Το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού και ένα ενδεχόμενο νέο κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα αλλάζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς και αναδιαμορφώνουν το σκηνικό, όπως αποτυπώνεται στη νέα δημοσκόπηση της Interview για την εφημερίδα Political.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η είσοδος νέων σχηματισμών «ρευστοποιεί» την πρόθεση ψήφου, απομακρύνει το σενάριο αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία και μετακινεί το ενδιαφέρον χιλιάδων αναποφάσιστων.
Στην πρόθεση ψήφου χωρίς την παρουσία νέων κομμάτων, η ΝΔ διατηρεί καθαρό προβάδισμα, ενισχυμένο σε σχέση με τη μέτρηση του Δεκεμβρίου, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μικρή άνοδο. Παράλληλα, επτά κόμματα κινούνται πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή.
Ειδικότερα, στην ερώτηση «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», το 26,4% απαντά τη ΝΔ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,1%, το ΚΚΕ με 6%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,9%, η Ελληνική Λύση με 5,7%, το ΜέΡΑ25 με 3,6%, η Φωνή Λογικής με 3,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,4%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 2,7%, η Νίκη με 1,5%, η Νέα Αριστερά με 1,1%, άλλο 9,7%, ενώ οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 18,5%.
Στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, η ΝΔ εξασφαλίζει 32,4% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 14,9%, το ΚΚΕ με 7,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 7,3%, η Ελληνική Λύση με 7%, το ΜέΡΑ25 με 4,5%, η Φωνή Λογικής με 4,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,1%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 3,3%, η Νίκη με 1,8%, η Νέα Αριστερά με 1,3% και άλλο με 11,9%.
Όσον αφορά, την μέτρηση με βάσει τον επαναπροσδιορισμό της πρόθεσης ψήφου με πιθανή κάθοδο στις εκλογές των κομμάτων της Μαρίας Καρυστιανού και του Αλέξη Τσίπρα.
Με την είσοδο των δύο νέων κομμάτων, η ΝΔ παραμένει πρώτη αλλά με χαμηλότερο ποσοστό, η Καρυστιανού καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στην τρίτη και το κόμμα Τσίπρα ακολουθεί τέταρτο. ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας «σπρώχνονται» χαμηλότερα και δίνουν μάχη για την πέμπτη θέση, σε ένα σκηνικό έντονης πολυδιάσπασης.
Συγκεκριμένα, αυτή η ΝΔ λαμβάνει 23,9%, το Κόμμα Καρυστιανού 14,5%, το ΠΑΣΟΚ 10,5%, το Κόμμα Τσίπρα 10%, το ΚΚE 5,5%, η Ελληνική Λύση 5%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,5%, η Φωνή Λογικής 3,2%, το ΜέΡα25 2,9%, το Κίνημα Δημοκρατίας 2,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,3% και η ΝΙΚΗ 1,4%.
Στην ερώτηση «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», η δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Interview.
Συγκεκριμένα, το 33,4% απαντά «κανέναν», το 31,4% τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 10,1% τον Νίκο Ανδρουλάκη, το 5,9% τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, το 4,8% τον Δημήτρη Κουτσούμπα, το 4,5% τον Κυριάκο Βελόπουλο, το 2,9% τον Σωκράτη Φάμελλο, το 2,4% τον Στέφανο Κασσελάκη, το 2,1% τον Αλέξη Χαρίτση, το 1,4% την Αφροδίτη Λατινοπούλου και το 1,1% τον Δημήτρη Νατσιό.
Στο ερώτημα «πόσο αισιόδοξος ή απαισιόδοξος είστε για τις προοπτικές της χώρας μέσα στη νέα χρονιά», το 69% δηλώνει μάλλον απαισιόδοξος/πολύ απαισιόδοξος, το 28% πολύ αισιόδοξος/μάλλον αισιόδοξος και 3% ΔΞ/ΔΑ.
Στο επόμενο ερώτημα, «πόσο αισιόδοξος ή απαισιόδοξος είστε προσωπικά για τη δική σας πορεία μέσα στη νέα χρονιά», μάλλον απαισιόδοξος/πολύ απαισιόδοξος δηλώνει το 49%, πολύ αισιόδοξος/μάλλον αισιόδοξος το 43% και 8% ΔΞ/ΔΑ.
Και σε αυτήν τη δημοσκόπηση της Interview, η οικονομία αναδεικνύεται σε καθοριστικότερο παράγοντα για την ψήφο των πολιτών.
Συγκεκριμένα, το 53,9% των ερωτηθέντων απαντά η οικονομία και ακολουθούν η δικαιοσύνη με 17,6%, τα εθνικά με 9,9%, η υγεία με 7,1%, η ασφάλεια με 3,2%, η παιδεία με 2,9%, η εξωτερική πολιτική με 2,7% και άλλο με 2,7%.
