ΔιεθνήΑποκάλυψη από Oxfam: Ενεργειακοί μεγιστάνες της G7 αύξησαν τον πλούτο τους εν μέσω πολέμου και ενεργειακής κρίσης

Ο πόλεμος στο Ιράν «γεννά» δισεκατομμυριούχους και σπέρνει φτώχεια – Το βρώμικο παιχνίδι των Big Six του πετρελαίου και η «δειλία» της G6 απέναντι στον Trump.

Την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος του κόσμου διατηρεί την ελπίδα ότι ο πόλεμος ΗΠΑ – Ισραήλ κατά του Ιράν μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του, εν μέσω ειδήσεων για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες ορισμένων από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στον κόσμο ίσως να μην είναι και τόσο ενθουσιασμένοι. Μια ομάδα 41 μεγιστάνων του ενεργειακού κλάδου στις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) αύξησε συνολικά τον πλούτο της κατά 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Oxfam International, καθώς οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικά ανεπτυγμένων οικονομιών συναντώνται αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία. Οι πετρελαϊκοί κραδασμοί που προκλήθηκαν από τον πόλεμο οδήγησαν σε απότομη αύξηση στις τιμές των καυσίμων, μεταφέροντας πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των απλών πολιτών σε όλο τον κόσμο. Μια έκθεση του Απριλίου από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ προέβλεψε ότι, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, επιπλέον 32 εκατομμύρια άνθρωποι θα ωθηθούν στη φτώχεια μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, μεταξύ 1ης Μαρτίου και 18ης Μαΐου, οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων πετρελαϊκών και ενεργειακών εταιρειών σε Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο προσέθεταν κατά μέσο όρο 300 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα στον συνολικό τους πλούτο, σύμφωνα με την ανάλυση της Oxfam πάνω στη λίστα δισεκατομμυριούχων σε πραγματικό χρόνο του Forbes. «Οι συγκρούσεις καταστρέφουν χώρες και κοστίζουν αμέτρητες ζωές, όμως για κάποιους είναι εξαιρετικά κερδοφόρες», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International, Amitabh Behar. «Πρόκειται για ένα βάναυσο σύστημα που αναδιανέμει τον πλούτο προς τα πάνω — από τους εργαζόμενους στους μετόχους, από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, από όσους έχουν τη λιγότερη δύναμη σε όσους ήδη έχουν υπερβολικά πολλή. Ενώ οικογένειες παραλείπουν γεύματα και κυβερνήσεις περικόπτουν σωτήρια βοήθεια, γινόμαστε μάρτυρες ενός αποκρουστικού “πανηγυριού δισεκατομμυριούχων”.»

Συσσώρευση του πλούτου

Παρότι η συσσώρευση του πλούτου τους δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στον πόλεμο, η Oxfam σημείωσε ότι οι Big Six πετρελαϊκές εταιρείες, Chevron, Shell, BP, ConocoPhillips, Exxon και TotalEnergies, προβλέπεται να αυξήσουν τα κέρδη τους φέτος κατά 80% πάνω από τις προβλέψεις πριν τον πόλεμο, ενώ η μέση μεγάλη εταιρεία του δείγματος στις χώρες της G7 αναμένεται να δει αύξηση μόλις 8%. Οι δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά περίπου 0,42% μεταξύ Μαρτίου και μέσα Μαΐου. Την ίδια περίοδο, οι δισεκατομμυριούχοι της G7 στον ενεργειακό κλάδο αύξησαν τον πλούτο τους κατά 9%, ενώ όσοι δραστηριοποιούνται ειδικά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έγιναν σχεδόν 11% πλουσιότεροι. Η Oxfam σημειώνει ότι ο πόλεμος στο Ιράν έχει διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, το οποίο ήδη ήταν τεράστιο, σε μεγάλο βαθμό λόγω των χωρών της G7. Ενώ ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2020, οι χώρες της G7 —κυρίως οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Donald Trump— έχουν μειώσει τη βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες κατά 48 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αντίστοιχο με αυτό που συγκέντρωσαν οι δισεκατομμυριούχοι των χωρών της G7 για τον εαυτό τους μέσα σε μόλις εννέα ημέρες. Εν τω μεταξύ, από το 2019, την τελευταία φορά που η Γαλλία προήδρευσε σε σύνοδο της G7, η Oxfam εκτιμά ότι 44 άνθρωποι το λεπτό έχουν βρεθεί σε ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με δεδομένα του 2025 από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Ο Behar δήλωσε ότι, προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη σύνοδο αυτής της εβδομάδας, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron επέλεξε να αποφύγει οποιεσδήποτε συζητήσεις θα μπορούσαν να δυσαρεστήσουν τον Trump, συμπεριλαμβανομένου του καταστροφικού κόστους του πολέμου στο Ιράν, των πολέμων του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο με αμερικανική στήριξη, καθώς και οτιδήποτε αφορά την κλιματική κρίση, την οποία ο Trump έχει χαρακτηρίσει «απάτη». «Αντί να υπερασπίζονται τη συλλογική διακυβέρνηση, ο Macron και οι ομόλογοί του προσαρμόζονται στην αποδόμησή της. Αυτό θα έχει συνέπειες που μετρώνται σε ζωές», είπε. Η Oxfam κάλεσε τις χώρες της G6 —όλα τα μέλη της G7 εκτός των ΗΠΑ— να δημιουργήσουν ένα συνολικό σχέδιο για την προστασία των ανθρώπων από την οικονομική αναταραχή που προκαλεί ο πόλεμος και άλλες κλιμακούμενες παγκόσμιες κρίσεις. «Η G6 δεν μπορεί να επικαλείται αδυναμία», πρόσθεσε ο Behar. «Μπορούν να διαγράψουν χρέη. Μπορούν να φορολογήσουν τα υπερκέρδη και τον ακραίο πλούτο… Μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στις φτωχότερες χώρες. Η άρνηση δράσης απλώς επειδή η Ουάσινγκτον δεν συμμετέχει δεν είναι διπλωματία — είναι δειλία. Και θα επιταχύνει μόνο την ολίσθηση της G6 προς την παγκόσμια ασημαντότητα.»

Πηγή: bankingnews.gr