// ΔΗΜΟΦΙΛΗ 28.05.25, 15:44Τραμπ: Ο Πούτιν παίζει με την φωτιά-Απειλές για Γ΄ ΠΠ Μεντβέντεφ-Κριτική Μερτς για το Ισραήλ 28.05.25, 14:37Τέμπη, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευρωπαϊκή Άμυνα: Tα βασικά ”επιτεύγματα” της κυβέρνησης 28.05.25, 13:25Επιδόματα μέσω ΑΑΔΕ- Τέλος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πολλά ερωτηματικά για το νέο σχέδιο ”σωτηρίας”… 28.05.25, 13:00Κοντά σε “ξαφνικό θάνατο” η σχέση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς! Κίνδυνος να πάμε σε Προανακριτική για τα Τέμπη με δύο μόνον προτάσεις: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 6.05.25, 23:07Και νέα αφορμή για ηγεμονική παρουσία Τσίπρα στην επικαιρότητα: Τον Ιούνιο η δεύτερη Διεθνής Διάσκεψη με αφορμή τη συμπλήρωση επτά ετών από τη Συμφωνία των Πρεσπών με σημαίνοντα πρόσωπα εγνωσμένου κύρους
Η παγκόσμια αβεβαιότητα ωθεί τους δισεκατομμυριούχους να καταφύγουν στην ‘Γενεύη της Ανατολής’, την Σιγκαπούρη, που έχει τη φήμη μιας ασφαλούς δικαιοδοσίας με σχετική πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Όλο και περισσότερο επιλέγουν τη Σιγκαπούρη για να μεταφέρουν το χρυσό τους οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου, καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιοι κίνδυνοι και η αστάθεια που προκαλεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump. Όχι μακριά από το αεροδρόμιο της πόλης-κράτους, βρίσκεται μια εξαώροφη εγκατάσταση καλυμμένη με όνυχα και ενισχυμένη με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πίσω από τις ατσάλινες πόρτες της φυλάσσονται ράβδοι χρυσού και ασημιού αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων. Η εγκατάσταση, γνωστή ως “The Reserve”, διαθέτει πολυάριθμες ιδιωτικές θυρίδες και έναν επιβλητικό θάλαμο αποθήκευσης, επενδεδυμένο με χιλιάδες θυρίδες ασφαλείας που φτάνουν τα τρία πατώματα σε ύψος. Από την αρχή του έτους έως και τον Απρίλιο, η αποθήκη πολύτιμων μετάλλων κατέγραψε αύξηση 88% στις παραγγελίες αποθήκευσης χρυσού και ασημιού σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024, σύμφωνα με τον ιδρυτή της, Gregor Gregersen. Η The Reserve, η οποία επίσης πωλεί ράβδους χρυσού και ασημιού, είδε τις πωλήσεις να εκτοξεύονται κατά 200% σε ετήσια βάση μέσα σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας. Μια αυξανόμενη αίσθηση ανησυχίας οδηγεί αυτή την άνοδο, σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς. «Πολλοί πελάτες με πολύ υψηλή καθαρή αξία κοιτούν δασμούς, παρακολουθούν πώς αλλάζει ο κόσμος, και εξετάζουν την πιθανότητα γεωπολιτικών ασταθειών», δήλωσε ο Gregersen στο CNBC. «Η ιδέα να τοποθετήσεις φυσικό μέταλλο σε μια ασφαλή δικαιοδοσία όπως η Σιγκαπούρη, με συνεργάτες που μπορείς να εμπιστευτείς, γίνεται μεγάλη τάση στις μέρες μας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι το 90% των νέων παραγγελιών προέρχονται από το εξωτερικό.
Σε ιστορικά ρεκόρ ο χρυσός
Η άνοδος του χρυσού ήταν εκρηκτική τους τελευταίους μήνες, με τις τιμές να σημειώνουν διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ. Αυτό τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την ιδιότητά του ως «ασφαλές καταφύγιο», ενόψει της αστάθειας που προκάλεσαν οι εντάσεις στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας και οι μαζικές ρευστοποιήσεις αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων τον Απρίλιο. Αν και οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν πρόσφατα καθώς οι επενδυτές ανέκτησαν διάθεση για ρίσκο λόγω της ύφεσης στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 5.000 δολάρια ανά ουγγιά το επόμενο έτος. Η τρέχουσα τιμή spot του χρυσού είναι στα 3.346,32 δολάρια ανά ουγγιά, κοντά σε ιστορικά υψηλά.
