Την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών για όλους τους καταδικασθέντες στη δική της Χρυσής Αυγής από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών εισηγήθηκε προ ολίγου η εισαγγελέας έδρας Κυριακή Στεφανάτου.
Συγκεκριμένα η εισαγγελέας απέρριψε όλα τα αιτήματα ελαφρυντικών περί συννόμου βίου, αναφέροντας αφ’ ενός πώς στην περίπτωση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου δεν συντρέχει λευκό ποινικό μητρώο, όπως επίσης και στις περιπτώσεις Πανταζή και Τσορβά, αλλά και πώς όσον αφορά τους υπόλοιπους, το λευκό ποινικό μητρώο δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο, ενώ τόνισε ότι προϋπόθεση είναι η επιβλητέα ποινή να είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας.
Στη συνέχεια ανέφερε, μεταξύ άλλων, για το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, δεν αρκεί μόνο η συμμόρφωση των αιτούντων στη φυλακή και τα ημερομίσθια, επισημαίνοντας ότι όλοι τήρησαν σκληρή υπερασπιστική γραμμή και επιχείρησαν να συσκοτίζουν την υπόθεση.
Πρόσθεσε πως δεν υπήρξε καμία μεταμέλεια από κανέναν για να λάβουν ελαφρυντικό, ενώ για το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας αρνήθηκε ότι επρόκειτο για νεανική επιπολαιότητα.
Τέλος, για την περίσταση του τεκμηρίου της αθωότητας, που έχει αιτηθεί ο Χρήστος Παππάς, είπε πως οι δηλώσεις που επικαλέστηκαν δεν ασκούν επιρροή στην ποινική διαδικασία.
Η πρόταση της εισαγγελέως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς των συνηγόρων των καταδικασθέντων.
Η απόφαση επί των ελαφρυντικών θα προσδιορίσει τις ποινές που θα επιβληθούν.
