• Η ακρίβεια αλλάζει τον τρόπο που κάνουν διακοπές οι Έλληνες το 2026: περισσότεροι μαγειρεύουν στο κατάλυμα, επιλέγουν σούπερ μάρκετ και τοπικά καταστήματα, περιορίζουν τις εξόδους και αναζητούν οικονομικότερες λύσεις για να κρατήσουν χαμηλά το κόστος των διακοπών τους.

Οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές φαίνεται πως σχεδιάζονται με βασικό κριτήριο την εξοικονόμηση χρημάτων. Οι καταναλωτές προσαρμόζουν τις συνήθειές τους, περιορίζοντας τα έξοδα στην εστίαση και επιλέγοντας πιο οικονομικούς τρόπους για φαγητό και διαμονή, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΙΕΛΚΑ σε 700 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα.

Η νέα τάση είναι ξεκάθαρη: οι διακοπές γίνονται πιο οργανωμένες και πιο «σπιτικές». Το 41% δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά κατά τη διάρκεια των διακοπών του, ενώ το 70% επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ, προκειμένου να περιορίσει τα έξοδα που θα είχε σε εστιατόρια και ταβέρνες. Παράλληλα, το 79% επιλέγει φούρνους και αρτοποιεία, ενώ μόλις το 28% αναφέρει ότι δεν μαγειρεύει ποτέ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η στροφή στα τοπικά προϊόντα, καθώς το 62% των καταναλωτών δηλώνει ότι προτιμά αγορές από την τοπική αγορά, στηρίζοντας μικρές επιχειρήσεις και αναζητώντας πιο οικονομικές αλλά αυθεντικές επιλογές.

Λιγότερα έξοδα, πιο προσεκτικές επιλογές

Η οικονομική πίεση επηρεάζει συνολικά τον προγραμματισμό των διακοπών. Το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα μειώσει φέτος τις δαπάνες του, με το κόστος των μετακινήσεων και των εισιτηρίων να αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Ακολουθούν η εστίαση και η διαμονή, με αρκετούς καταναλωτές να στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις.

Οι μισοί Έλληνες (50%) δηλώνουν ότι δεν σχεδιάζουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές το 2026, ενώ από όσους ταξιδέψουν, οι περισσότεροι επιλέγουν μικρότερης διάρκειας αποδράσεις. Το 42% υπολογίζει να λείψει από 4 έως 7 ημέρες και το 29% από 8 έως 14 ημέρες, με τη μέση διάρκεια διακοπών να διαμορφώνεται στις 11,4 ημέρες.

Εξοχικά, δωμάτια και λιγότερα ξενοδοχεία στο επίκεντρο

Οι επιλογές διαμονής δείχνουν επίσης τη διάθεση για περιορισμό του κόστους. Οι εξοχικές κατοικίες βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων, είτε πρόκειται για ιδιόκτητες είτε για σπίτια συγγενών και φίλων ή μισθώσεις. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια κερδίζουν έδαφος, ενώ τα ξενοδοχεία επιλέγονται από μικρότερο ποσοστό καταναλωτών.

Αντίθετα, πιο ακριβές επιλογές, όπως τα all inclusive πακέτα και οι κρουαζιέρες, παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς οι περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν λύσεις που επιτρέπουν καλύτερο έλεγχο του προϋπολογισμού τους.

Οι κοντινοί προορισμοί κερδίζουν έδαφος

Η ηπειρωτική Ελλάδα κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές αποτελεί την πρώτη επιλογή για το 57% των ταξιδιωτών, ενώ τα νησιά ακολουθούν με 38%. Η επιλογή κοντινότερων προορισμών δείχνει πως οι καταναλωτές προσπαθούν να περιορίσουν όχι μόνο τα έξοδα διαμονής αλλά και το κόστος μετακίνησης.

Οι εκπτώσεις γίνονται ευκαιρία, αλλά με αυστηρό έλεγχο

Την ίδια στιγμή, οι θερινές εκπτώσεις αντιμετωπίζονται από τους καταναλωτές ως ευκαιρία για αγορές που είχαν αναβάλει. Ωστόσο, η συμπεριφορά τους έχει αλλάξει σημαντικά: πλέον συγκρίνουν τιμές, αναζητούν πραγματικές προσφορές και αγοράζουν κυρίως όσα θεωρούν απαραίτητα.

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κερδίζουν συνεχώς έδαφος, καθώς προσφέρουν χαμηλότερο κόστος, ενώ οι καταναλωτές εμφανίζονται λιγότερο διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα μόνο για ένα γνωστό εμπορικό σήμα.

Η νέα καταναλωτική πραγματικότητα δείχνει έναν Έλληνα πιο προσεκτικό και ενημερωμένο, που σχεδιάζει κάθε αγορά με βάση την αξία που λαμβάνει. Οι εκπτώσεις παραμένουν σημαντικό κίνητρο, όμως η εμπιστοσύνη, η διαφάνεια και οι πραγματικά χαμηλές τιμές είναι πλέον τα στοιχεία που καθορίζουν τις επιλογές του.

Μπορώ επίσης να το προσαρμόσω σε ύφος οικονομικού ρεπορτάζ για site ειδήσεων με πιο δυνατά δημοσιογραφικά «χτυπήματα» στον τίτλο και στα ενδιάμεσα.