Προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης του Αλέξη Τσίπρα.

Στην τρίτη θέση εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλα ΠΑΣΟΚ και «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού, ενώ επτά κόμματα κινούνται στο όριο, σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου στη δημοσκόπηση της Marc, που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 30,5%, ποσοστό που αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας.

Δεύτερη εμφανίζεται η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα με 16,5%, ενώ την τρίτη θέση μοιράζονται ΠΑΣΟΚ και «Ελπίδα για τη Δημοκρατία», συγκεντρώνοντας από 10,5%.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 26,8%, οριακά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της 4ης Ιουνίου, όταν βρισκόταν στο 26,7%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη με 14,3%, από 14% στην προηγούμενη μέτρηση.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η Ελπίδα για τη Δημοκρατία, που ισοψηφούν στο 9,2%. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ελαφρώς ενισχυμένο από το 9,1%, ενώ η Ελπίδα για τη Δημοκρατία υποχωρεί από το 9,5%.

Το Κίνημα Δημοκρατίας συγκεντρώνει 6,1%, έναντι 5,8% στην προηγούμενη μέτρηση.

Στη συνέχεια ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,9%, από 6,1% στις 4 Ιουνίου, ενώ η Ελληνική Λύση καταγράφεται στο 4,6%, από 4,7%.

Το ΜέΡΑ25 ανεβαίνει στο 2,4%, από 1,8%, ενώ η Φωνή Λογικής υποχωρεί στο 2,3%, από 3,3%.

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης, το 44,1% των ερωτηθέντων απαντά θετικά ή μάλλον θετικά, ενώ το 64% την αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Για την αντιπολίτευση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, το 79,1% απαντά αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, έναντι 18,4% που την αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά.

Αρνητική είναι και η εικόνα για το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, την ΕΛΑΣ, καθώς το 61,2% τοποθετείται αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ θετική ή μάλλον θετική γνώμη εκφράζει το 25,5%.

Για την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού, το 56,1% απαντά αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ το 29,6% θετικά ή μάλλον θετικά.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, πρώτος εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 30,2%. Στη δεύτερη θέση περνά ο Αλέξης Τσίπρας με 15,6%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Μαρία Καρυστιανού με 7,8%, μπροστά από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος συγκεντρώνει 5,4%.

Η βασική ανησυχία των Ελλήνων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός με 73,8%, ενώ ακολουθούν οι μισθοί και οι συντάξεις με 39,4% στη δεύτερη θέση, ενώ στην τρίτη θέση το φαινόμενο της διαφθοράς με 31,4%.

Για τα πρώτα δείγματα γραφής των νέων κομμάτων Τσίπρα και Καρυστιανού οι πολίτες απάντησαν πως:

-Θετικά και μάλλον θετικά βλέπουν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα το 25,5%, ενώ αρνητικά και μάλλον αρνητικά το 61,2%.

-Θετικά και μάλλον θετικά βλέπουν το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού το 29,6% , ενώ αρνητικά και μάλλον αρνητικά το 56,1%.