Τι υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων – Ποια στοιχεία προκύπτουν από μελέτη της ΕΣΕΕ
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Στη μελέτη αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις ίδιες τις αντιφάσεις του οικονομικού της μοντέλου, το οποίο για δεκαετίες βασίστηκε στην αποβιομηχάνιση και την εξωτερική ανάθεση της παραγωγής – κυρίως στην Κίνα.
Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες μετέφεραν το βιομηχανικό τους αποτύπωμα σε κινεζικά εργοστάσια για λόγους κόστους και ανταγωνιστικότητας, καθιστώντας την κινεζική παραγωγή οργανικό κομμάτι της ευρωπαϊκής κατανάλωσης. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος καταναλωτής φορούσε, χρησιμοποιούσε και εμπιστευόταν προϊόντα made in China ακριβώς επειδή έφεραν τη σφραγίδα ευρωπαϊκών brands και ελέγχονταν με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Σήμερα, όμως, η εικόνα αυτή έχει αντιστραφεί: δεν πρόκειται για outsourcing παραγωγής, αλλά για μια μαζική, σχεδόν ανεξέλεγκτη εισβολή φθηνών προϊόντων από καθαρά κινεζικές πλατφόρμες, οι οποίες πλέον απευθύνονται απευθείας στον τελικό καταναλωτή, παρακάμπτοντας τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά δίκτυα, τη φορολογία, τις ποιοτικές ρυθμίσεις και, συχνά, τις ίδιες τις αρχές της διαφάνειας και του ισότιμου ανταγωνισμού. Η ευρωπαϊκή ρητορική περί χαμηλής ποιότητας δεν στοχεύει το ίδιο το made in China, αλλά την απουσία ελέγχων, κανονισμών και όρων στους οποίους υπόκεινται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».
Και η μελέτη συνεχίζει: «Οι πλατφόρμες αυτές επιλέγουν συστηματικά να εγκαθιστούν αποθήκες και κέντρα διανομής εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απ’ όπου διακινούν προϊόντα σε καταναλωτές κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα:
1/ Παρακάμπτονται οι τελωνειακοί έλεγχοι που ισχύουν για εισαγωγές από τρίτες χώρες.
2/ Περιορίζεται η δυνατότητα ιχνηλάτησης της πραγματικής προέλευσης και συμμόρφωσης των προϊόντων.
3/ Διακυβεύεται, σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτικών οργανώσεων, η ασφάλεια του καταναλωτή, αφού προϊόντα που πιθανώς δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα εισέρχονται χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.
4/ Προκαλείται άνισος ανταγωνισμός εις βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες επιβαρύνονται με κόστη συμμόρφωσης και ελέγχων».
Στη μελέτη σημειώνεται επίσης ότι στους Ευρωπαίους καταναλωτές έφτασαν πέρυσι περισσότερα από 4,6 δισεκατομμύρια δέματα χαμηλής αξίας, δηλαδή 12 εκατομμύρια την ημέρα! Πρόκειται για ποσότητα τριπλάσια σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία που επικαλείται η ΕΣΕΕ, πάνω από το 91% των δεμάτων αξίας κάτω των 150 ευρώ προέρχονταν από την Κίνα.
Κώστας Γεράρδος
Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)
«Δασμοί δεν πληρώνονται, πιστοποιητικά δεν τηρούνται, το ίδιο και οι νομοθεσίες περί προστασίας του καταναλωτή, ούτε προσφέρουν δουλειά στη χώρα. Το παιχνίδι δεν παίζεται επί ίσοις όροις και αυτό διαλύει την ελληνική επιχείρηση. Και πρώτα τους μικρούς»
Μάκης Σαββίδης
Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA)
«Μία στις τρεις παραδόσεις δεμάτων σήμερα από online παραγγελίες στη χώρα μας προέρχεται από ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκτός Ε.Ε., κυρίως από την Κίνα και εσχάτως από την Τουρκία. Πιθανό το ενδεχόμενο αυτές οι πλατφόρμες να συγκροτήσουν και αποθήκες επί ελληνικού εδάφους. Ηδη ακούμε ότι μία εξ αυτών αναζητά χώρο»
Σταύρος Καφούνης
Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
«Οι ασιατικοί γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου επιδίδονται ανενόχλητοι σε μια ψηφιακή αποικιοκρατία έχοντας βρει ορθάνοιχτη την κερκόπορτα του κανονισμού de minimis, βάσει του οποίου τα προϊόντα κάτω των 150 ευρώ από τρίτες χώρες πωλούνται εντός του εδάφους της αδασμολόγητα»
Τα μέτρα
Ολοι οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων συμφωνούν πως η Ε.Ε. αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να επιδείξουν καλύτερα αντανακλαστικά, πιο γρήγορα, κρίνοντας θετική την κίνηση να επιβληθεί τέλος στα δέματα χαμηλής αξίας ύψους 2 ευρώ. Ζητούν όμως και κάτι παραπάνω.
