website analysis Δεύτερο FSRU: Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη ή κάπου αλλού; – Epikairo.gr

Σταύρος Παπασταύρου – Υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος: Απαραίτητο ένα δεύτερο FSRU

Τα FSRU έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Κι αυτό καθώς εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για το κλείσιμο συμφωνιών LNG ανάμεσα σε ελληνικές και αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η «δίψα» για LNG στην περιοχή των χωρών του Κάθετου Διαδρόμου, είναι δυνατή. Και η ανάγκη για τη δημιουργία και δεύτερου FSRU στην Ελλάδα τονίστηκε πρόσφατα από δύο εκπροσώπους μεγάλων ελληνικών ομίλων. Παράλληλα, με χθεσινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ και ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου τόνισε πως «είναι απαραίτητο ένα δεύτερο FSRU» στη χώρα μας, ενώ αναφορικά με το πού θα κατασκευαστεί αυτό, και με δεδομένες τις αντιδράσεις πολιτών για αντίστοιχα σχέδια σε Βόλο και  Θεσσαλονίκη, τόνισε πως «ο λόγος των τοπικών κοινωνιών θα παίξει ρόλο, ωστόσο πρέπει να γίνει σε ένα σημείο το οποίο θα εξυπηρετεί τη ροή του φυσικού αερίου». Την ίδια στιγμή, είναι γνωστός ο σχεδιασμός του Ομίλου Κοπελούζου για δεύτερο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, όπου, για την ώρα, δεν έχει υπάρξει επίσημη  και συλλογική αρνητική αντίδραση από φορείς και πολίτες…

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AKTOR αλλά και Διευθύνων Σύμβουλος της ATLANTIC – SEE LNG TRADE Α.Ε. που έχει συστήσει η AKTOR με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με του δηλώσεις στο Bloomberg τόνισε αφενός την επιδίωξη της κοινής εταιρείας προμήθειας LNG να συνάψει νέες συμφωνίες για εισαγωγές και πώληση ποσοτήτων στην περιοχή της Βαλκανικής και την Ουκρανία αλλά υπογράμμισε και την ανάγκη ανάπτυξης και δεύτερου FSRU.

Οι πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, αναφέρουν ότι η AKTOR εξετάζει είτε την ανάπτυξη ενός νέου FSRU ή τη συμμετοχή της σε ένα από τα projects που ωριμάζουν. Αν και βέβαια, πηγές σημειώνουν ότι προτεραιότητα της κοινοπραξίας ATLANTIC δεν είναι μία πλωτή υποδομή αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG αλλά το κλείσιμο νέων συμφωνιών για αμερικανικό υγροποιημένο αέριο.

Πριν λίγες ημέρες, από τη Νέα Υόρκη και από το 27ο Capital Link Invest in Greece Forum και ο Γιώργος Αλεξόπουλος, αναπληρωτής CEO της HELLENiQ ENERGY με δήλωση του φανέρωσε πώς ο Όμιλος δεν ξεχνά το project του «FSRU Thessaloniki» ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου στη Θεσσαλονίκη: «Το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου έχει αυξήσει τις υποδομές παραλαβής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και την δυναμικότητα εξαγωγών, επιτρέποντας στην Ελλάδα να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην κάλυψη των αναγκών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με δεδομένη και την σταδιακή απόσυρση του ρωσικού φυσικού αερίου. Πρόσθετες πλωτές μονάδες παραλαβής LNG (FSRU) που βρίσκονται σε σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένης μίας από τη HELLENiQ ENERGY, σε συνδυασμό με ενισχυμένες διασυνοριακές διασυνδέσεις, θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να διαχειριστεί μεγαλύτερες ροές φυσικού αερίου, ιδιαίτερα LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Σημαντική προτεραιότητα και το «Διώρυγα» Gas για την Motor Oil

Αλλά και για τη Motor Oil το αδειοδοτημένο και δοκιμασμένο από τα market tests FSRU που τρέχει η εταιρεία του Ομίλου «Διώρυγα» Gas, δεν φαίνεται να μένει στα συρτάρια.

Ο αναπληρωτής CEO της MOH Πέτρος Τζαννετάκης κατά την παρουσίαση πρόσφατα της επικαιροποιημένης στρατηγικής του Ομίλου έως το 2030 συμπεριέλαβε και το συγκεκριμένο FSRU. Όπως αναφέρουν στον ΟΤ πηγές του Ομίλου αποτελεί «σημαντική προτεραιότητα η ανάπτυξη του».

Στη φάση της έκδοσης της περιβαλλοντικής άδειας βρίσκεται το δεύτερο FSRU της Gastrade, ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Το FSRU Θράκης θα έχει ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισ. κ.μ. LNG.

Πληροφορίες φέρουν τη Gastrade να έχει έρθει σε επαφές με το αμερικανικό κρατικό fund DFC για χρηματοδότηση. Ωστόσο, η επενδυτική απόφαση δεν αναμένεται πριν το 2026.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία Gastrade, που συστήθηκε πρώτα από τον Όμιλο Κοπελούζου διαθέτει τη μία και μοναδική πλωτή υποδομή LNG, το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Μένει να φανεί ποιος από τους προαναφερόμενους παίκτες θα πατήσει πρώτος το κουμπί της επενδυτικής απόφασης για την ανάπτυξη του δεύτερου FSRU.

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν και από τις κινήσεις του αμερικανικού παράγοντα. Τα μηνύματα που έρχονται δείχνουν ότι αμερικανικές εταιρείες θέλουν να συνάψουν κι άλλες συμφωνίες για τη μεταφορά LNG στις χώρες του Κάθετου Διαδρόμου. Η απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου πλησιάζει το 2027 και η ανάγκη για το καύσιμο είναι μεγάλη.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι χώρες του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου του δικτύου των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας καταναλώνουν περί τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι προβλέψεις για το 2030 δείχνουν κατανάλωση 68 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ουσιαστικά σε πέντε χρόνια θα απαιτηθούν περί τα 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή από το 2028, οπότε και θα απαγορευτεί το ρωσικό αέριο, θα προκύψουν επιπλέον ανάγκες 15 με 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.