Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης, προτείνοντας τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αύριο.

Αναφερόμενος στις μαζικές διαδηλώσεις της Παρασκευής για την τραγωδία των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις χαρακτήρισε ως «κραυγή αγωνίας» για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο απλώς για εκδηλώσεις μνήμης. «Ο ελληνικός λαός απαιτεί να νικήσει το φως αντί για το σκοτάδι, η αλήθεια αντί για τη συγκάλυψη, η δικαιοσύνη αντί για την ατιμωρησία», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, διερωτήθηκε αν έχει προβληματιστεί για τους λόγους που οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους. «Ο κόσμος οδηγήθηκε στις διαδηλώσεις γιατί αισθάνθηκε πως το σχέδιό σας είναι ένα σχέδιο συγκάλυψης, ένα πέπλο ατιμωρησίας πάνω από τα δικά σας παιδιά. Ό,τι κάνατε στο σκάνδαλο των υποκλοπών, εφαρμόζετε τώρα και στην τραγωδία των Τεμπών: να μη λογοδοτήσει κανείς. Όμως εδώ έχουμε 57 νεκρούς», τόνισε.

Ανδρουλάκης: «Δεν είναι κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τον σιδηρόδρομο

Επιπλέον, απέρριψε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί υποκίνησης των διαδηλώσεων, επισημαίνοντας ότι «ο λαός βγήκε στους δρόμους ενωμένος, χωρίς κομματικά λάβαρα και διαχωρισμούς, για να διεκδικήσει το αυτονόητο». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία και αυθάδεια, ενώ άσκησε έντονη κριτική σε υπουργούς που, όπως είπε, αντί να αναλάβουν ευθύνες, έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πώς πληρώθηκε ο εργολάβος με 650.000 ευρώ για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέκρινε προσωπικά τον πρωθυπουργό για τις εξαγγελίες του σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να τίθεται ως ορόσημο το 2027 για μια ασφαλή γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης. «Αυτό δεν είναι κράτος στην υπηρεσία του πολίτη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ελληνική κοινωνία απαιτεί ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ισχυρό κράτος δικαίου και διάκριση των εξουσιών.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία σε μεταρρυθμίσεις που θα ενίσχυαν τη διάκριση των εξουσιών, αναφέροντας ως παράδειγμα την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ που προέβλεπε περιορισμούς στην ανάληψη θέσεων εξουσίας από δικαστικούς μετά την αφυπηρέτησή τους. «Δεν είχατε το θάρρος να την κάνετε νόμο του κράτους, γιατί είστε αμετανόητοι», υποστήριξε.

Απαντώντας στις κυβερνητικές αιτιάσεις ότι οι δηλώσεις του κλόνισαν την εμπιστοσύνη προς τη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντέτεινε πως η ίδια η κυβέρνηση είχε παραδεχτεί την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. «Κι όμως, φέραμε μια πρόταση στη Βουλή, κάτι που κάποτε συμφωνούσαμε να γίνει πράξη, και ούτε αυτό δεν θελήσατε να νομοθετήσετε. Γιατί; Επειδή θα ήταν ένα βήμα προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», σχολίασε.

Ανδρουλάκης: «Ο κ. Τριαντόπουλος όφειλε να είναι θεματοφύλακας της νομιμότητας και όχι παρατηρητής της παρανομίας»

Καταλόγισε στην κυβέρνηση επικοινωνιακούς χειρισμούς με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. «Όμως τώρα πια οι πολίτες σας έχουν καταλάβει. Ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους ξέρει ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει από τη Νέα Δημοκρατία», είπε, προσθέτοντας πως το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» θα μείνει στην ιστορία ως ένα αποτυχημένο μοντέλο εξουσίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατήγγειλε ότι υπήρξε σχέδιο αλλοίωσης του τόπου του δυστυχήματος από την κυβέρνηση, επικαλούμενος μάλιστα τη διάταξη της εισαγγελέως Εφετών της Λάρισας. Στρέφοντας την κριτική του προς τον Χρήστο Τριαντόπουλο, δήλωσε ότι, ως υφυπουργός, «όφειλε να είναι θεματοφύλακας της νομιμότητας και όχι παρατηρητής της παρανομίας», επισημαίνοντας πως η μόνη οδός για να λογοδοτήσει είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής. «Το μπάζωμα δεν έγινε για καλό σκοπό, αλλά για δόλιο σκοπό», τόνισε.

Αναφερόμενος στη στάση των βουλευτών της ΝΔ, σημείωσε ότι η απόφασή τους να ψηφίσουν υπέρ της προανακριτικής για τον κ. Τριαντόπουλο έγινε «υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής». «Τον προστατεύσατε εξαρχής, αλλά οι μαζικές συγκεντρώσεις σας υποχρέωσαν να αλλάξετε στάση», υποστήριξε.

Τέλος, άσκησε δριμεία κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί για όσα έλεγε για το μπάζωμα;» και διερωτώμενος αν θα παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.