρο.
Διαβάστε επίσης: Η άποψή μας / Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Οι τυμβωρύχοι και οι αναμνήσεις Γεωργιάδη
Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Το υπόγειο που δεν είχε δηλωθεί και η αγνόηση της μυρωδιάς
Οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς στα συντρίμμια υπάρχουν ακόμη μεταλλικά τμήματα και υλικά που δεν έχουν απομακρυνθεί πλήρως.
Επίσης, το υπόγειο, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, φαίνεται πως ήταν «αδήλωτο», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχαν αισθητήρες αερίων.
Σημειώνεται πως ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα κατέθεσε πως είχε αντιληφθεί την παρουσία μιας «περίεργης οσμής», την οποία όμως απέδωσε στην αποχέτευση, υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο.
«Είχα μυρίσει κι εγώ μια φορά την περίεργη οσμή, αλλά πίστευα ότι ερχόταν από τις τουαλέτες. Άλλη μία φορά που πήγα, δεν μύριζε τίποτα. Οπότε δεν θεώρησα ότι είναι κάτι σημαντικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμα πιο αποκαλυπτική ήταν η ομολογία του για τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων: «Ναι, το υπόγειο είναι παράνομο. Όμως είχα ξεκινήσει πρόσφατα τις διαδικασίες για να το τακτοποιήσω».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το παράνομο υπόγειο λειτουργούσε ήδη από το 2007 – δηλαδή επί σχεδόν δύο δεκαετίες, σε πλήρη παραβίαση των κανόνων ασφάλειας.
Δηλαδή, επί 19 ολόκληρα χρόνια το υπόγειο – θάλαμος αερίων λειτουργούσε χωρίς άδεια.
Εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα: Το πόρισμα των πυροτεχνουργών
Στο πόρισμά τους οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας αναφέρουν ότι το μηχάνημα ανίχνευσης εκρηκτικών υλών και αερίων έδειξε μείξη εκρηκτικών αερίων με χώμα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το προπάνιο διοχετεύτηκε στο έδαφος μέσω των όμβριων υδάτων και αποθηκεύτηκε στο υπόγειο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σπινθήρας προκλήθηκε από την αντλία πίεσης νερού που λειτουργεί 24 ώρες.
Όταν έγινε η έκρηξη δεν υπήρξε κάποια βάνα για να σταματήσει η διαρροή, προκαλώντας την ολοκληρωτική καταστροφή του κτηρίου.