Φυσικές ράβδοι έναντι «χάρτινου» χρυσού
Οι πλούσιοι προτιμούν όλο και περισσότερο τις φυσικές ράβδους χρυσού αντί για «χάρτινες» μορφές, επειδή δεν θέλουν τόσο μεγάλη έκθεση στις διακυμάνσεις των τιμών, δήλωσε ο Gregersen. Αν και η αποθήκευση και κατοχή φυσικού χρυσού δεν εξαλείφει εντελώς την έκθεση στις τιμές, περιορίζει ορισμένους κινδύνους που συνοδεύουν τον «χάρτινο» χρυσό. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου είναι μικρότερος όταν κάποιος κατέχει άμεσα το περιουσιακό στοιχείο. Η κρίση της Silicon Valley Bank το 2023 ώθησε τους επενδυτές να προτιμήσουν την φυσική κατοχή ή την ασφαλή κατανομή συγκεκριμένων ράβδων χρυσού, αντί για αξιώσεις σε χαρτί ή μερίδια σε κοινά αποθέματα — τα οποία θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν αν μια τράπεζα καταρρεύσει, δήλωσε η Nicky Shiels, επικεφαλής ερευνών και στρατηγικής μετάλλων στη MKS Pamp, εταιρεία εξευγενισμού και εμπορίας πολύτιμων μετάλλων. Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της World Gold Council, John Reade, σημείωσε επίσης ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους ανησυχούν για την υγεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Ορισμένοι κάτοχοι φυσικών πολύτιμων μετάλλων διστάζουν να αποθηκεύσουν τον χρυσό εντός του τραπεζικού συστήματος, ακόμα και με κατανομή, οπότε προτιμούν να τον διατηρούν σε φορείς που δεν είναι τράπεζες», δήλωσε ο Reade. Η έλλειψη εμπιστοσύνης σε κάποιες εγχώριες τράπεζες είναι επίσης βασικός παράγοντας, σύμφωνα με τον Jeremy Savory, ιδρυτή της Millionaire Migrant, μιας συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα το Ντουμπάι που προσφέρει υπηρεσίες υπηκοότητας σε άτομα υψηλής καθαρής αξίας. «Αν είσαι σε μια χώρα όπου δεν εμπιστεύεσαι το τραπεζικό σύστημα, για παράδειγμα στον Λίβανο ή στην Αίγυπτο ή στην Αλγερία… δεν θέλουν να το βάλουν στην τράπεζα», δήλωσε ο Savory, του οποίου οι πελάτες περιλαμβάνουν άτομα υψηλής καθαρής αξίας από όλο τον κόσμο που προσπαθούν να μεταφέρουν φυσικό χρυσό σε θησαυροφυλάκια στην Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι. Παρ’ όλα αυτά, ο αποθηκευμένος χρυσός μπορεί να είναι λιγότερο ελκυστικός για βραχυπρόθεσμους επενδυτές, καθώς τα κόστη συναλλαγών για την αγορά και μεταφορά φυσικού χρυσού είναι υψηλότερα από εκείνα του «χάρτινου» χρυσού, δήλωσε ο Reade.
Αλλά γιατί να αποθηκεύσει κανείς τον χρυσό του ειδικά στη Σιγκαπούρη;
«Η Σιγκαπούρη θεωρείται η ‘Γενεύη της Ανατολής’, δηλαδή έχει τη φήμη μιας ασφαλούς δικαιοδοσίας με σχετική πολιτική και οικονομική σταθερότητα», δήλωσε η Shiels. Ο ρόλος της νοτιοανατολικής ασιατικής χώρας ως βασικός κόμβος μεταφορών την καθιστά επίσης ελκυστικό και πρακτικό σημείο για τους πλούσιους που θέλουν να «παρκάρουν» τον χρυσό τους. «Η Σιγκαπούρη είναι κόμβος μεταφορών. Οποιοδήποτε μέρος είναι κόμβος μεταφορών, συνήθως έχει νόημα να διαθέτει θησαυροφυλάκιο χρυσού», δήλωσε ο Savory. «Μπορείς να κάνεις τραπεζικές εργασίες, να αποθηκεύσεις τον χρυσό σου εκεί, αλλά μπορείς και να τον παραλάβεις εύκολα, επειδή είναι κόμβος μεταφορών. Και εδώ είναι που η Ελβετία χάνει έδαφος», πρόσθεσε. Αν και το Ντουμπάι είναι επίσης δημοφιλής κόμβος με ισχυρή ασφάλεια, ο Savory σημείωσε ότι η διαδικασία αποθήκευσης χρυσού στην πόλη μπορεί να απαιτεί περισσότερα έγγραφα. «Το Ντουμπάι μάλλον έχει λίγο περισσότερη γραφειοκρατία. Κάποιοι δεν θέλουν χαρτούρα», είπε.
Πηγή: bankingnews.gr