Το πλαίσιο των νέων μέτρων για την οπλοκατοχή παρουσίασε από το Ηράκλειο Κρήτης το πρωί της Παρασκευής (7/11), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μία εβδομάδα μετά την αιματηρή συμπλοκή στα Βορίζια, τονίζοντας πως αυτό περιλαμβάνει και την μόνιμη παρουσία του λεγόμενου «ελληνικού FBI» στην Κρήτη. Ads Σημειώνεται ότι παρέμβαση για το ζήτημα της οπλοκατοχής αναμένεται να κάνει εντός των επόμενων ημερών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν θα κάνουν κουμάντο στο νησί οι τοπικές μαφίες και οι νταήδες. Δεν θα αφήσουμε να αμαυρώσουν αυτόν τον τόπο η παραβατικότητα και η βία», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον πρόλογό του.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την πάταξη της εγκληματικότητας στην Κρήτη αλλά και την οπλοφορία. Ads Αναλυτικά τα μέτρα για την οπλοκατοχή
Κακουργηματική ποινή για παράνομη κατοχή ή μεταφορά πυροβόλου όπλου. Προστίθενται τα πιστόλια και τα περίστροφα.
Κάθειρξη 10 ετών για όποιον έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για παράβαση του νόμου περί όπλων εντός 10ετιας. Η ποινή εκτίεται και δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ η έφεση
Πρόβλεψη επιβαρυντικών περιστάσεων, σε περιπτώσεις χρήσης όπλου κατά την διάρκεια διάπραξης ζωοκλοπής, εκβίασης.
Δυνατότητα στον εισαγγελέα σε περίπτωση κινδύνου ζωής και όταν υπάρχει φιλονικία μεταξύ ατόμων ή ομάδων, να λαμβάνει μέτρα προληπτικού χαρακτήρα
Θα επανεξεταστεί το πλαίσιο έκδοσης και όλες οι δοθείσες άδειες οπλοφορίας για σκοποβολή
Ειδική διάταξη για μη επιβολή ποινής σε όποιον παραδίδει τον οπλισμό του εκουσίως στην αστυνομία.
Η διάταξη που αφορά την οπλοφορία ή την οπλοχρησία μέσα σε δημοσίου χώρους επεκτείνεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις
Χρυσοχοϊδης: Οι αλλαγές για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Κρήτη
Όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος αναβαθμίζεται με πλήρη οργανωτική δομή, όπως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, με 122 αστυνομικούς.
Συγκεκριμένα, δημιουργείται νέο τμήμα ειδικών εγκληματικών δραστηριοτήτων. Στο προσωπικό που θα το στελεχώσει θα προστεθούν 100 νέοι αστυνομικοί που θα φτάσουν στο νησί και θα εκπαιδευτούν.
Το τμήμα αυτό θα προχωρά σε ειδικούς ελέγχους και αντιμετώπιση εγκλημάτων όπως οπλοκατοχή, ζωοκλοπές, ληστείες κλπ.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, θα γίνει ριζική αναδιοργάνωση των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, το οποίο θα ενωθεί με το Τμήματα Αντιμετώπισης Εγκληματικότητας.
