Νέα πολιτικά δεδομένα φαίνεται πως δημιουργούνται μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για τα Τέμπη, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Σε αυτή αποτυπώνεται για μια ακόμη φορά η έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Μάλιστα συγκάλυψη βλέπει το 71,9% και ευθύνες της κυβέρνησης διαπιστώνει το 85% των ερωτηθέντων.

Αναλυτικότερα το 71,9% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση των Τεμπών, το 85% της αποδίδει ευθύνες για την τραγωδία και το 86,2% πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 58,6% αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση για το δυστύχημα, ενώ το 65,6% πιστεύει ότι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια οι πολίτες δηλώνουν ότι ήθελαν να τιμήσουν την μνήμη των θυμάτων κατά 64,1%, να ζητήσουν δικαιοσύνη 56,1% και να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση 47,4%.

Επιπλέον, το 82,4% θεωρεί ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση. Ειδικότερα, το 55,6% απαντά «ναι», το 26,8% απαντά «μάλλον ναι», το 7,5% «μάλλον όχι», και το 8,3% «μάλλον όχι».

Δημοσκόπηση GPO: Πρόωρες εκλογές και έλλειμμα νομιμοποίησης στην κυβέρνηση

Στο ερώτημα αν μετά τις εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, θετικά απαντά το 52,5%. «Ναι» απαντά το 35,6% ενώ «μάλλον ναι» λέει το 16,9%. «Μάλλον όχι» δηλώνει το 13,4% και «όχι» το 31,3%.

Παράλληλα, το 67,7% δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση. Ειδικότερα, στο σχετικό ερώτημα το 48,2% απαντά «ναι», «μάλλον ναι» απαντά το 19,5%, «μάλλον όχι» το 10,9% και «όχι» το 18,6%.

Επιπλέον, το 50,9% δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται την δικαιοσύνη. Σε σχετικό ερώτημα «ναι» λέει το 23,9%, «μάλλον ναι» απαντά το 15,1%, «μάλλον όχι» το 19,4% και «όχι» το 40,4%».

Δημοσκόπηση GPO: Πρόθεση ψήφου και καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

Τέλος στην ερώτηση για καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος με 24,9%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8,8%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 5,7%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 5,3%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 4,8%, ο Σωκράτης Φάμελλος με 3,7%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 2,7%, η Αφροδίτη Λατινοπούλου 2,1%, ο Αλέξης Χαρίτσης 1,7%, ο Δημήτρης Νατσιός 1%, ο Βασίλης Στίγκας 0,9% και τέλος η απάντηση «κανείς» καταγράφεται στο 36,7%.