«Δεν θεωρώ ότι αρκεί, αλλά είναι κάτι. Σίγουρα θα πονέσουν, αλλά ίσως πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος», λέει ο κ. Γεράρδος, ο οποίος μέσω του ΣΕΛΠΕ τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει πρωτοβουλίες επαφών με την κυβέρνηση.
«Η Ε.Ε. επιδεικνύει πολύ αργά αντανακλαστικά και ακόμη και τώρα δεν προχωρά στην άμεση κατάργηση του de minimis, που μόνο αυτή αποτελεί την οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα», σχολιάζει από την πλευρά του ο κ. Καφούνης.
«Το διαχειριστικό τέλος των 2 ευρώ είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι αρκετό για να αναχαιτίσει την ορμητική ροή των μικροδεμάτων από την Κίνα.
Οι πλατφόρμες δεν μένουν με δεμένα τα χέρια και ήδη κατασκευάζουν ή νοικιάζουν χώρους αποθήκευσης στα κράτη-μέλη, αφενός επειδή για τα μικροδέματα που φτάνουν εκεί το τέλος θα είναι μικρότερο, μόλις 0,50 ευρώ ανά δέμα, αφετέρου για να επιταχύνουν τους χρόνους παράδοσης στον τελικό καταναλωτή.
Και σίγουρα το τέλος διαχείρισης δεν επιλύει το βασικό ζήτημα, που είναι ότι οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές επιχειρήσεις υφίστανται όλους τους αυστηρούς ελέγχους και τους φόρους που οι Κινέζοι ανταγωνιστές τους αποφεύγουν με όχημα την αδυναμία της Ε.Ε. να βάλει τάξη στα του οίκου της», σημειώνει. Σε εθνικό επίπεδο προτείνει: Ορισμό μιας ειδικής υπηρεσίας (one-stop) που θα έχει την αρμοδιότητα για την ορθή εφαρμογή των Οδηγιών της Ε.Ε. σε εθνικό επίπεδο και θα εποπτεύει καθημερινά τις πλατφόρμες.
Οικονομικά και φορολογικά κίνητρα όπως η δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου εγγεγραμμένων στην Ελλάδα με πιστοποίηση «Made/Traded in Greece», η επιδότηση e-shops, logistics και marketing ώστε οι ελληνικές ΜμΕ να μπορούν να ανταγωνιστούν, η ενίσχυση ελληνικών εμπορικών marketplace (π.χ. ψηφιακές πλατφόρμες εμπορικών συλλόγων) κ.λπ. Επικοινωνιακά και κοινωνικά μέτρα.
Διεξαγωγή ενημερωτικής εκστρατείας για την αξία του τοπικού εμπορίου, επικεντρωμένη στην ποιότητα, στην υπευθυνότητα, στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τον κοινωνικό αντίκτυπο. Ειδική σήμανση στις πλατφόρμες που πληρούν πρότυπα ESG, ώστε να ενεργοποιηθεί η φιλοπεριβαλλοντική καταναλωτική συνείδηση κ.ά.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαββίδης προειδοποιεί για το διαφαινόμενο ενδεχόμενο αυτές οι πλατφόρμες να συγκροτήσουν και αποθήκες επί ελληνικού εδάφους, κάτι που θα ασκήσει τελικά μεγαλύτερη πίεση στις ελληνικές επιχειρήσεις. «Ηδη ακούμε ότι μία εξ αυτών αναζητά χώρο», λέει.
Ειδήσεις σήμερα:
Mονή Σινά: Την προστάτευσε ο Μωάμεθ, την τελειώνει το αιγυπτιακό κράτος με τον διακανονισμό που δεν τηρήθηκε
«Είχα θυμώσει πολύ»: Τι δήλωνε προ τριών εβδομάδων ο Σίσι για τις φήμες ότι το αιγυπτιακό κράτος θα λάβει αρνητικά μέτρα έναντι της Μονής – Δείτε βίντεο
Ετεοκλής Παύλου: Ήμουν ένας ωραίος άντρας και μέσα σε μια μέρα ξύπνησα ανάπηρος, φτωχός και χρεωμένος
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ
Αποδοχή