website analysis Ανακαλείται το καθεστώς πρόσφυγα από τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ – Epikairo.gr

Είναι μία από τις 33 υποθέσεις μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες – Ποιος είναι ο Ασλάμ που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη με τις δηλώσεις του αλλά και τη Δικαιοσύνη

Ποιος είναι ο Javed Aslam
Ο  Τζαβέντ Ασλάμ είναι μια γνωστή φυσιογνωμία για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα του μεταναστευτικού. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα σε τηλεοπτικές εκπομπές, έχει μιλήσει για τους Πακιστανούς που ζουν στην Ελλάδα, έχει σχολιάσει πολιτικές επιλογές και κοινωνικά ζητήματα, συχνά με τρόπο που προκαλούσε αντιδράσεις.
Σύμφωνα με παλαιότερη συνέντευξή του, ο Τζαβέντ Ασλάμ αναφέρει ότι βρίσκεται στην Ελλάδα περίπου 30 χρόνια, ότι έχει σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, ότι ζει σε συνοικία της Αθήνας με σύζυγο και ενήλικη κόρη, και ότι υπηρετεί ως εκλεγμένος πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα «Η Ενότητα», από το 2005, εκπροσωπώντας κατά δήλωσή του δεκάδες χιλιάδες Πακιστανούς/ές.
Ο ίδιος είχε βρεθεί το 2019 δίπλα στον Δημήτρη Βίτσα όταν ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε υποσχεθεί ιθαγένεια στους Πακιστανούς που ζουν στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προκαλέσει συζητήσεις με τις τοποθετήσεις του όταν την ίδια περίοδο είχε κάνει λόγο για επιθέσεις σε μετανάστες κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου απειλώντας πως «και οι μετανάστες έχουν χέρια και μπορούν να τα σηκώσουν και κάποια στιγμή στις απειλές που δέχονται να απαντήσουν».
Σε δηλώσεις του το 2021, ευχαρίστησε την ελληνική Πολιτεία για τη λειτουργία του τζαμιού στον Βοτανικό, αλλά σημείωσε: «Εγώ θα ήθελα να υπάρχει μιναρές, για να δείξουμε την ύπαρξή μας. Δεν είμαστε αόρατοι».
Σε συνέντευξή του πέρσι δήλωσε μάλιστα πως ως πακιστανική κοινότητα ζητούν ένα τζαμί ανά 300-400 μετανάστες με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα ζουν 500.000 μουσουλμάνοι, ζητώντας δηλαδή την κατασκευή περισσοτέρων από 1.000 τζαμιών.
Για τον ίδιο υπάρχουν αναφορές ότι εμφανίζεται σε βιντεοληπτικό υλικό να συζητά –με αναφορά σε θρησκευτικό πλαίσιο– ζητήματα όπως ο γάμος μεταξύ εξαδέλφων και να επικαλείται τη Σαρία ως «κανόνα» που, κατά τη δική του προσέγγιση, θα έπρεπε να βρίσκει εφαρμογή ακόμη και στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να έχει καταθέσει κάποιο επίσημο αίτημα για κάτι τέτοιο.
Ο  Τζαβέντ Ασλάμ ωστόσο, έχει ιστορικό που έχει απασχολήσει τις ελληνικές αρχές και τη Δικαιοσύνη με αφορμή δίωξή του και κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν στο Πακιστάν. 
Μετά από εσωτερικές αντιπαραθέσεις και καταγγελίες στην πακιστανική κοινότητα, ο ίδιος προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά για τις απαγωγές/εξαφανίσεις Πακιστανών στην Αθήνα και ακολούθως το 2006, συνελήφθη λόγω εκκρεμούς «ερυθρού» εντάλματος/σήματος και αιτήματος έκδοσης από το Πακιστάν προς την Ελλάδα με κατηγορία ότι ήταν διακινητής μεταναστών.
Η πρεσβεία του Πακιστάν στην Ελλάδα μάλιστα διατηρούσε έγγραφο της Interpol από το 2015 για τον Τζαβέντ Ασλάμ στην ιστοσελίδα της όπου αναφέρονται οι πλέον καταζητούμενοι.
