Μεγαλώνει ακόμη περισσότερο ο τραγικός απολογισμός της φωτιάς, στο συγκρότημα κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ, με τις αρχές να κάνουν λόγο για 128 νεκρούς και 79 τραυματίες. Ads Εξαιρετικά υψηλός είναι και ο αριθμός των αγνοούμενων που πλέον ανέρχεται σε τουλάχιστον 200. Ένας πυροσβέστης έχει χάσει τη ζωή του και άλλοι 11 έχουν τραυματιστεί κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης.
Παράλληλα, πυροσβέστες διέσωσαν έναν άντρα από τον 16ο όροφο, μια ημέρα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το CNN.
Ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ λέει ότι οι πυρκαγιές είναι «ουσιαστικά υπό έλεγχο» στο συγκρότημα, όπου ζει μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων κατοίκων. Η αστυνομία ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς και έχει συλλάβει τρία άτομα, μετά τον εντοπισμό εύφλεκτων υλικών, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα η πυρκαγιά «να εξαπλωθεί γρήγορα». Ads Οι τρεις άνδρες — δύο διευθυντές και ένας σύμβουλος μηχανικός της κατασκευαστικής εταιρείας— συνελήφθησαν ως ύποπτοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί σε μερικές ώρες. It is heartbreaking to see Hong Kong experiencing a major housing estate fire affecting more than 4,600 residents. It has become global news, and even after 13 hours, it is still not under control. Sadly, 36 people have lost their lives, including a firefighter.
Please keep them… pic.twitter.com/nY4SmkzJ67
— Ying Tan (@YingTanForNY) November 26, 2025
Την επομένη της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο συγκρότημα Wang Fuk Court, στη συνοικία Τάι Πο, οι φλόγες που είχαν τυλίξει τέσσερα από τα οκτώ κτήρια εντέλει έσβησαν, δήλωσαν το απόγευμα τοπική ώρα οι διασώστες και η φωτιά σε άλλες τρεις πολυκατοικίες είναι υπό έλεγχο. Ένα μονάχα κτήριο του συγκροτήματος δεν επλήγη.
Ομάδες διάσωσης έδωσαν μάχη με τον πυκνό καπνό και τις υψηλές θερμοκρασίες που είχαν αναπτυχθεί για πάνω από ένα 24ωρο, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν κατοίκους που φοβόντουσαν πως είχαν εγκλωβιστεί στους υψηλότερους ορόφους.
Τρεις συλλήψεις
Η αστυνομία συνέλαβε δύο διευθυντές και έναν σύμβουλο μηχανικό της Prestige Construction, μιας εταιρείας που είχε αναλάβει έργα συντήρησης των κτηρίων. Η αστυνομία είπε πως οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τη χρήση επικίνδυνων υλικών.
«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας επέδειξαν υπερβολική αμέλεια, που οδήγησε σε αυτό το δυστύχημα και είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα, προκαλώντας πολλά θύματα», δήλωσε η αστυνομική διευθύντρια Εϊλίν Τσουνγκ.
Η αστυνομία κατέσχεσε έγγραφα, έναν κατάλογο εργαζομένων, 14 υπολογιστές και τρία κινητά τηλέφωνα σε μια έφοδο στα γραφεία της εταιρείας, έγινε γνωστό από την κυβέρνηση.
Χειρότερη πυρκαγιά από το 1948
Ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανήλθε σε 83, έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης τοπική ώρα Χονγκ Κονγκ, έγραψε η εφημερίδα South China Morning Post, επικαλούμενη την πυροσβεστική υπηρεσία. Πρόκειται για τη φονικότερη πυρκαγιά στο Χονγκ Κονγκ από το 1948, όταν 176 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά σε αποθήκη.
Σε ένα τηλεγράφημα στον επίσκοπο του Χονγκ Κονγκ, καρδινάλιο Στέφεν Τσόου Σάου-γιαν, ο πάπας Λέων έστειλε την «πνευματική αλληλεγγύη του σε όλους όσοι υποφέρουν από τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφής, ιδίως τους τραυματίες και τις οικογένειες που θρηνούν». Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι δήλωσε πως θα δημιουργηθεί ένα ταμείο ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (39 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) προκειμένου να βοηθηθούν οι κάτοικοι, την ώρα που εταιρείες όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες Xiaomi, Xpeng και Geely, όπως και το φιλανθρωπικό ίδρυμα του ιδρυτή της Alibaba Τζακ Μα και η Tencent ανακοίνωσαν δωρεές.
Τη δεύτερη νύχτα μετά την πυρκαγιά, δεκάδες πληγέντες φιλοξενούνται σε ένα κοντινό εμπορικό κέντρο, με πολλούς εξ αυτών να λένε πως τα επίσημα καταφύγια θα έπρεπε να προσφερθούν σε εκείνους με τη μεγαλύτερη ανάγκη.
