«Η Ελλάδα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας από το Ιράν», όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας σε δήλωση του μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ατάνας Ζαπριανοφ με αφορμή τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή με τον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν.

Σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Άμυνας, μία πυροβολαρχία Patriot μετακινείται εντός ελληνικής επικράτειας στην βόρεια Ελλάδα, αλλά και δύο αεροσκάφη F-16 για παροχή αντιβαλλιστικής κάλυψης στην γειτονική χώρα.

Επίσης, δύο ανώτεροι αξιωματικοί της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μεταβαίνουν στο κέντρο επιχειρήσεων των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Σόφια, όπου θα βρεθεί και ο κ.Δένδιας για συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογο του.

Παράλληλα, στο κλείσιμο της δήλωσής του ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι από αυτές τις κινήσεις δεν επηρεάζεται η αντιβαλλιστική προστασία της Ελλάδας.

«Είχα χθες και σήμερα επικοινωνία με τον Υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας, Atanas Zapryanov. Κατόπιν σχετικού, χθεσινού, αιτήματος της βουλγαρικής πλευράς, είχα τη δυνατότητα να τον πληροφορήσω σήμερα, η Ελλάδα θα παράσχει μέσα και προσωπικό για την προστασία της Βουλγαρίας.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μεταφέρεται, εντός των επόμενων ωρών, σε κατάλληλη περιοχή, εντός του βόρειου τμήματος της ελληνικής επικράτειας, πυροβολαρχία PATRIOT, για την αντιβαλλιστική κάλυψη μεγάλου τμήματος της επικράτειας της Βουλγαρίας. Επίσης, ένα ζεύγος F-16 μετασταθμεύει σε αεροδρόμιο της Βόρειας Ελλάδας, με αποκλειστική αποστολή την παροχή επιπλέον κάλυψης στη Βουλγαρία.

Επιπρόσθετα, για τον αποτελεσματικό συντονισμό, αποστέλλονται 2 Ανώτεροι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων, στη Σόφια.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι παραπάνω ενέργειες έγιναν μετά από αιτημα της Βουλγαρίας, χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και δεν επηρεάζεται κατ’ ελάχιστον τη δυνατότητα αντιβαλλιστικής προστασίας της ελληνικής επικράτειας. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, μετά από πρόσκληση του Βουλγάρου ομολόγου μου, θα επισκεφτώ τη Σόφια».