Λίγους μήνες αργότερα, η ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε ομόφωνα το αίτημα των πακιστανικών αρχών για την έκδοση του Τζαβέντ Ασλάμ, εκτιμώντας ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα για το οποίο ζητείται.
Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος απέρριψε έφεση του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών ενάντια στην άρνηση έκδοσής του στο Πακιστάν καθώς έκρινε ότι οι αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις ενέπιπταν στο πλαίσιο της «απατηλής διέγερσης σε μετανάστευση» και είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Τον Μάιο του 2012 συνελήφθη εκ νέου, έπειτα από ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι αρχές του Πακιστάν για την ίδια υπόθεση. Κατέθεσε όμως αίτημα πολιτικού ασύλου, το οποίο έγινε δεκτό.
Από εκείνο το σημείο και μετά ξεκινά μια αντιπαράθεση με τον Πακιστανό πρέσβη στην Αθήνα, Χαλέντ Οσμάν: συλλήψεις, αιχμηρές ανακοινώσεις και υπονοούμενα.
Τον Αύγουστο του 2015, ο Τζαβέντ Ασλάμ συλλαμβάνεται εκ νέου για εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής. Τότε είχε βρεθεί να επιβαίνει σε όχημα το οποίο έφερε πινακίδες κυκλοφορίας οι οποίες είχαν αποσυρθεί. Τότε μάλιστα ο Τζαβέντ Ασλάμ είχε μηνύσει αστυνομικό για ρατσιστική επίθεση και ο αστυνομικός από την πλευρά του απάντησε με μήνυση.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, συλλαμβάνεται και πάλι μαζί με δέκα ακόμη μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας στην Αθήνα μετά από κινητοποιήσεις για να φύγει ο πρέσβης του Πακιστάν από την Αθήνα.
Λίγους μήνες αργότερα μετά από μήνυση που καταθέτει ο πρόξενος του Πακιστάν στην Αθήνα για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση και απειλή, ο Τζαβέντ Ασλάμ συλλαμβάνεται για μια ακόμα φορά από αστυνομικούς του Α.Τ Συντάγματος.
Η διαδρομή: άσυλο, έφεση Μηταράκη, απορρίψεις και επιστροφή του φακέλου στο προσκήνιο
Η υπόθεση του Aslam, όπως προκύπτει από τα στοιχεία δεν ήταν «ευθεία γραμμή». Υπήρξαν διοικητικές κρίσεις, υπήρξαν δικαστικές κινήσεις και –σημαντικό πολιτικά– υπήρξε και καθαρή παρέμβαση από προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.
Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είχε ασκήσει αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (Μάρτιος 2021) κατά της παροχής ασύλου στον Ασλάμ. Ωστόσο, εκείνη η προσπάθεια δεν ανέτρεψε τελικά την κατάσταση.
Τι άλλαξε τώρα; Το σήμα που εκπέμπει το υπουργείο είναι ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο «δεύτερης ανάγνωσης» για περιπτώσεις που, για διάφορους λόγους, είχαν παραμείνει σε καθεστώς προστασίας παρά την ύπαρξη επιβαρυντικών δεδομένων ή σκιών.
Και ο Θάνος Πλεύρης, σύμφωνα με το υλικό του υπουργείου, φέρεται να έχει δώσει σαφή εντολή στις υπηρεσίες για επανεξέταση περιπτώσεων όπου υπάρχει ποινική εμπλοκή «με κάθε τρόπο».
Για το υπουργείο, η ανάκληση στην περίπτωση Aslam λειτουργεί ως μήνυμα ότι το κράτος δεν θα αφήνει «διπλά καθεστώτα»: «άλλο η προστασία του πραγματικού πρόσφυγα και άλλο η παραμονή υπό προστασία προσώπων που συγκεντρώνουν σοβαρά ερωτήματα» αναφέρουν στο protothema.gr πηγές του υπουργείου.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή