website analysis Δημοσκόπηση Alco / Ψήφο διαμαρτυρίας θα επιλέξουν 6 στους 10 – Τα δεδομένα για Καρυστιανού – Τσίπρα – Epikairo.gr

Ένα νέο -υπό διαμόρφωση- πολιτικό σκηνικό σκιαγραφεί η νέα δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Μπορεί η ΝΔ να διατηρεί με άνεση την πρωτιά, όμως η δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης δείχνει να διευρύνεται με αρκετούς πολίτες να δηλώνουν πως θα ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας στις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 23,5% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 10,5%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 9,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 7,9%, το ΚΚΕ με 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,7%, η Φωνή Λογικής με 2,8%, το ΜέΡΑ25 με 2,6%, η Νίκη με 2,2%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 1,8% και η Νέα Αριστερά με 1,6%.

Το ποσοστό του «Άλλου Κόμματος» ανέρχεται σε 8,8%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 18,4%.

Παράλληλα, σε σχετικό ερώτημα προκύπτει ότι το 37% των ερωτηθέντων δηλώνει πως στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσει με βασικό κριτήριο τη διασφάλιση κυβερνητικής σταθερότητας, ενώ το 58% προσανατολίζεται σε ψήφο διαμαρτυρίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα που αφορούν τα δύο υπό ίδρυση κόμματα, τα οποία φέρονται να συνδέονται με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Μαρία Καρυστιανού.

Στο ερώτημα «ποια αισθήματα σας προκαλεί η προοπτική δημιουργίας κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα», οι απαντήσεις διαμορφώνονται ως εξής: θετικά απαντά το 17% (έναντι 19% τον Σεπτέμβριο του 2025), αδιάφορα το 48% (από 37%), αρνητικά το 33% (από 42%), ενώ το 2% δηλώνει «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ», ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2025. Η δεξαμενή των δυνητικών ψηφοφόρων του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να προέρχεται κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «σε ποιους προκαλεί θετικά αισθήματα η προοπτική δημιουργίας κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα», καταγράφονται τα εξής ποσοστά: ΣΥΡΙΖΑ 90%, ΠΑΣΟΚ 21%, ΚΚΕ 14%, Πλεύση Ελευθερίας 26%, ΜέΡΑ25 24%, Νέα Αριστερά 67%, Κίνημα Δημοκρατίας 53% και αναποφάσιστοι 24%.

Αντίστοιχα, στο ερώτημα για τη δημιουργία κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού, το 26% εκφράζει θετικά αισθήματα, το 40% δηλώνει αδιαφορία, το 29% αρνητική στάση και το 5% απαντά «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Όσον αφορά την κατανομή των θετικών αισθημάτων για την προοπτική κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού, τα ποσοστά ανά κομματική προέλευση διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 9%, ΣΥΡΙΖΑ 4%, ΠΑΣΟΚ 15%, ΚΚΕ 16%, Ελληνική Λύση 43%, Νίκη 33%, Πλεύση Ελευθερίας 47%, Φωνή Λογικής 14%, Κίνημα Δημοκρατίας 51% και αναποφάσιστοι 37%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που αφορούν τη Μαρία Καρυστιανού, μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία κόμματος. Στο ερώτημα για το πώς έχει διαμορφωθεί η γνώμη τους, το 31% δηλώνει ότι παραμένει το ίδιο καλή, το 9% ότι έχει βελτιωθεί, το 9% ότι παραμένει το ίδιο κακή και το 27% ότι έχει γίνει χειρότερη. Ένα 24% απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».