Μια σημαντική τεχνολογική καινοτομία έκανε το ντεμπούτο της στον ουρανό των ΗΠΑ, καθώς η Venus Aerospace, μια startup εταιρεία με έδρα το Χιούστον του Τέξας, πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση ενός κινητήρα περιστρεφόμενης ανάφλεξης (RDRE), από αμερικανικό έδαφος. Η εκτόξευση έγινε την Τετάρτη 14 Μαΐου από το Spaceport America, στο Νέο Μεξικό, σηματοδοτώντας μια πιθανώς επαναστατική καμπή για το μέλλον των υπερηχητικών πτήσεων.
Στις 9:37 π.μ. (τοπική ώρα Ανατολικών ΗΠΑ), ένας μικρός πύραυλος εξοπλισμένος με τον RDRE της Venus απογειώθηκε, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη δοκιμαστική του πτήση. Η επιτυχία αυτή αποτέλεσε ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος κινητήρας δοκιμάζεται επιτυχώς στον αέρα εκτός εργαστηρίου, αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία λειτουργεί και υπό πραγματικές συνθήκες πτήσης.
Η CEO της εταιρείας, Sassie Duggleby, δήλωσε ότι η δοκιμή αυτή ήταν το αποκορύφωμα πέντε ετών εντατικής δουλειάς και επιβεβαίωσε ότι ο κινητήρας της Venus «δεν λειτουργεί μόνο σε προσομοιώσεις ή εργαστήρια, αλλά και στον αέρα».
Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς πυραυλοκινητήρες, οι οποίοι καίνε καύσιμα σε έναν σταθερό θάλαμο καύσης, οι κινητήρες περιστρεφόμενης ανάφλεξης χρησιμοποιούν συνεχείς κυκλικές κυματικές εκρήξεις μέσα σε θάλαμο δακτυλιοειδούς σχήματος. Αυτές οι κυκλικές εκρήξεις αυξάνουν σημαντικά την πίεση και την απόδοση του καυσίμου, με αποτέλεσμα την παραγωγή μεγαλύτερης ώσης με λιγότερο καύσιμο και σε πιο συμπαγές μέγεθος.
Η τεχνολογία RDRE είχε έως τώρα περιοριστεί σε θεωρητικές μελέτες και πειραματικές δοκιμές σε εργαστήρια. Η επιτυχής πτήση της Venus Aerospace αποδεικνύει για πρώτη φορά τη βιωσιμότητα αυτής της προσέγγισης στην πράξη.
Ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, Andrew Duggleby, δήλωσε ότι η ομάδα έχει πλέον δημιουργήσει έναν κινητήρα που όχι μόνο λειτουργεί, αλλά το κάνει με αξιοπιστία και αποδοτικότητα, χαρακτηριστικά απαραίτητα για την κλιμάκωση και την εμπορική του αξιοποίηση.
Το όραμα για υπερηχητικές πτήσεις από συμβατικούς διαδρόμους
Η Venus Aerospace στοχεύει να χρησιμοποιήσει τον RDRE σε συνδυασμό με έναν υπερηχητικό αεριοπυραυλοκινητήρα, ώστε να καταφέρει συνεχή πτήση σε ταχύτητες άνω των Mach 5 (υπερηχητική ταχύτητα) χωρίς την ανάγκη πρόσθετου προωθητικού οχήματος. Στόχος είναι τα αεροσκάφη που θα μπορούν να απογειώνονται από συμβατικούς διαδρόμους και να επιτυγχάνουν ταχύτητες έως και Mach 6, δηλαδή έξι φορές την ταχύτητα του ήχου.
Η υλοποίηση αυτού του οράματος θα ανοίξει τον δρόμο για ταχύτερες, αποδοτικότερες και πιο προσιτές πτήσεις σε παγκόσμια κλίμακα, με σημαντικές εφαρμογές τόσο σε πολιτική όσο και σε στρατιωτική χρήση. Ειδικότερα, ο συνδυασμός των τεχνολογιών RDRE και VDR2 ramjet αποτελεί τη βάση για ένα πλήρες σύστημα προώθησης που καλύπτει όλα τα στάδια της πτήσης, από την απογείωση μέχρι την υπερηχητική πτήση.
Μετά την επιτυχημένη δοκιμή, η Venus Aerospace προετοιμάζεται για δοκιμές πλήρους κλίμακας του συνδυασμένου συστήματος προώθησης. Η εταιρεία εστιάζει τώρα στην ανάπτυξη του Stargazer M4, ενός επαναχρησιμοποιούμενου επιβατηγού αεροσκάφους που θα μπορεί να πετά με ταχύτητες έως και Mach 4. Το όχημα αυτό, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στα υπερατλαντικά ταξίδια, μειώνοντας τον χρόνο πτήσης κατά ώρες.
Η δοκιμή αυτή της Venus Aerospace φέρνει την παγκόσμια αεροπορία ένα βήμα πιο κοντά σε ένα μέλλον που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η επιτυχής λειτουργία ενός RDRE σε πτήση, και η εν εξελίξει ανάπτυξη του Stargazer M4, καταδεικνύουν ότι η υπερηχητική αερομεταφορά ενδέχεται να είναι πιο κοντά από όσο νομίζαμε.
Αν η τεχνολογία αποδειχθεί βιώσιμη σε εμπορική κλίμακα, θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο των διεθνών πτήσεων και φέρνοντας την επόμενη επανάσταση στις μεταφορές.