website analysis Χριστούγεννα 2025: Οι δίπλες της «κυρίας Ουρανίας» – Τραγανές και αφράτες – Epikairo.gr

Χριστούγεννα 2025: Οι δίπλες της «κυρίας Ουρανίας» – Τραγανές και αφράτες
Μαζί θα δούμε βήμα – βήμα πώς να φτιάξετε τις πιο μυρωδάτες δίπλες.
Newsroom
11:20
25 Νοεμβρίου 2025
ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ/EUROKINISSI

Οι δίπλες είναι από τα πιο ιδιαίτερα γλυκά της ελληνικής παράδοσης. Είναι ιδιαίτερα αγαπητά στην Πελοπόννησο ενώ στην Κρήτη τα συναντά κανείς ως ξεροτήγανα, ειδικά σε εκδηλώσεις χαράς.

Για το σιρόπι

Δείτε και τη συνταγή για

Για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το αλεύρι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, τις βανίλιες, το αλάτι και τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για 2-3λεπτά.

Στη συνέχεια αφαιρούμε τη ζύμη από το μίξερ και δουλεύουμε με τα χέρια μας.

Προσοχή: Η επιτυχία για να μην σας σπάσουν οι δίπλες είναι η ζύμη. Πρέπει να είναι ελαστική για να ανοίγει εύκολα σε πολύ λεπτό φύλλο χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Αν η ζύμη μας είναι σφιχτή ραντίζουμε με νερό και συνεχίζουμε τη διαδικασία.

Καλύπτουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο περίπου για μία ώρα. Μπορούμε να καλύψουμε τη ζύμη μας και με μια νωπή πετσέτα και να την αφήσουμε εκτός ψυγείου.

Πλάθουμε ξανά τη ζύμη και με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο, αφού πρώτα έχουμε αλευρώσει την επιφάνεια της κουζίνας μας.

Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20×15 εκατοστά.

Βάζουμε σπορέλαιο σε ένα τηγάνι και αφήνουμε να ζεσταθεί.

Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τις «ρολάρουμε» κατά μήκος διπλώνοντας τες και τις αφήνουμε να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.

Τις βάζουμε με προσοχή σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφηθεί το λάδι.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και το μέλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και βουτάμε τις δίπλες για 5 δευτερόλεπτα.

Τέλος, πασπαλίζουμε με το μέλι, τα καρύδια και τα μπαχαρικά.