Αμερικανοί γερουσιαστές: Ο Ρούμπιο μας είπε πως το σχέδιο Τραμπ είναι η «λίστα επιθυμιών» της Ρωσίας
Newsroom
10:40
23 Νοεμβρίου 2025
AP
Νομοθέτες που επικρίνουν την προσέγγιση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας δήλωσαν το Σάββατο ότι μίλησαν με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος τους είπε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο που ο Τραμπ πιέζει το Κίεβο να αποδεχτεί είναι μια «λίστα επιθυμιών» των Ρώσων και όχι η ίδια η πρόταση που προσφέρει τις θέσεις της Ουάσινγκτον.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε την εκδοχή τους, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρα ψευδή».
Ο ίδιος ο Ρούμπιο έκανε τότε το ασυνήθιστο βήμα να υπονοήσει στο διαδίκτυο ότι οι γερουσιαστές έκαναν λάθος, παρόλο που δήλωσαν ότι ήταν η πηγή των πληροφοριών τους. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ουάσινγκτον ήταν υπεύθυνη για μια πρόταση που είχε εκπλήξει πολλούς από την αρχή επειδή ήταν τόσο ευνοϊκή προς τη Μόσχα.
Όλα αυτά κατέληξαν σε μια περίπλοκη – και ενδεχομένως ενοχλητική – τροπή των γεγονότων για ένα ειρηνευτικό σχέδιο που ευλογήθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ και το οποίο ήδη αντιμετώπιζε ένα δυνητικά δύσκολο μέλλον.
Το ειρηνευτικό σχέδιο 28 σημείων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ήταν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αποτέλεσμα ενός μήνα εργασίας μεταξύ του Ρούμπιο και του απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, μαζί με τη συμβολή, όπως δήλωσαν, τόσο Ουκρανών όσο και Ρώσων. Το σχέδιο συναινεί σε πολλές ρωσικές απαιτήσεις που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απορρίψει κατηγορηματικά σε δεκάδες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης μεγάλων τμημάτων εδάφους. Ο Τραμπ λέει ότι θέλει η Ουκρανία να αποδεχθεί το σχέδιο μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Οι γερουσιαστές δήλωσαν ότι μίλησαν με τον Ρούμπιο αφού επικοινώνησε με μερικούς από αυτούς ενώ καθ’ οδόν προς τη Γενεύη για συνομιλίες σχετικά με το σχέδιο. Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής του Μέιν Άνγκους Κινγκ είπε ότι ο Ρούμπιο τους είπε ότι το σχέδιο «δεν ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης» αλλά μια «λίστα επιθυμιών των Ρώσων».
Η διακομματική ομάδα γερουσιαστών, οι οποίοι είναι βετεράνοι νομοθέτες και μεταξύ εκείνων που επικεντρώνονται περισσότερο στις εξωτερικές σχέσεις, παρευρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου καθώς μετέφεραν το μήνυμα του Ρούμπιο σχετικά με την κλήση.
Ο Ρούμπιο, ο οποίος υπηρετεί τόσο ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας όσο και ως υπουργός Εξωτερικών, αναμενόταν να παραστεί σε μια συνάντηση στη Γενεύη την Κυριακή για να συζητήσει την πρόταση της Ουάσινγκτον ως μέλος αμερικανικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που δεν είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει δημόσια τους Αμερικανούς συμμετέχοντες πριν από τη συνάντηση και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Η πρόταση ειρήνης συντάχθηκε από τις ΗΠΑ. Προσφέρεται ως ένα ισχυρό πλαίσιο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις», δημοσίευσε ο Ρούμπιο στο X. «Βασίζεται σε στοιχεία από τη ρωσική πλευρά. Αλλά βασίζεται επίσης σε προηγούμενες και συνεχιζόμενες παρατηρήσεις από την Ουκρανία», έγραψε ο Ρούμπιο.
Ο Τόμι Πίγκοτ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι αυτά που είπαν οι γερουσιαστές ήταν «κατάφωρα ψευδή».
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, ο οποίος επέμεινε στην τήρηση της ανωνυμίας για να διευκρινίσει τις εσωτερικές συζητήσεις, σημείωσε το Σάββατο το βράδυ ότι ο Λευκός Οίκος υποστήριζε σταθερά ότι το σχέδιο συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, αλλά περιελάμβανε τη συμβολή Ρώσων και Ουκρανών.
Ο αξιωματούχος είπε ότι το σχέδιο είχε ανέκαθεν θεωρηθεί από την κυβέρνηση ως ένα χρήσιμο σημείο για την έναρξη συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη ενός πιο διαρκούς ειρηνευτικού σχεδίου.
Οι γερουσιαστές νωρίτερα το Σάββατο δήλωσαν ότι το σχέδιο θα ανταμείψει μόνο τη Μόσχα για την επιθετικότητά της και θα στείλει ένα μήνυμα σε άλλους ηγέτες που έχουν απειλήσει τους γείτονές τους.
«Ανταμείβει την επιθετικότητα. Αυτό είναι απλό και ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει καμία ηθική, νομική, ηθική, πολιτική δικαιολογία για τη Ρωσία να διεκδικεί την ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο Κινγκ κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας του Χάλιφαξ στον Καναδά.
Ο Πούτιν χαιρέτισε την πρόταση αργά την Παρασκευή, λέγοντας ότι «θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας» εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να πείσουν την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της να συμφωνήσουν.
Ο Ζελένσκι, σε μια ομιλία του, δεν απέρριψε κατηγορηματικά το σχέδιο, αλλά επέμεινε στη δίκαιη μεταχείριση, ενώ δεσμεύτηκε να «συνεργαστεί ήρεμα» με την Ουάσινγκτον και άλλους εταίρους σε αυτό που χαρακτήρισε «πραγματικά μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία μας».
